Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rynny z PCV?

Recommended Posts

Pytanie jak w temacie - przy założeniu, że będą to rynny z PCV. Chyba, że przekonacie mnie, że lepsze są np. stalowe lub miedziane - te ostatnie raczej odpadają ze względu na cenę. Co wybrać - Marleya, Wavin czy może inne? Jak to jest z blaknięciem rynien z PCV?

Pozdrowienia,

Marek

Ja zakladalem Marleya, z wywinietym brzegiem,ponoc sa bardzo trwale (mam na mysli kolory i material). Jedyna wada to to ze rynny pracuja w miare operowania slonca (slychac jak Pcv sie rozpreza ze wzgledu na dosc duza rozszezalnosc liniowa). Sa latwe w montazu mozna to zrobic samemu.

Zamontowałem rynny BRASS-a. Są najsztywniejsze - montuje się je na hakach stalowych przybitych do krokwi. Pozostałe systemy rynnowe PVC montuje się na uchwytach PCV co 60 cm, co wymaga deski zarynnowej. Dopracowane są łączenia. Na razie wiszą 2 lata, różnic koloru czy też połysku nie widać.

ja założyłem Marley'a białe do wiśniowej blachodachówki.

na początku byłem zły że takie drogie mi wciśnięto. Jak dekarz powiedział że są takie mocne że kiedyś potknął się na dachu bez asekuracji i ześliznął się na dół, dopiero gdy stopy wpadły w rynnę Marleya to zatrzymały spadek. Do tej pory widzę jego łezkę w oku przy opowiadaniu - gdyby nie one to bym na wózku jeżdził.

Wady: białe brudzą się w środku jak zbierają jakiś syf z powietrza no i posypkę z papy.

Widziałem zestawienie cen - ze znanych producentów rynien pcv najkorzystniej wypada Gamrat, wśród dekarzy panuje jednak kult Marleya. Co do Gamrata to jego brąz jest najłagodniejszy (ktoś może powiedzieć, że a priori jest wyblakły, bardzo ładnie się jednak komponuje z niektórymi kolorami blach i dachówek), ten system ma tez podobno nieco mniej różnych kształtek niż wspomniany Marley.

Finiszant