Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaka kolejno?? prac wew i zew w domu ??

Recommended Posts

Mam dom zadaszony blachą, bez wylewek z chudziakiem i rozprowadzoną pod nim stosowną kanalizacją. Dom ma mieć ocieplenie w postaci 12 cm styropianu ( ma mieć jeszcze nie ma...), czyli stan surowy otawrty (bez okien). Dom z użytkowym poddaszem.

Poddasze ma być wykończone płytami G-K.

Dach bez podbitki.

Bez wybudowanego wejścia do domu oraz tarasu.

Planowane, źródło zasilania CO to piec gazowy oraz (może??) kominek z płaszczem wodnym a min. z DGP.

To wszystko chcę zostawić na przyszły rok...

Jaka powinna być rozsądna kolejnoć prac zarówno wew jak i zew?? co po czym i przed czym??

Mam tu na myśli zarówno porę roku do określonych prac (tynkowanie ociepleń zew. np...), czyli CO, woda, instalacje gazowe w domu, kanalizacyjne, elektryka TV, tel, centralny odkurzacz...itp...

Jak to zrobiliście u siebie??

Kiedy bezpiecznie muszę zacząć te tematy w przyszłym roku (nie namawiajcie mnie na ten rok bo portfel musi złapać drugi oddech...)2005 tak aby w tym samym roku móc się wprowadzić do tego domu??

• Odpowiedzi 43
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

mysle ze cos takiego:

-tynki

-stolarka (moza odwrotnie te 2 pozycje)

-instalacje wodna, gazowa, elektryka, alarm, telef. TV

-wylewki

-wykonczenie poddasza g-k

natomias na zewnatrz ocieplenie mozna robic juz na poziomie zamontowanej stolarki,

a co do pur roku, to nie ma to wiekszego znaczenia, bo w kazdej mozna znalezc takie dnie ze prac nie bedzie mozna prowadzic, jak i takie w kturych bedzie mozna :)

Nie, ale trochę napisałem nieściśle.

Pod elektrykę prowadziłem przed tynkami peszle a pod rurki CO pozostawiałem fragmenty niezatynkowane i po zamontowaniu zaraz zatynkuję

Wracając do elektryki - peszle mam na jednakowych wysokościach i tam gdzie będę potrzebował gniazdko odwiercę tylko "koronką" i z sąsiedniego gniazda przeciągnę przewód - bynajmniej mam takie nadzieje :( :( :(

Powtarzam swój stary post.

U mnie wyglądało to następująco:

- stolarka okienna (drewniana)

- instalacje elektryczne, antenowe, alarm, telefon i tym podobne

- instalacja wodna i gazowa

- tynki maszynowe (gipsowe)

- instalacja c.o oraz dokończenie inst. gazowej

- wylewki

- płyty k-g na sufit poddasza

- drzwi (z futrynami regulowanymi)

- drewniane parapety wewnętrzne

- kominek

- kafelki

- malowanie ścian

- podłogi

- futryny regulowane do drzwi wewnętrznych

Sądzę, że jest to kolejność optymalna.

Byłem umówiony z tynkarzem na drobne poprawki i "łatanie" powstałych otworów po kolejnych pracach. Polecam grzejniki z dolnym zasilaniem. By je zamontować wystarcza podkuć lekko ścianę i tynk na wysokość ok. 20 cm

Kanalizację miałem położoną równolegle ze wznoszeniem ścian.

By położyć tynki zewnętrzne powinieneś mieć już doprowadzone do budynku wszystkie media oraz założone okna. O tym, że powinien już być dach to jest poza dyskusją. Podbitkę kładli równocześnie z tynkami ci sami fachowcy.

Powodzenia

Nie wiem czy to pomyłka..

Ale już dwie osoby wymieniły pierw tynk przed instalacją CO??

Dlaczego tak?? Po co próć tynki, które się wcześniej położyło??

Chyba, że o czymś nie wiem...

Dojście do grzejników c.o to tylko lekkie podkucie ściany które bez problemu da się zatynkować. Zwłaszcza jeśli się robi zasilanie dolnozaworowe. Wówczas to podkucie to tylko ma 20 cm wysokości. A jeśli zasilanie będzie wychodziło z podłogi (nie polecam) to podkucia wcale nie będzie.

Nie kładzie się rozprowadzenia CO przed tynkami (jeśli nie ma wylewek, czyli kolejnośćć tynk-wylewka), bo tynkarze mogą zniszczyć rury nawet nieświadomie.

Przed tynkami lepiet o dziwo też nie robić podkuć pod rury, bo tynkarz musi ominąć taką dziurę, co może spowodować nierówność tynku wokół niej.

Lepiej podkuć gotowy tynk i równo załatać.