Bard13 30.08.2004 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2004 Do bard13: Hehehehe, budujemy to samo, ino ja nieco dalej jestem (chyba, że zdjecia nie sa aktualne) To się dopisuj: http://www.murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=32157&highlight= Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 31.08.2004 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 U nas było tak:- instalacje elektryczne, alarmowe, telefonowe, sieć komputerowa- instalacja wodno-kanalizacyjna- rurki do odkurzacza centralnego- tynk maszynowe (gips)- ogrzewanie podłogowe - wylewki- okna (drewniane), drzwi zewnętrzne i brama garażowa- parapety zewnętrzne i wewnętrzne- ocieplenie poddasza + płyty gk- glazury w łazienkach, gres na podłogach- montaż kominka- malowanie- drzwi wewnętrzne (futryny regulowane)- schody drewniane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 06.10.2004 17:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2004 No nie wiem dlaczego.... (mi się wydawało odwrotnie), dlaczego elektryka przed kanalizą?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 26.10.2004 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Senser - bo tynki przed wylewkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Senser 26.10.2004 22:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Senser - bo tynki przed wylewkami A do czego tu nawiązałaś ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 26.10.2004 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2004 Wylewki na samym końcu bo ich nie zaciapiesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 27.10.2004 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 A u mnie tak:- instalacja wodno-kanalizacyjna- rurki do odkurzacza centralnego- podłogówki- wylewki, żeby to wszystko ww. schować- instalacje elektryczne, alarmowe, telefonowe, sieć komputerowa- tynk maszynowe (gips)- okna PCV- parapety wewn- stropy z GK i wszystkie zabudowy + ocieplenie stropu - łazienki - kafelki wanny itepe- malowanie 1-szy raz- elewacja + parapety zewn- kominek- uruchomienie inst. elektr- konstrukcja schodów stalowa (stopnie robocze)- gres na podłogach- drzwi zewnętrzne - dopiero mi zrobili!- malowanie 2-gi raz (kolor - ostateczne)- montaż oświetlenia (pomalutku)- kuchnia Do tego w międzyczasie na zewnątrz:- tynkowanie, malowanie, parapety zewn- szambo- drenaż- ogrodzenie, furtki, bramy, śmietnik- wylewanie tarasu- równanie terenu- kafelki na schodkach- podjazdy (kostka)- równanie terenu do ścieżek- telefunken!!!!! (je je - wczoraj mi zrobili!)A Teraz:- parkiety drewniane:A na najbliższą przyszłość:- stopnie z drewna na schody- kontakty- karnisze i zasłonki- przeprowadzka !!!- i gdzieś w okolicach tego drzwi wewnętrzne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maluszek 27.10.2004 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 No nie wiem dlaczego.... (mi się wydawało odwrotnie), dlaczego elektryka przed kanalizą?? Chodziło mi o rurki kanalizacyjne wewnątrz domu. Hydraulik wszedł z układaniem rurek po elektryku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 27.10.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 A u mnie tak: - instalacja wodno-kanalizacyjna - rurki do odkurzacza centralnego Zwrócę uwagę na jeden szczegół dotyczący etapów, które mam już za sobą. U mnie instalacja OC była przed wod-kan. A to dlatego, że średnica rurek od odkurzacza jest sporo większa od wod-kan (ok. 2-, 3- krotnie). Robiąc najpierw rurki OC można później rurkami wod-kan je łatwo obejść - mój hydraulik robił bruzdy w chudziaku dla rurek wod-kan pod rurami OC. Robiąc odwrotnie może być ciężko, chyba że się da instalację OC tak rozplanowac żeby się nie krzyżowały z wod-kan - ale na ogół jest to chyba niemożliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joola 27.10.2004 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Października 2004 -instalacja elektryczna,telefon,domofon,alarm,internet,kablówka-instalacja centralnego odkurzacza-tynki gipsowe-hydraulika,OC,podłogówka-wylewki-okna drewniane,drzwi zewn.,brama garażowa-ocieplenie poddasza+GK-montaż kominka(sam wkład)-glazura, terakota, malowanie, parkiet,schody,obudowa kominka-drzwi wew.-mebelki-przeprowadzkaNo chyba, że o czymś zapomniałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andree 26.07.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Witam, Temat odświerzam bo mam dylemat. Ekipa wchodzi lada dzień i mają do zrobienia tynki wew, wylewki, ocieplenie zew. Inne ekipy robią w tym czasei instalacje i okna. Dom jest w stanie surowym otwartym, z siporexu. Majster twierdzi, że mogą jednocześnie robić tynki wew (cem-wap) i ocieplenie styropianem z zewnątrz Czy nie powinien najpierw zrobić wew. tynków i dać ścianie pooddychać zanim ją z zewnątrz ociepli? Proszę POMOCY! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jayer 26.07.2005 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2005 Bry, Przede wszystkim przed tynkami wew. zrob wszystkie instalacje biegnace w scianach. A po tynkach instalacje w podlodze i potem wylewki. Natomiast co do dylematu odnosnie tynkow wewn. to podzielam Twoje obawy. I lepiej daj wyschnac nieco tynkom w srodku a po jakichs 2och 3ech miesiacach ociepl dom. Tak napewno bedzie lepiej. Jednakze, nie zawsze jest to tak rozowo. Moje sciany nie chcialy wyschnac przez ponad pol roku. Roznica miedzy tynkowaniem wew. a zew. miala 3 m-ce. Ale na szczescie problem polegal na utworzeniu sie takiej nieprzepuszczalnej warstwy na wew. tynku gipsowym. Przez co sciana wydawala sie nie wyschnieta. Tymczasem wystarczylo lekko te warstwe przeleciec papierem sciernym i po dwoch dniach wszystko bylo suchutkie . Taka nieprzepuszczalna warstwa tworzy sie jednak jedynie na tynku gipsowym no i skok temperatury zaraz po otynkowaniu musi byc znaczny (minimum 30oC). Przy letniej pogodzie nie powinienes sie takimi problemami niepokoic. Zwracam tylko uwage na fakt, ze rozne sa historie, ale kazda ma jakies wytlumaczenie logiczne Pozdro Jay Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rocky 17.12.2005 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2005 Majster twierdzi, że mogą jednocześnie robić tynki wew (cem-wap) i ocieplenie styropianem z zewnątrz Czy nie powinien najpierw zrobić wew. tynków i dać ścianie pooddychać zanim ją z zewnątrz ociepli? Proszę POMOCY! Po zrobieniu tynków i następnie wylewek trzeba jakiś czas odczekać aby to wyschło, a więc roboty wewnątrz odpadają. Można by wtedy właśnie zająć się np. ocieplaniem domu zewnątrz, ale czy nie jest to niewskazane w momencie schnięcia tynków w nieogrzewanym domu z zamontowanymi oknami? Można też pewnie znaleźć kilka innych rzeczy do zrobienia w tym czasie np. ogrodzenie, śmietnik, zagospodarowanie terenu... Na co Wy przeznaczyliscie czas, kiedy czekaliście na wyschnięcie tynków i wylewek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kolia 20.12.2005 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 podciągam, bo też się chętnie dowiem co robiliście jak schły tynki i wylewki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodek18 28.01.2006 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2006 Witamtak sobie to czytam, bo też zastanawiałem się nad kolejnością tynki/posadzki, teraz już wiem, ale widzę że wszyscy robią poddasza w płycie g-k dopiero po tynkach i posadzkach a ja chciałem wejść na początek w izolację dachu i położenie płyt g-k żeby nie stać z robotą dopóki się nie ociepli - można tak?Oczywiście okna i drzwi już mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2006 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Można, tylko zwróć uwagę na dokładne wykonanie paraizolacji! Połączenia foli uszczelnij specjalną taśmą. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodek18 29.01.2006 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Witampisząc "dopóki się nie ociepli" miałem na myśli aurę oczywiście, co do paroizolacji, to dostałem informację w firmie gdzie chciałem kupić folię, że jeśli chcę mieć wilgoć to mogę sobie założyć folię, ale lepiej paroizolacji nie zakładać na poddaszu użytkowym, wtedy przy gorszej wentylacji poddasza nie musimy obawiać się pleśni.Proszę o jakieś wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2006 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Już się ktoś wypowiadał na forum, że aby leczyć należy mieć stosowne studia i praktykę, żeby prowadzić aptekę trzeba być farmaceutą i można by tak wymieniać ale żeby sprzedawać w hurtowni materiałów budowlanych to można być konowałem bo tylko konował tak może doradzać! Podaj nazwę tej firmy bo należy ją omijać z daleka. Musisz zamontować dobrą folię i do tego jej połączenia zakleić specjalną taśmą. Oczywiście odpowiednia wentylacja w każdym powmieszczeniu a tym bardziej na poddaszu to podstawa. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bodek18 29.01.2006 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Dzięki za odpowiedź, już się zdecydowałem, tylko szukam folii z warstwą aluminium w dobrej cenie, znalazłem ten sklep:http://www.muzimer.pl/produkt.php?id=74co sądzić o cenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2006 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2006 Z tym odbijaniem energi to trochę bajka bo odbija tylko promieniowanie podczerwone. W Twoim przypadku ródłem takiego promieniowania będzie kominek ale jest to znikomy procent lub ułamek procenta. Jednym słowem nie ma się o co bić. Ta folia ma małe rozmiary więc jej połšczenia musisz uszczelnić odpowiedniš tamš samoprzylepnš. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts