Senser 20.08.2004 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2004 Mam dom zadaszony blachą, bez wylewek z chudziakiem i rozprowadzoną pod nim stosowną kanalizacją. Dom ma mieć ocieplenie w postaci 12 cm styropianu ( ma mieć jeszcze nie ma...), czyli stan surowy otawrty (bez okien). Dom z użytkowym poddaszem.Poddasze ma być wykończone płytami G-K.Dach bez podbitki.Bez wybudowanego wejścia do domu oraz tarasu.Planowane, źródło zasilania CO to piec gazowy oraz (może??) kominek z płaszczem wodnym a min. z DGP.To wszystko chcę zostawić na przyszły rok...Jaka powinna być rozsądna kolejnoć prac zarówno wew jak i zew?? co po czym i przed czym??Mam tu na myśli zarówno porę roku do określonych prac (tynkowanie ociepleń zew. np...), czyli CO, woda, instalacje gazowe w domu, kanalizacyjne, elektryka TV, tel, centralny odkurzacz...itp...Jak to zrobiliście u siebie??Kiedy bezpiecznie muszę zacząć te tematy w przyszłym roku (nie namawiajcie mnie na ten rok bo portfel musi złapać drugi oddech...)2005 tak aby w tym samym roku móc się wprowadzić do tego domu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.08.2004 10:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Nie no... A wy leniuchy!!! Tyle domów postawili z tym forum, a nie wiedzą od czego zacząć!! Nie sztuka tylko pytać, trzeba czasem też pomóc!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 21.08.2004 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 mysle ze cos takiego: -tynki -stolarka (moza odwrotnie te 2 pozycje) -instalacje wodna, gazowa, elektryka, alarm, telef. TV -wylewki -wykonczenie poddasza g-k natomias na zewnatrz ocieplenie mozna robic juz na poziomie zamontowanej stolarki, a co do pur roku, to nie ma to wiekszego znaczenia, bo w kazdej mozna znalezc takie dnie ze prac nie bedzie mozna prowadzic, jak i takie w kturych bedzie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.08.2004 22:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 No to już jest pewien postęp w sprawie...Jeśli chodzi o porę roku, to miałem na myśli np. tynkowanie zew. Podobno coś takiego najlepiej na jesieni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sam Gamgee 21.08.2004 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 mysle ze cos takiego: -tynki -stolarka (moza odwrotnie te 2 pozycje) -instalacje wodna, gazowa, elektryka, alarm, telef. TV -wylewki -wykonczenie poddasza g-k Ja bym najpierw robił instalacje a potem tynki itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.08.2004 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Hahaha nie no napewno... Kolega miał zapewne na myśli tynki zew... bez przesady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.08.2004 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Wylewki na samym końcu bo ich nie zaciapiesz. Instalacje okna i drzwi ja bynajmniej uzależniłem od podatności na "dostanie nóg" (kradzieże) i będę je robił po tynkowaniu wewnętrzym.Więc;tynki wewn.płyty GK na poddaszuwylewkiokna i dzwiinstalacjepodłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.08.2004 22:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Nie no, jak to, tynki wew. po instalacjach?? Przecież instalacje trzeba chować pod tynk!! Coś ci się chyba pomyliło?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thalex 21.08.2004 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Nie, ale trochę napisałem nieściśle. Pod elektrykę prowadziłem przed tynkami peszle a pod rurki CO pozostawiałem fragmenty niezatynkowane i po zamontowaniu zaraz zatynkuję Wracając do elektryki - peszle mam na jednakowych wysokościach i tam gdzie będę potrzebował gniazdko odwiercę tylko "koronką" i z sąsiedniego gniazda przeciągnę przewód - bynajmniej mam takie nadzieje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 21.08.2004 23:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 Kurcze, ale mantyka...tylko po to żeby jakiś cep nie zdarł tego ze ściany...Wiem coś o tym...ja musiałem też uprawiać ten sport...mam 6 połaciówek...i musiałem przyczepką jechać z tym na dwa razy, bo może przyjdą jakieś mongoły i mi to zaj...ią... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 22.08.2004 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Powtarzam swój stary post. U mnie wyglądało to następująco: - stolarka okienna (drewniana) - instalacje elektryczne, antenowe, alarm, telefon i tym podobne - instalacja wodna i gazowa - tynki maszynowe (gipsowe) - instalacja c.o oraz dokończenie inst. gazowej - wylewki - płyty k-g na sufit poddasza - drzwi (z futrynami regulowanymi) - drewniane parapety wewnętrzne - kominek - kafelki - malowanie ścian - podłogi - futryny regulowane do drzwi wewnętrznych Sądzę, że jest to kolejność optymalna. Byłem umówiony z tynkarzem na drobne poprawki i "łatanie" powstałych otworów po kolejnych pracach. Polecam grzejniki z dolnym zasilaniem. By je zamontować wystarcza podkuć lekko ścianę i tynk na wysokość ok. 20 cm Kanalizację miałem położoną równolegle ze wznoszeniem ścian. By położyć tynki zewnętrzne powinieneś mieć już doprowadzone do budynku wszystkie media oraz założone okna. O tym, że powinien już być dach to jest poza dyskusją. Podbitkę kładli równocześnie z tynkami ci sami fachowcy. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
invx 22.08.2004 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 nie no oczywsicie zaszla pomylka najpierw instalacje potem tynki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sonika 22.08.2004 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Tynki zewnętrzne powinno się robić albo na wiosnę albo jesienią, gdy temp. pow. nie jest niższa niż 5 st. C. lub wyższa niż 20 st. C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.08.2004 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 U mnie jest i będzie tak: - elektryka,- instalacja wodno-kanalizacyjna- rozdzielacze w szafkach pod CO- tynki- rozprowadzenie CO- wylewki- okna i drzwi zewnętrzne- pokrycie dachu- ocieplenie dachu- podbitki dachu- drzwi wewnętrzne- ocieplenie zewnętrzne-wykańczanie się i domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 27.08.2004 20:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Nie wiem czy to pomyłka..Ale już dwie osoby wymieniły pierw tynk przed instalacją CO??Dlaczego tak?? Po co próć tynki, które się wcześniej położyło??Chyba, że o czymś nie wiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek30022 28.08.2004 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Rury CO można poprowadzić po podłodze, albo zrobić całe ogrzewanie podłogowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yogi66 28.08.2004 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Nie wiem czy to pomyłka.. Ale już dwie osoby wymieniły pierw tynk przed instalacją CO?? Dlaczego tak?? Po co próć tynki, które się wcześniej położyło?? Chyba, że o czymś nie wiem... Dojście do grzejników c.o to tylko lekkie podkucie ściany które bez problemu da się zatynkować. Zwłaszcza jeśli się robi zasilanie dolnozaworowe. Wówczas to podkucie to tylko ma 20 cm wysokości. A jeśli zasilanie będzie wychodziło z podłogi (nie polecam) to podkucia wcale nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobo30 28.08.2004 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2004 Jeśli hydraulika przed tynkami wew. to pilnuj tynkarzy, aby Ci tego nie zadeptali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 30.08.2004 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Nie kładzie się rozprowadzenia CO przed tynkami (jeśli nie ma wylewek, czyli kolejnośćć tynk-wylewka), bo tynkarze mogą zniszczyć rury nawet nieświadomie. Przed tynkami lepiet o dziwo też nie robić podkuć pod rury, bo tynkarz musi ominąć taką dziurę, co może spowodować nierówność tynku wokół niej. Lepiej podkuć gotowy tynk i równo załatać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 30.08.2004 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Do bard13:Hehehehe, budujemy to samo, ino ja nieco dalej jestem (chyba, że zdjecia nie sa aktualne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts