Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna Drutex - wieje z kilku miejsc, nie wiem jak regulować

Recommended Posts

Dzień dobry :)

Mam problem z oknami. A dokładnie z tym, że z nich wieje.

Poprawiłem już z jednej strony ściankę boczną, z której wiało (okazało się, że jest słaba izolacja, więc poleciałem pianką, masą gipsową i nową płytką, wszystko git). Niemniej sytuacja z wyziębianiem pokoju nie zmieniła się radykalnie, ale wyłapałem, że w niektórych miejscach między oknem a ramą jest ruch powietrza, więc chciałem okna wyregulować, ale nie wiem czy zrobiłem to dobrze i nie wiem czy mogę to zrobić lepiej. W sieci nie znalazłem takich systemów (szczególnie na dole), które są opisane.

Fotki boczne okna:

bok2.jpg

bok3.jpg

bok4.jpg

Fotki z dołu okna:

dol1.jpg

dol2.jpg

Więcej fotek dodaję w następnym poście ;)

Fotki z dołu okna ciąg dalszy:

dol3.jpg

Reszta fotek, które mogą coś powiedzieć:

20161029_133011.jpg

20161029_132948.jpg

20161029_133029.jpg

20161029_133036.jpg

Zasugerujcie mi prosze jak wyregulować te okna z Drutexu albo może dokupić jakąś cienką uszczelkę i okelić jaką dodatkową wersję? Nie chcę zrywać obecnej bo jest miękka i trzyma i boję, że tak jak kolega, nie znajdę odpowiedniej bo to stare okna. Myślałem jakby o drugiej parze obok. Tylko w którym miejscu?

patrząc na zaczepy masz już ustawione na maksymalny docisk więc nie tędy droga.

Cóż wybrałeś okna jakie wybrałeś, wymiana uszczelek, wymiana a nie dodawanie kolejnej

Jeśli jednak szukasz półśrodków to w miejscu gdzie jest uszczelka zewnętrzna ba ościeżnicy na współpracującą z nią powierzchnią skrzydła możesz nakleić uszczelkę płaską - są takie w marketach do doszczelniania starych okien. Płaska bez żadnych dodatkowych komór. Są takie. Przed przyklejeniem benzyną ekstrakcyjną bądź denaturatem (jako że to Drutex - biały a nie fioletowy bo przy fiolecie zabarwisz profil) odtłuść powierzchnię skrzydła

patrząc na zaczepy masz już ustawione na maksymalny docisk więc nie tędy droga.

Cóż wybrałeś okna jakie wybrałeś, wymiana uszczelek, wymiana a nie dodawanie kolejnej

Jeśli jednak szukasz półśrodków to w miejscu gdzie jest uszczelka zewnętrzna ba ościeżnicy na współpracującą z nią powierzchnią skrzydła możesz nakleić uszczelkę płaską - są takie w marketach do doszczelniania starych okien. Płaska bez żadnych dodatkowych komór. Są takie. Przed przyklejeniem benzyną ekstrakcyjną bądź denaturatem (jako że to Drutex - biały a nie fioletowy bo przy fiolecie zabarwisz profil) odtłuść powierzchnię skrzydła

Ehhhh, żeby to był jeszcze mój wybór jeśli chodzi o okna ;)

Kupiłem mieszkanie na rynku wtórnym i okna już były :p

Kiepskie są? Co z nimi jest nie tak?

Btw. na dole nie ma możliwości regulacji? Bo boki rzeczywiście wydaje mi się, że dociągnąłem na maxa.

A co do uszczelki czy chodzi Ci o coś takiego: https://www.leroymerlin.pl/okna-i-drzwi/akcesoria-do-okien/uszczelki-do-drzwi-i-okien/uszczelka-gumowa-profil-i-6-mm-x-10-mm-axton,p386556,l493.html#opis ?

No i jak ją dokładnie kleić? W którym miejscu? Pod tą uszczelką która jest zamontowana?

• 1 month później...