Olmiś 26.08.2004 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 To działa trochę inaczej. W komplecie jest np. 6 butli. Podłączone są do specjalnegometalowego łącznika - 2 x 3 butle z automatycznym zaworem pośrodku i reduktorem. Stąd jest wyjście do instalacji wewnętrznej.Najpierw gaz jest pobierany z 3 butli po jednej stronie (np. prawej), jak gaz się skończy, zestaw przełącza się na 3 butle z drugiej strony. A puste można wtedy wymienić bez przerywania poboru gazu z pozostałych.Jedna butla mogłaby nie mieć odpowiedniej wydajności do zasilenia kotła.Butle przywożą gratis ( ha! ha! - dawno to wkalkulowali w cenę) i praktycznie z dnia na dzień. Zawsze mogę mieć 1-2 w garażu w rezerwie.Czy tak czy tak muszę przyjeżdzać i zaglądać co się dzieje( na szczęście blisko), w weekendy zamierzam wykańczać co się da... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wuwu 13.09.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2004 mam podobny problem,w domku letniskowym ( 80m2) chciałbym piec gazowy zasilać przez zimę butlą(butlami???) również do celów weekendowo-mieszkalnych.Czy jest to możliwe ze wzgl. technicznych-wydajność pieca!!!!!!czy ktoś to przeżywał ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geezer 03.09.2006 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2006 a nie lepiej odpuścić kombinację z gazem, postawić kilka olejaków elektrycznych i jedną zimę się przemęzyć ? Może nieco drożej w eksploatacji ale za to bezpieczniej i praktycznie bezobsługowo. A jak olejakami podgrzac wode do mycia ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszo 25.11.2014 16:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Dla wszystkich czekających na podłączenie gazu. Gościu od przyłącza gazu naobiecywał mi, że podłączy gaz do końca wakacji (czyli jakieś 3 miesiące temu) - nadal czekam / regularnie dzwonię do firmy która ma zainstalować gaz u mnie na działce (do firmy bo gość co miał instalować nie odbiera telefonów). Dzisiaj się okazało, że jeszcze nie zrobili nawet projektu przyłącza - a już kilka razy dostawałem informacje, że już, już będzie gaz.. NIESTETY!!! Zaufałem im i teraz będę grzać propanem z butli 33kg - przypuszczalny koszt 4000-8000 PLN (w zależności od mrozów). PS. Interesujące jest to, że pan instalujący to przyłącze sugerowałkilka razy że ma znajomości i może porozmawiać ze znajomym w administracji o tym przyłączu - ale zawsze się okazywało, że jednak nic się nie udało - tak na prawdę to z tego co wiem dzisiaj kłąmał jak pies i żadnego projektu nie ma i nie było! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 25.11.2014 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mógłbyś rozwinąć. W sprawie przyłacza rozmawia się z PGNiG - http://www.pgnig.pl/dladomu/przylaczenie/, a nie z gościem od przyłacza gazu, firmą która ma zainstalować, nie mówiąc o administracji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomaszo 26.11.2014 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Tak wiem, ale problem w tym, ze oficjalne terminy sa jeszcze nie przekroczone.Wiec z formalnego punktu widzenia wszystko jest OK - tyle tylko, ze goscie mi nasciemniali a ja ciemna masa im uwierzylem (dzisiaj gadalem z dostawca gazu w butlach - i on powiedzial, ze nie jestem jedyny w takiej sytuacji). Inna inszosc jest taka, ze terminy terminami a prad mialem miec do polowy sierpnia (termin) - a zamontowali go pod koniec pazdziernika (ale to nie problem bo mialem prad budowlany wczesniej). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 30.12.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 NIESTETY!!! Zaufałem im i teraz będę grzać propanem z butli 33kg - przypuszczalny koszt 4000-8000 PLN (w zależności od mrozów).![/size] Inwestorem wewnetrznej inst gaz jestes ty a nie pan. Zamiast myślec o LPG i jakichś dziwnych kosztach postaw farelkę za 20zł i niech pracuje z mocą 2kW 24/7. W domu nie zamarznie o ile masz dom ocieplony. Kocioł do gazu ziemnego nie moze byc zasilany gazem z butli. Ewentualnie zainstaluj klimatyzację i ogrzewaj nia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 30.12.2014 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2014 Adam626 - mowa jest o kłopotach z przyłaczem zewnętrznym, a nie instalacji gazowej wewnętrznej,- skad wiesz, że tomaszo chodzi tylko o ochronę przed zamarzaniem, a nie prowadzeniem prac wykończeniowych lub zamieszkaniem,- kocioł gazowy przy przechodzeniu z gazu ziemnego na propan lub odwrotnie, wymaga wymiany dysz lub tylko regulacji /w zależnosci od producenta/,- koszty ogrzewania bezpośrednio prądem będą wyższe od ogrzewania propanem; nawet jeśli to będzie propan z butli 33 - 35 kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts