marcin_budowniczy 19.08.2004 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2004 Czy 200 zł. za wycięcie trzech topoli o wysokości ok 20 m. i obwodzie ok. 200 cm to rozsądna cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frames 21.08.2004 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Czy 200 zł. za wycięcie trzech topoli o wysokości ok 20 m. i obwodzie ok. 200 cm to rozsądna cena? jesli wyciecie i pociecie -to nawet dobra cena,a wyrwanie korzeni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Redwald 21.08.2004 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Prawie za darmo, u nas biorą około 500 zł od sztuki. Choć wszystko zależy od lokalizacji, czy jest gdzie puścić, czy trzeba wyrwać korzenie, pociąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.08.2004 12:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 w te 200 zł. wchodzi pocięcie ale bez wyrwania korzeni. W zasadzie póki co one mi nie przeszkadzają, a jak w przyszłości będę chciał tam stawiać np. jakiś budynek gospodarczy czy coś innego to myślę, że koparka sobie poradzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 21.08.2004 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Nie wypowiadam się co do ceny. Kilkanaście topoli, brzóz, jesionów ścinałem sam.Zastanowił mnie tylko termin wycinki. Z tego co wiem (sam o to występowałem) urzędy dają zgodę na wycięcie w terminie do 30 kwietnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 21.08.2004 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Ja otrzymałem zgodę (decyzję z IOŚ) ważną do końca 2004 roku. Wiadomo, że będę je spuszczał dopiero koło listopada - jak opadną liście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 22.08.2004 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Ja jak wycinałem to mniejsze ciąłem sam. Ale takie "byczki" o obwodach 200 - 300 cm wycinał mi gość wynajęty. Wycinka była ze zwyzki, po kawałku. Za drzewo liczył sobie 100 pln. Jeśli ta kwota jest tylko za ścięcie - to normalna cena, jesli z pocięciem - cena super. Pozostałe pnie pamietaj na wiosne okorowac jakieś 10 cm od góry i posmarowac nierozcieńczonym Roundupem (najlepiej kilka razy co kilka dni - jak tylko zacznie sie okres budzenia się roslinności). Oszczędzi ci to strasznej ilości odrostów. Korzeń ubijesz i będzie sobie gnił - za kilka lat masz po problemie. Ja nie posmarowałem (bo wtedy o tym nie wiedziałem jeszcze) i teraz mam masę odrostów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 22.08.2004 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Dziękuje - też bym nie posmarował .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 22.08.2004 12:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 "Korzeń ubijesz i będzie sobie gnił" Nie rozumię jak ubić ? Czy poza ścięciem coś jeszcze muszę wykonywać z korzeniem czy pozostwić go czasu a on sam go ubije?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYDZU 22.08.2004 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 "Korzeń ubijesz i będzie sobie gnił" Nie rozumię jak ubić ? Czy poza ścięciem coś jeszcze muszę wykonywać z korzeniem czy pozostwić go czasu a on sam go ubije?? Topola to bardzo wredne drzewko, system korzeniowy ma rozwinięty w poziomie mniej więcej tak daleko, jak jest wysoka (bardzo efektownieniszczy chodniki i drogi). Gdy nie będziesz nic robić z korzeniem to niestety wiosenny "rozruch" pomimo braku samego drzewa będzie musiał gdzieś znaleźć ujście - drzewo zaczyna wtedy "odbijać" w promieniu kilkunastu metrów od wyciętego pnia. Zapewniam, że walka z tym do łatwych nie nalezy - wyciłąłem ponad dwadzieścia topoli i wiem co mówię (piszę). pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_budowniczy 22.08.2004 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 o kurcze to co mam zrobić z tym korzeniem ?Czy stosować jakieś środki np. wspomniany przez Ciebie Roundup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts