Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt DOM POD MODRZEWIEM 2 pracownia ARCHON

Recommended Posts

• 5 weeks później...

Witam, ładny domek, ładne fotki. Tez jestesmy z mężem zaneresowani tym projektem. W związku z tym mam pytanka z tym związane:

-czy były jakieś błędy w projekcie,

-czy wprowadziles jakies zmiany,

-czy jest łatwy w realizacji, no i oczywiście jeśli chodzi o koszty to czy są zgodne z wyceną Archonu czy budując samemu można trochę zaoszczędzić?

My myślimy o tym żeby obniżyć trochę ściankę kolankową do 1 metra i zmniejszyć powierzchnię bo w obecnym ksztalcie dom jest trochę za duży dla nas. Co o tym sądzisz? Czy pomieszczenia na strychu nie będą wtedy za małe i nieustawne?

Pozdrawiam

Witam, ładny domek, ładne fotki. Tez jestesmy z mężem zaneresowani tym projektem. W związku z tym mam pytanka z tym związane:

-czy były jakieś błędy w projekcie,

-czy wprowadziles jakies zmiany,

-czy jest łatwy w realizacji, no i oczywiście jeśli chodzi o koszty to czy są zgodne z wyceną Archonu czy budując samemu można trochę zaoszczędzić?

My myślimy o tym żeby obniżyć trochę ściankę kolankową do 1 metra i zmniejszyć powierzchnię bo w obecnym ksztalcie dom jest trochę za duży dla nas. Co o tym sądzisz? Czy pomieszczenia na strychu nie będą wtedy za małe i nieustawne?

Pozdrawiam

• 10 months później...
Zastanawiamy się nad "modrzewiem 2", ale trochę odstraszają nas koszty podane przez Archon. Szukamy właśnie domu 2 pokoje na dole i 4 sypialnie na górze(mamy 3 dziewczynki i każda docelowo chce swój pokój). Zdjęcia Waszego domku bardzo mi się podobają. Jak wyszły Wam koszty? Czy wprowadziliście jakieś większe zmiany w projekcie? Pozdrawiam

• 5 months później...
Witam mam pytanie czy ktoś buduje dom "Pod Modrzewiem 2" proszę o kontakt, rady i uwagi do projektu my dopiero zaczynamy budowę poszukujemy dobrej firmy budowlanej, która budowała już taki dom z Wrocławia i okolicy. Chętnie obejrzelibyśmy taki dom w realizacji może ktoś ma zdjęcia z budowy. Zgóry dziękujemy. Pozdrawiamy.

• 4 weeks później...

Witam

Wlasnie kupilem projekt Archonu "Dom pod modrzewiem 2"

i zabieram sie za adaptacje. Jestem ciekawy czy ktoś już ten dom

wybudował (moze jakies fotki) i jakie zmiany wprowadził.

My na razie planujemy:

- Zmienic technologie - sciany dwuwarstwowe (porotherm 30 + 12 welna)

scianka fundamentowa z bloczkow

- Likwidujemy balkony

- Poszerzamy garaz o 90cm

- Zmieniamy kuchnie zmniejszajac wiatrolap i spizarnie

Jezeli ktos kupuje projekt w odbiciu lustrzanym to musi uwazac. Niestety Archon do tego sie nie przyklada, otrzymacie tylko odbicie czesci architektonicznej, wszystkie instalacje i rysunki budowlane pozostaja nie odbite. Moze przed kupnem komus sie uda wymusic od nich calos odbita - powodzenia.

Dodatkowo za 200 extra dostajemy kosztorys ktory wedlug reklam ma byc edytowalny i umozliwic kontrole wydatkow w trakcie budowy. Otrzymujemy plik szczegulowego kosztorysu przygotowanego w Programie

RODOS niesety zalaczona wersja programu nie umozliwia zapisywania i drukowania - co uniemozliwia aktualizacje. W prawdzie doloaczony jest plik Excela z uproszczonym kosztorysem i wykazem MAterialow (wyexportowane z rodosa) ale jak na 200 to jest kolejne naciaganie -

Chodzi mi przede wszystkim o edytowalnosc i aktualizacje na biezaco czyli zgodnosc z reklamami - bo samo przygotowanie kosztorysu zawsze cos kosztuje.

Pozdrawiam i czekam na wasze uwagi

My będziemy budować "dom pod pistacją" z tego samego biura. Zamówiliśmy również kosztorys, który jest w tej chwili przygotowywany. Myślę, że to bardzo ułatwi kontrolowanie wydatków i pozwoli wcześniej przewidzieć wszystkie koszty i ewentualne (oby jak najwięcej) oszczędności. Ale przyznam, że zmartwiłeś mnie informacją, jakoby kosztorysu tego nie można było drukować lub choćby zapisywać.

Pozdrawiam

My będziemy budować "dom pod pistacją" z tego samego biura. Zamówiliśmy również kosztorys, który jest w tej chwili przygotowywany. Myślę, że to bardzo ułatwi kontrolowanie wydatków i pozwoli wcześniej przewidzieć wszystkie koszty i ewentualne (oby jak najwięcej) oszczędności. Ale przyznam, że zmartwiłeś mnie informacją, jakoby kosztorysu tego nie można było drukować lub choćby zapisywać.

Pozdrawiam

napiszcie, czy ten kosztorys jest przydatny! My z niego zrezygnowaliśmy ze względu na zmianę ściany na silkę i powiększenie domu

Ja póki co kosztorysu jeszcze nie mam- robi się. Ale mam pytanie do Aleksandra. Czy w tym kosztorysie uwzględniono np. budowę szamba i ew. jakie są jego koszty? My mamy kanalizację miejską, więc mięli byśmy już jakieś oszczędności. No i jak wyceniono stolarkę okienną, terakotę, glazurę i panele ew. parkiety?

Kosztorys będę miała za jakiś miesiąc, a ja jestem niecierpliwa, stąd moje pytania. Pozdrawiam.

Odpowiadam na pytania o kosztorysie.

- Jeszcze nie wiem co ten kosztorys jest wart, nie mialem czasu przeanalizowac go dokladnie

- Brak zapisywania i druku da sie obejsc ze strony producenta programu Rodos mozna sciagnac wersje studencka a ta potrafi zapisywac i drukowac

To jest bardzo pocieszajace ;-)

- Niestety kosztors nie obejmuje budowy szamba

- koszt robot Podlogi i posadzki - 42200

w tym Glazurnik 1268

plytki scienne 20x20 29.14 zl/m2

plytki podlogowe 20x20 i 30x30 po 35.53 zl/m2

stolarka wewnetrzna 10200

okna dachowe 780/szt

okna z PCV 480 m2

Niestety dokladne koszty trzeba by dluzej liczyc

a teraz nie moge.

Pozdrawiam

[/img]

• 3 years później...

Witam,

Czy ktoś buduje lub budował Dom pod Modrzewiem 2 z Archonu?

http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-pod-modrzewiem-2/m3f26756c1414f

Jeśli tak, czy wprowadzaliście jakieś zmiany do projektu?

Mam działkę z wjazdem od południa i jak dotąd ten projekt ma dla mnie same zalety. Powierzchnia użytkowa w sam raz - na razie jest nas trójka, ale w drodze są bliźniaki :)

Jestem nowa na forum, próbowałam znaleźć jakieś informacje, ale niestety, nie ma tego wiele. Będę wdzięczna za wszystkie uwagi od bardziej doświadczonych Forumowiczów.

Czyżby nie było na forum nikogo orientującego się w tym projekcie?

A jeśli nawet nikt nie buduje, to może będziecie mogli chociaż go ocenić - czy według Was ma jakieś wady? Zmienilibyście coś?

Ja osobiście myślałam o poszerzeniu garażu, a co za tym idzie części nad garażem, byłoby jeszcze więcej miejsca.

Trochę martwi mnie wysokość budynku, że jest za niska, ale z drugiej strony ściana kolankowa 163 cm to przecież całkiem sporo?

• 3 weeks później...

a to linki dla Ciebie :D

siłaczka wybudowała trochę inny dom ale lubiłam go czytać jak zaczynaliśmy budowę http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=55991&sid=f742babdc19f83ca28278f168db8d161

no i galeria stawory, ona nie zalożyła niestety dziennika na forum jest tylko galeria

http://picasaweb.google.co.uk/stawory/Dom#

powodzenia i dzięki za milutką wizytę, zaglądajcie kiedy będziecie chcieli :wink: