Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

BETONOWE SZAMBO- CO Z DNEM ?? czy kontroluj??

wprus

Recommended Posts

Własnie wylalismy kwadratowe szambo, no i zostało dno. podłoze jest gliniaste, wiec niestety i tak za bardzo nie chce nic wsiąkac.

ale co z tym robic? czy zalewacie to też betonem, czy też zostawiacie to tak jak jest?

i czy w ogole są jakies obowiązkowe normy inspekcji? czy ktos wam kiedys kontrolował szmba, głównie jesli chodzi o dno??

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własnie wylalismy kwadratowe szambo, no i zostało dno. podłoze jest gliniaste, wiec niestety i tak za bardzo nie chce nic wsiąkac.

ale co z tym robic? czy zalewacie to też betonem, czy też zostawiacie to tak jak jest?

i czy w ogole są jakies obowiązkowe normy inspekcji? czy ktos wam kiedys kontrolował szmba, głównie jesli chodzi o dno??

Nie o to chodzi? - przeczytaj jeszcze raz - pogrubienie moje.

akurat nie o to chodzi, bo jak pisalem w podlozu jest nieprzepuszczalna glina, wiec o wsiąkaniu nie ma mowy.

chodzi tylko o to czy mozna to tak zostawic, czy tez sa jednak kontrole i konkretne przepisy.

pozatym ja tutaj nie mam ne celu ratowania globalnego srodowiska.

no musisz mieć zrobiony odbiór w zakresie szczelności to raz

dwa to po co ci ten problem zalej to betonem hydro i po zawodach

aprops szamba!!! jak często wywozicie swoje i w jakiej ilości?

(może i głupie pytanie, ale naprawdę mnie to interesuje)

W tym wątku znajdziesz kilka odpowiedzi na interesujący Cię temat.

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=22128&highlight=cz%EAsto+szambo

wprus

przez rok nie kontrolowali - ale nie patrz na to z tej strony - tu nie chodzi o to ze czesciej zapach szambiarki przeszkadzac ci bedzie ale o wody gruntowe i ogolnie pojeta dbalosc o srdowisko w ktorym nie tylko Ty zyjesz - ale my wszyscy

zapewne wode ze studni czerpiesz - wiec zrob nieszczelne i smacznego gdyz nie tylko kawe sie z tej wody robic bedziesz ale i caly Twoj byt od niej uzaleznony jest

to znaczy akurat wody to u nas ze studni nikt nie bierze, bo jest z wodociągów.

pozatym nigdzie na terenie w-wy nie jest ona zdatna do picia. ale to juz inna kwestia, wiem na czym polega ochrona wod gruntowych i ogolnie srodowiska.

ale mnie głównie interesowala kontrola i odbiór szamba.

to znaczy akurat wody to u nas ze studni nikt nie bierze, bo jest z wodociągów.

pozatym nigdzie na terenie w-wy nie jest ona zdatna do picia. ale to juz inna kwestia, wiem na czym polega ochrona wod gruntowych i ogolnie srodowiska.

ale mnie głównie interesowala kontrola i odbiór szamba.

Ok - kazdy ma do tego srodowiska inne podejscie - kja je szanuje - ale zostawmy to gdyz zaraz bedziemy rozprawiac jak to woda gruntiowa do rzeki ... do morza.... do chmur....w postaci deszczu na ziemie.... itd

A co do sprawdzania - u mnie nie bylo odbioru poszczegolnych elementow chalupy - przyjechal gosc - posprawdzal plany ze stanem faktycznym - zajrzal tu i tam (do szamba nie zagladal) i tu i tam stepelek w swoich papierach postawil - chalupa debrana

ale - moze zdarzyc sie tez i tak ze zajrza ci do szamba - postukaja w dno pretem metalowym - nasluchiwac beda i powiedza - ma pan gline zamiast dna betonowego ( a sa tacy fachowcy co sluch absolutny maja)- do poprawy i na tym sie to skonczy - chalupy nie odbiora za tym razem - poprawisz - odbiora

Chyba jeszcze kar za nieszczelne szambo na etapie odbioru nie wala - ale pozniej w trakcie uzytkowania - moze sie tak zdarzyc - wiec uwazaj - jesli nie na srodowisko to na swoj portfel

To skandal, a tym większy że niby wiesz co to ochrona środowiska, a zastanowiłeś/aś się dlaczego woda jest niezdatna do picia - m.in. przez taki sposób myślenia. Nie biorę wody ze studni to niech się leje z mojego szamba, kurcze no nie ludzie, stać na chałupę a będziesz na szambie oszczędzał, smutno

Amber

Bez komentarza. Przeczytałem dokładnie kilka razy i wnioski wyciągnięte. To niemal tak żałosne jak orły janasa w meczu z Danią.

Orły Janasa i Wprus RED CARD.

(O siatkarzach nawet nie wspomnę)

Po co ci szambo, puść rurę prosto w rzekę albo w pole i już. Może nie skontrolują. Tobie to na pewno nie zaszkodzi bo masz z wodociągów.