Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktoś z was ma dom z elektrycznym ogrzewaniem + kominek

tzn tylko prąd i woda. Jakie koszty reale , bo słyszałem tak różne opowieści że nic nie zmądrzałem tylko gorzej.

Może rozwiązaliście to inaczej a ciekawie - ja mieszkam w niedużej miejscowości i dostęp do informacji marny a w firmach - wiadomo każdy swoje chwali

Nie wiem co robić koszt c.o. duży koszt grzewczych mat czy kabli nie - środki mam mocno ograniczone ale żebym nie zbankrutowal w zimę.

https://forum.murator.pl/topic/22043-prosz%C4%99-o-informacje-o-ogrzewanie-elektrycznymkominek-ewent/

Oglądałem doświadczenia- wszystkiego się nie da bo bym rok chyba musiał .Zresztą tam albo podłogowe z konwekcją albo kominek z płaszczem wodnym + wspomaganie gaz lub olej lub inne wersje atomiast widziałem tylko jedną wypowiedż odnośnie elektrycznego ogrzewania gdzie kominek był w zasadzie ozdobą - a to nie o to chodzi .

Mam w spadku pół ha lasu i to wszystko kasę małą - muszę się na kominku oprzeć ale co dalej? czy wystarczy? itp

Widziałem wypowiedzi osób z ogrzewaniem elektrycznym ale mocno skrótowe.

Witam

może trochę pomogę, a więc:

obecnie mieszkam w poniemieckiej kamienicy, mając na stanie 53m2

mam tylko ogrzewanie elektryczne za pomocą zwykłych grzejników elektrycznych z wentylatorem i termostatem

zaczynam grzanie ok. połowy listopada i kończe ok. połowy marca, no może nieraz z końcem, gdyż budynek jest ciepły, w lecie mam średnio

25 do 30 stopni w pokojach, a w nocy spać nie idzie

co do kosztów, to co 2 miesiące w zimie dochodzi ok. 250zł dodatkowo za ogrzewanie

tylko tyle mogę pomóc, ale chyba da się to jakoś przełożć na dom wolnostojący