sadek125 30.10.2016 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2016 Witam wszystkich.Mam problem i to duży zaczynają pekac płytki hiszpanskiej firmy malasia crema 60/60. okolo 50m2- wszystko na ogrzewaniu podlogowym. pekniecia zaczeły sie pojawiac po paru dniach od rozpalenia temperature jaka ustawilem to 25stopni na wyjsciu na podlogówceBłedy jakie popełniłem to posadzkarze zrobili wylewke w salonie robiac dylatacje w dwoch miejscach- pytali sie mnie gdzie ma byc przeciecie- wtedy nie sadziłem ze to takie istotne. Pozniej płytkarz połozył plytke na dylatacji zachodzi okolo 5 cm na druga strone. dwie strony posadzki sa grzene taka sama temperatura. niestety w tym miejscu peka wzdłuz całej dylatacji do wymiany jest w tym miejscu 7 płytek.W drugim przecieciu dylatacyjnym plytka lezy na srodku dylatacji na razie jeszcze sie nie rysuje.W dwoch miejscach na rogu scian peklo dwie plytki które byly ciete, nie wiem jeszcze co na dylatacjach w wejsciach do pokoji bo tam tez moze popekac bo płytka wchodzi delikatnie w wejscie.Klej to greenplast p 60 wysokoelastyczny a fuga mapei tez elastyczna.Pytanie do was czy cos sie z tym da zrobic? czy płytki takie mozna odkuc i połozyc ja czesciowo na jakims silikonie- doradzcie coś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 31.10.2016 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Witam wszystkich. Mam problem i to duży zaczynają pekac płytki hiszpanskiej firmy malasia crema 60/60. okolo 50m2- wszystko na ogrzewaniu podlogowym. pekniecia zaczeły sie pojawiac po paru dniach od rozpalenia temperature jaka ustawilem to 25stopni na wyjsciu na podlogówce Błedy jakie popełniłem to posadzkarze zrobili wylewke w salonie robiac dylatacje w dwoch miejscach- pytali sie mnie gdzie ma byc przeciecie- wtedy nie sadziłem ze to takie istotne. Pozniej płytkarz połozył plytke na dylatacji zachodzi okolo 5 cm na druga strone. dwie strony posadzki sa grzene taka sama temperatura. niestety w tym miejscu peka wzdłuz całej dylatacji do wymiany jest w tym miejscu 7 płytek. W drugim przecieciu dylatacyjnym plytka lezy na srodku dylatacji na razie jeszcze sie nie rysuje. W dwoch miejscach na rogu scian peklo dwie plytki które byly ciete, nie wiem jeszcze co na dylatacjach w wejsciach do pokoji bo tam tez moze popekac bo płytka wchodzi delikatnie w wejscie. Klej to greenplast p 60 wysokoelastyczny a fuga mapei tez elastyczna. Pytanie do was czy cos sie z tym da zrobic? czy płytki takie mozna odkuc i połozyc ja czesciowo na jakims silikonie- doradzcie coś. na razie poczekaj aż reszta walnie. Potem należy odkuć, sprawdzić wilgotność podłoża po wyrównaniu się temperatury wewnątrz podłoża. Jeżeli posadzka nie była wygrzewana systemowo lub w ogóle, jeżeli nie mierzono wilgotności podłoża przez całą jego grubość, a mimo to położono płytki to winni są kafelkarze. Nie powinni kłaść płytek nad dylatacjami. Tutaj ani klej ani fuga nie jest winna. Winny jest człowiek! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 02.11.2016 15:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 (edytowane) wkleje pare zdjec-niestety mam słaby aparat na zdjeciach nie widac pekniec dlatego je opisałem i wstawie jedno zdjecie z rysa jednej z płytek. Wszystkie pekniecia oprócz dwóch płytek które były docinane na rogach lecą wzdłuz dylatacji. Wiem ze popełniono bład pytanie czy ratowac to czy skuwac wszystko?Dzisiaj rozmawiałem z jednym z forumowiczów który twierdzi ze ma tak położone płytki ze jedna czesc płytki jest przyklejona na klej a druga czesc która znajduje sie na drugim polu grzewczym jest przyklejona na silikon i dotego zastosował fuge silikonowa. Podłoga była zalewana prawie rok temu wygrzewane też było-wydaje mi sie ze podłoga powinna miec odpowiednia wilgotnosc. w łazience i wc nic sie nie dzieje. Edytowane 2 Listopada 2016 przez sadek125 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 02.11.2016 17:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam, Też mialem problemy, bo mi wylewkarze zrobili dylatacje w drzwiach w srodku bo mysleli ze progi beda W lazience nie mialem wyjscia i plytka zachodzi jakies 6 cm na dylatecje bo z drugiej strony jest parkiet, fuga jest elastyczna i po ponad roku jest ok W pokojach na Twoim miejscu wycialbym plytke do dylatacji i polozyl z powrotem z fuga na dylacacji, moze nie bedzie to super wygladalo ale nie bedziesz na to zwracal uwagi po jakims czasie. Lazienke zostaw a z reszta to nie wiem co robic. W ogole to mozna winić glazurnika bo mogl sie spodziewac ze beda tam plytki pekac, chyba ze robil na Twoja odpowiedzialnosc. Gdzies na forum widzialem jak ktos kladl jakas siatke pod plytki w miejscy dylatacji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 02.11.2016 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Co masz na myśli fuga elastyczna-silikon w kolorze fugi?Glazurnikowi mówiłem ze mogą tam pekac, wtedy powiedział ze raczej nie, w zasadzie to nie wiem dlaczego mu zaufałem. Efekt jest naprawde przerazający. Pokoje na razie sie zastanawiam czy nie powycinac tych płytek i wstawic fuge na dylatacji a pozniej wstawic drewniany cienki próg, bo fuga kolo fugi na pewno nie bedzie fajnie wygladac. Reszte tez nie wiem. Najgorsze jest to ze prawie cały dom jest juz pomalowany, meble kuchenne szafy itp.ktos mmiał okazje walczyc ze zrywaniem takich płytek? Jak to wyglada? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 02.11.2016 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 W spizarni mam silikon w kolorze fugi a lazienka przedpokoj sika flex 11fc pod kolor parkietuSyf na pewno będzie ale trudno nie ma wyjscia, a co planujesz w pokojach klasc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 02.11.2016 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 w pokojach bedzie panel na czesci salonu tez chce miec panel.Przed chwila natrafiłem na podobny temat http://forum.muratordom.pl/showthread.php?218851-Klejenie-p%C5%82ytek-na-dylatacj%C4%99-w-wylewce-jastrychowej kolega lukasz860910 .Kolega pisze ze ma płytke w połowie dylatacji podklejona sikabond t8 i ze niby fachowcy twierdza ze zawsze tak kleja i nie peka. Niestety srodek jest bardzo drogi 400 zł za wiadro. Co o tym sadzic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 03.11.2016 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Trudno ze zdjec zobaczyc uklad pomieszczen i dylatacji, ale z tego co mi sie wydaje na 1 zdjeciuto plytki ida od korytarza do kuchni i kawalek salonu, moze wywal plytki rowno z koncem korytarza i z ta dylatacja w kuchni i poloz juz tam panele w calym salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 03.11.2016 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 A i jeszcze napisaleś, że ustawiłeś 25stC na wyjsciu? jakie masz zrodlo ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.11.2016 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Trudno ze zdjec zobaczyc uklad pomieszczen i dylatacji, ale z tego co mi sie wydaje na 1 zdjeciu to plytki ida od korytarza do kuchni i kawalek salonu, moze wywal plytki rowno z koncem korytarza i z ta dylatacja w kuchni i poloz juz tam panele w calym salonie. Też o tym myślałem ale wtedy stół wyszedł by nam pół na płytkach pół na panelach. pozniej postaram sie wrzucic cały rzut z płytkami. Ogrzewanie mam na ekogroszek piec z podajnikiem. Był dzisiaj u mnie wydaje mi się ze dobry fachowiec który twierdzi ze zadne sikabond czy inne rzeczy nie wytrzymaja.poprostu trzeba skuc płytki na dylatacjacj jeszcze raz podkleic i po dwóch dniach przeciac katówka wzdłuż dylatacji i wtedy zastosowac fuge silikonowa. Efekt wizualny na pewno nie bedzie oszałamiajacy ale nie powinno wtedy juz pekac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 03.11.2016 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 a moze od razu tak polozyc nowe plytki zeby fuga wypadla na dylatacji? a pewny jestes ile puszczasz na zasilanie podlogówki, moze pusciles ze 60 stC w podłoge Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.11.2016 14:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 zajeło mi to okolo 1.5 godz.-katasrofa. Najgorsza jest fuga, próbuje różnych metod, ale to nie jest łatwe. Płytka sklejona jest bardzo mocno- klejona była chyba metoda kombinowana czyli prawie zero pustych przestrzeni w kleju. Najpierw odchodzi płytka, pozniej klej wraz z czescia jastrychu. Na razie zrywam uszkodzone płytki co bede robił dalej nie wiem. Licze chyba na jakis cud albo chociaz dobre rady. Zasilanie na pewno ustawione prawidłowe mam dwa czujniki jeden na powrocie drugi na zasilaniu plus badanie reka. Gdybym nie miał czesci mebli i nie byłoby pomalowane na pewno wszystko bym zerwał, najbardziej szkoda mi mebli kuchennych Odezwe sie w nocy z układem płytek teraz jade dalej kuc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 03.11.2016 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Są takie specjalne przyrzady w marketach do usuwanie fug za pare zlotych moze sprobuj.Nie wiem czy warto póki jeszcze nie mieszkasz zrobic raz a porzadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.11.2016 18:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 to jest układ moich pomieszczen, niestety zdjecie nie odwzorowuje dokladnie polozenia plytek- nie wiem jak to zrobic i w jakim programie zaznaczylem tylko dylatacje. Z fuga juz doszlismy jak najlepiej to zedrzec-najlepszy jest zwykly nozyk z wymiennymi ostrzami. NIestety chcac ratowac nasze płytki musimy zrobic naciecie na dylatacji w jadalni. Wtedy fuga od fugi wyjdzie okolo 6cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 03.11.2016 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 A rozmawialeś z glazurnikiem? Moim zdaniem spartaczyl, mogl ulozyc tak zeby fuga byla na dylatacjia ewentualne docinki bylby pod scianami i moze ciut wiecej materialu by poszlo. Może niech teraz wiezmie sie za poprawe.Możesz tak zorbić tylko jeszcze na dylatacji miedzy salonem a jadalnia nie masz pewnosci czy nie peknie, wiec moze sprobowac z tym sikabond bo fuga 6 cm od drugiej na srodkubedzie sredni sie prezentowac. ps. jak juz bys jednak zrywal korytarz i zostawial tylko w kuchni plytki, to korytarz z czescia jadalni i salonem bym zrobil w parkiecie, mam tak i jest fajna przyjemna podloga Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 03.11.2016 21:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2016 Tak rozmawiałem z glazurnikiem, tez jest zniesmaczony i nie wykreca sie od winy. To ze popełniony jest blad to wiem.Niestety układ płytek tak wychodzi ze albo zrywamy całość w salonie jadalni i kuchni albo zostaje fuga obok fugi.Powiem szczerze ze spróbowałbym sposobu z podklejeniem czesci plytki na silikon a czesc na klej. Tylko co z fuga jak to skleic aby nie odrozniało sie mocno? Czy taka fuga bedzie pracowala? i utrzyma te naprezenia?. Bo akurat w tym miejscu bardzo pracuje podłoga co widac po fudze teraz jest cała spekana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 04.11.2016 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2016 Jak zrobisz fuga obok fugi to jedna z nich tez bedzie na dylatacji i bedzie pracowala i najlepiej dac elastyczna,kupuj sikabond, bo moim zdaniem silikon bedzie za slaby zeby kleic plytke a jak przykleiszz jednej strony dylatacji na klej to te moze pociagnac plytki z strony kleju i moze na fudze sie rozejsc lekkoZ fuga moim zdaniem nie ma problemu bo sa teraz odpowiedniki fug w silikonie pod kolor Ten sikabond masz w mniejszych wiadrach tez i za 260 zl mozna nawet kupic pozdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 05.11.2016 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Dzwoniłem dzisiaj po przedstawicielach mapei i nie zalecają oni klejenia na silikon lub jakies inne kleje bo i tak peknie. Prawie wszyscy twierdza ze nalezy przeciac płytke na dylatacji.W poniedziałek jeszcze bede próbował do przedstawicieli sika. Bo dwóch forumowiczów z tego forum tweirdzi ze tak kleja na sikabont t8 i jest dobrze, niestety nie moge nawizac z nimi kontaktuZona chce zerwac płytki w salonie zostawic tylko dwie płytki od mebli kuchennych. Przypuscmy ze ide na to. Jak i czym wyrównać podłoże? bo przy zrywaniu w niektórych miejscach odchodzi razem z czescią jastrychu. No i pytanie czy jak położe panele czy podłogówka da rade ogrzac pomieszczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jedrek244 05.11.2016 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 jastrych wyrownasz wylewka samopoziomoujaca (nie wiem ile trzeba czekac pozniej zeby cos polozyc)jak Ci dojdize pare m2 paneli to nie wiele zmieni przy ogrzewaniu podlogowym, ja mam wszedzie podlogowke a plytki tylko kuchnia, lazienka wiatrolap, reszta to parkiet, panele (wywalam jak dzieci podrosna) i gruba wykladzinadywanowa u mnie w sypialni. najgorzej przy panelach zlobic estetyczne laczenie z plytkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sadek125 05.11.2016 18:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2016 Nie wiem czy wylewka będzie możliwa do zastosowania bo nie wszędzie zrywa sie jastrych. Bardziej myślałem o kleju do plytek i zreczna reka zeby to wyrównać, a czekania na wyschniecie faktycznie nie brałem pod uwage. Co będziesz wywalać panele? Dlaczego?Na święta mieliśmy juz wchodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts