Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wylewka w grudniu - problem

Ksosik

Recommended Posts

Witam, mam niemały problem...otóż jestem przed wylewkami, a konkretnie będę je robił na początku grudnia i martwi mnie trochę niska temperatura... nie mam jak tego dogrzać, poza małą kozą (nie wiem, czy to starczy) więc, czy orientujecie się Koleżanki i Koledzy, czy jest jakiś środek, który po dodaniu do wylewki, przyspiesza jej schnięcie? Pytanie może śmieszne, ale może mimo wszystko jest jakiś cudowny środek.

Pozdrawiam

Jeśli chodzi o wylewki cementowe to mi wylewkarze powiedzieli że leją cały rok. Stopują tylko jeśli prognoza przewiduje dotkliwe mrozy przez dłuższy okres czasu. Tak naprawdę wewnątrz nawet nieogrzewanego domu rzadko temepratura spadnie poniżej zera. A wylewki przecież leje sie na "ciepły" styropian. Zakładam że budynek zamknięty :)

...... czy orientujecie się Koleżanki i Koledzy, czy jest jakiś środek, który po dodaniu do wylewki, przyspiesza jej schnięcie? Pytanie może śmieszne, ale może mimo wszystko jest jakiś cudowny środek.

Pozdrawiam

W przypadku wylewek na bazie cementu nie powinno się używać określenia WYSYCHANIE a WIĄZANIE.

Żadne przyśpieszanie wysychania nic dobrego nie przynosi, a wręcz odwrotnie, bo i tak musi to trwać te 28 dni. Potem możemy już ewentualnie dosuszać. Zresztą, tu na tym forum są fachowcy, którzy może ten temat rozwiną.

W przypadku wylewek na bazie cementu nie powinno się używać określenia WYSYCHANIE a WIĄZANIE.

Żadne przyśpieszanie wysychania nic dobrego nie przynosi, a wręcz odwrotnie, bo i tak musi to trwać te 28 dni. Potem możemy już ewentualnie dosuszać. Zresztą, tu na tym forum są fachowcy, którzy może ten temat rozwiną.

Plastyfikatory dodaje się w różnych celach. Aby przyspieszyć wysychanie najpierw trzeba pomyśleć o hydratacji, która zazwyczaj dla posadzek cementowych, betonowych trwa 30 dni. Reszta tzw. wolnej wody, która jest już niepotrzebna do hydratacji musi z posadzki wyparować. Posadzka świeżo wylana powinna być przykryta folią, o ile nie jesteś w stanie zagwarantować wilgotności powietrza 80-90% i temp 15C. przez około 10 dni. Po zdjęciu folii aby posadzka wysychała musisz mieć temp. 20-23C i 40-55% rH w pomieszczeniu. Z tym będzie ciężko, więc potrwa to dość długo, kilka miesięcy. Warto jeszcze usunąć cienką warstwę wierzchnią, która po zacieraniu blokuje/znacznie spowalnia, wysychanie posadzki. Pod podłogi drewniane klejone do posadzki należy wykonać posadzkę o wytrzymałości na ściskanie C-25Nmm2 i F--5/6N/mm2.

Na razie koza wystarczy.