Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

koszt "spuszczenia" topoli

marcin_budowniczy

Recommended Posts

Ja jak wycinałem to mniejsze ciąłem sam.

Ale takie "byczki" o obwodach 200 - 300 cm wycinał mi gość wynajęty.

Wycinka była ze zwyzki, po kawałku. Za drzewo liczył sobie 100 pln.

Jeśli ta kwota jest tylko za ścięcie - to normalna cena, jesli z pocięciem - cena super.

Pozostałe pnie pamietaj na wiosne okorowac jakieś 10 cm od góry i posmarowac nierozcieńczonym Roundupem (najlepiej kilka razy co kilka dni - jak tylko zacznie sie okres budzenia się roslinności). Oszczędzi ci to strasznej ilości odrostów. Korzeń ubijesz i będzie sobie gnił - za kilka lat masz po problemie. Ja nie posmarowałem (bo wtedy o tym nie wiedziałem jeszcze) i teraz mam masę odrostów :evil:

"Korzeń ubijesz i będzie sobie gnił"

Nie rozumię jak ubić ? :-)

Czy poza ścięciem coś jeszcze muszę wykonywać z korzeniem czy pozostwić go czasu a on sam go ubije??

Topola to bardzo wredne drzewko, system korzeniowy ma rozwinięty w poziomie mniej więcej tak daleko, jak jest wysoka (bardzo efektownieniszczy chodniki i drogi). Gdy nie będziesz nic robić z korzeniem to niestety wiosenny "rozruch" pomimo braku samego drzewa będzie musiał gdzieś znaleźć ujście - drzewo zaczyna wtedy "odbijać" w promieniu kilkunastu metrów od wyciętego pnia.

Zapewniam, że walka z tym do łatwych nie nalezy - wyciłąłem ponad dwadzieścia topoli i wiem co mówię (piszę).

pozdrawiam