mlody 21.07.2002 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Mam pytanie. Jak wykonać półkę z drewna, aby wyglądała jak taka stara 80-letnia, czyli aby była powżerana, popękana, nierówna, ale z kolei taka wyślizgana że nie można sie o nią zadrapać. O podobnie do takich starych ławek w kościołach. Wiem że są firmy które robią takie "biesiadne" drewniane meble właśnie wyglądające na takie stare. Czy np. trzeba by piaskować deski? A może przeczyścić szczotką drucianą na wiertarce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 21.07.2002 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Chyba się nie przekonasz dopoki nie poeksperymentujesz sam.Obiło mi się o uszy,nacieranie wapnem(ponoc stosuje się to do dębiny)ale dokładnie to niewiem(sorry) jak się postarza drewno(mieszkam w starym domu to nie muszę):smile:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 21.07.2002 20:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Nacierać wapnem i co potem? Czekać czy jakoś jeszcze obrabiać? Spróbuj sobie przypomnieć. W końcu masz tytuł BIG!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 21.07.2002 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Ale z małej litery.Obiecuję że poszperam i dam ci znać a tymczasem zostawiam pole do"popisu"dla szanownej reszty forum.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 23.07.2002 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Spróbuj potraktowaćdrewna szkłem wodnym. Bardzo mocno zmienia powierzchnię. Im dłużej drewno jest traktowane szkłem tym większe zmiany. Nie wiem tylko czy o taki efekt jak daje szkło wodne Ci chodzi. Najlepiej sprawdzićna kawałku drewna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 23.07.2002 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 postarzalem deski do budowy ogrodzenia likwidujac nozem wszystkie kanty, bardzo niedbale, a nastepnie szlifowalem papierem w koncu drobnym. imregnat (ciemny braz firmy Glasurit) nanosilem lnianym tamponem mocno wcierajac. deski sosnowe byly ponad rok sezonowane na wolnym powietrzu pod przykryciem. efekt przeszedl moje oczekiwania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 23.07.2002 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Czy po tym szlifowaniu papierem ściernym w "rowkach i wżerach" ogólnie zagłębieniach nie było ostrych krawędzi o które można by się skaleczyć. No bo jak szlifować szczeliny? A odnośnie szkła wodnego to gdzie można je kupić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 25.07.2002 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 A może dałoby się wyszlifować drewno szczotką drucianą z drobniutkiego mosiężnego drutu? Szczegolnie właśnie chodzi mi o to aby krawędzie otworów i rowków były nieostre. A jakoś chciałbym uniknąć ręcznego wyżynania wszystkich tych krawędzi po przetarciu bez strugania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts