Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oblicówka drewniana na ?cianie jednowarstwowej.

AgnesK

Recommended Posts

W naszym domu zgodnie z projektem powinna być ściana dwuwarstwowa z bk. My jednak w ramach adaptacji projektu zmieniliśmy ją na ścianę jednowarstwową z bk. Chcemy ściany wykończyć od zewnątrz tak, jak to jest w wizualizacji projektu (D07), czyli następująco:

http://www.projekty.murator.pl/Panel/pliki/d07-front-300.jpg

W projekcie przewidziano, że pod oblicówką drewnianą ma się znaleźć styropian. Bardzo proszę o radę jak powinniśmy prawidłowo wykonać oblicówkę na ścianie jednowarstwowej. Czy faktycznie konieczne jest przy ścianie jw (bk 400, 36 cm) umieszczanie styropianu pod nią?

Jakiś czas temu był czat ze specjalistą od elewacji i obiecał on był, że temat ten zostanie poruszony w "Muratorze". Minęło już kilka miesięcy i nie wiem, czy faktycznie tak się stanie, czy też może moje pytanie, gdzieś tam uciekło.

• Odpowiedzi 51
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja nieco mniej technicznie, ale też szukam rady co do oblicówki. Przenosze pytanie z grupy szkieletu, bo tam wątek spadł niziutko.

Cytat:

Wojciech Nitka

[...]

drewno winno być zaimpregnowane ciśnieniowo na całej swoje grubości. Tylko wówczas będziesz miał czterdziestoletnią gwarancję na taras.

Dlaczego wokół drewnianej elewacji trzeba co dwa lata z pędzlem latać?

(Pionowa, nikt po niej nie łazi - powinna być trwalsza niż taras).

W każdym razie taką informację znajduję wszędzie, gdzie szukam czegoś o oblicówce drewnianej.

Bo tę ostatnią wymyśliłam sobie ostatnio do położenia na, jednak tradycyjnym (jak mój mąż ), jednowarstwowym murku. Nie wiem czy dobrze wymyśliłam. Kombinuję od jakiegoś czasu, jakby tu już po zakończeniu budowy nic nie musieć robić z elewacją - w końcu znam drewniane domy nawet 400 letnie, których raczej nikt nie maluje. A tu mi wszędzie piszą - 2-3 latka i malowanko od nowa.

Z drugiej strony - znajduję (jak i w cytacie) sugestie, że tarasy zdzierżą po kilkadziesiąt lat (impregnowane ciśnieniowo lub takie z drewna egzotycznego).

W czym jest haczyk? Czego nie wiem, nie kumam?

Dlaczego z takich dech (impregnowanych lub egzotycznych) nie można zrobić trwałej na lat kilkadziesiąt elewacji?

Czy to aż tak drogo wychodzi, czy technicznie coś nie pozwala?

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
  • 4 weeks później...

Redakcjo szanowna, napiszę tak: Mam żal do Redakcji sznownej. Jest to dział zatytułowany "Napiszcie w M". Myślałam, że po wyłuszczeniu swojego problemu znajdę tutaj jakąkolwiek reakcję, np: napiszemy w nr...., nie napiszemy, ponieważ....

Powiem Wam co mi mistrz w baaaardzo krótkiej rozmowie powiedział (ma jeszcze troszkę nad tym pomyśleć). Powiedział, że możnaby z zewnątrz bloczki pociągnąć klejem, następnie dać ruszt o gr ok 6 cm, między ruszt wełnę 5-6 cm, na to wiatroizolację i deski. Zastanawiam się na tą wełną. Przeca to ściana jednowarstwowa. Nie to żebym skąpiła na wełnę, wręcz przeciwnie, chętnie sobie docieplę ściany poddasza, no ale sama już nie wiem. Wie ktoś?

Może razem dojdziemy do czegoś?

Aga, ale masz mur bez spoin pionowych, jak mówisz więc, logika wskazywałaby na konieczność jakiegoś "uszczelnienia" ścian. Ale z drugiej strony po co tynkować? Może np. zabezpieczenie klejem do klejenia bloczków by wystarczyło?

Ino proszę się nie śmiać z moich pomysów bom laik. :wink:

moja ściana będzie 3W z BK,ale i tak chętnie bym ją czymś przesmarowała...

coś mi w głowie kołacze,że spodnia warstwa tynku(tradycyjnego) by wystarczyła

ale tu sobie gadamy : jak laik z laikiem :lol:

acha, AgnesK, czytalam niedawno twój dziennik :) ,ale bardzo brakowało mi zdjęć. powyłączałaś, czy tylko u mnie się nie wyświetlają?