Gość 21.07.2002 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Mam zamontowaną pompkę cyrkulacjną przy piecu co węglowym na rurze powrotu wody tj.w pozycji poziomej.Mój problem polega na zabezpieczeniu instalacji przed zanikiem zasilania elektrycznego na pompkę i wzrostu temperatury. Myślałem o zaworze różnicowym /ten z kólką w środku/, ale jak go zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2002 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Wystarczy zrobić petlę nad pompką i na niej zamontować tą kulę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2002 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 Słyszałem, że zawór "pinpongowy" (ten z kulą w środku) musi być instalowany w pozycji pionowej. Jeśli tak, to po jego instalacji rury muszą mieć odpowiednie nachylenia, tak aby działało ogrzewanie grawitacyjne. Może się to wiązać z większą przeróbką instalacji - tzn. rur głównych, przy piecu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 04.08.2002 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2002 U mnie zawór ten zamontowany jest rzeczywiście pionowo na zasilaniu. Natomiast pompka zamontowna jest także pionowo równolegle do zaworu na pętli (gdy pompka nie działa to czynnik grzejny płynie przez "kulę"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts