matth 19.06.2005 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2005 Powiem tak: Przez 10 lat mieszkałam w US ... w domach wolnostojących, szeregowcach, wielorodzinnych niskich itd. Nie zauważyłam wtedy (fakt nie zrwacałam uwagi może), że jakos okrutnie głośno, czy słychać jak się chodzi na góre .. itd. A robaki ?, niewiem ale mieszkam w bloku i mam mrówiki i karaluchy ... więc o co chodzi? .... Moje pytanie motywowane jest tym, że zastanawiam się nad kupnem kanayjczyka z drugiej ręki .. tyle ze on jest nieustająco w staniu /bez białego montażu .. na osiedlu obok którego przejeżdzam codziennie juz od 4 lat ... i one tam tyle już stoją. Oczywiście zakłada ze mimo ze nie zamieszkany .... był ogrzewany ... .. to jest podstawowe pytanie do właściciela .. . Czy wogole warto kupować taki dom?, i to na kredyt? .. o co powinnam się dopytać/dowiedzieć ... przy oglądaniu/ podejmowaniu decyzji. pozdr. Ivona Nic z tego nie rozumiem Masz wszelkie informacje na temat kanadyjczykow , przez 10 lat mieszkalas w kanadyjczykach, wiec nie bardzo wiem o co ci chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RYSZARD 20.06.2005 02:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 A ja wiem o co Viktori chodzi. Mieszkam w USA od kilkunastu lat i oczywiście w "kanadyjczyku". A jak bywam w Polsce to też mam okazję mieszkać w "kanadyjczyku". Nie wiem czy wszystkie sa identycznie zbudowane, ale to jest ogromna różnica, naprawdę ogromna. A Ona chce mieć 'Kanadyjczyka" w Polsce i dlatego to pytanie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rrmi 20.06.2005 02:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Ryszard , a ktory kanadyjczyk jest lepszy Twoim zdaniem .Tez mieszkam w tym amerykanskim i jak dla mnie jest totalnie do niczego .Chyba nie lubie zapachu drzewa . A jaka jest roznica? Decyzje co do budowy w Polsce juz podjelam , ale gdybys tak w 2 zdankach....chyba , ze Ci sie nie chce pisac to rozumiem Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.06.2005 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Mieszkałem 2 lata w kanadyjczyku.Wady:Szybko się nagrzewa ale i szybko stygnie.Miał elektryczne ogrzewanie. Rachunki za prad - obłęd.Miał tandetna stolarke okienną, taka jednorazowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Inka1 20.06.2005 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 Mieszkałem 2 lata w kanadyjczyku. Wady: Szybko się nagrzewa ale i szybko stygnie. Miał elektryczne ogrzewanie. Rachunki za prad - obłęd. Miał tandetna stolarke okienną, taka jednorazowa. Mieszkam od 2 lat w kanadyjczyku Moje rachunki za prąd (a mam tylko prąd, żadnego gazu itp) nie są takie obłędne 3600zł/rok (w tym ogrzewanie, bojler, światło, gotowanie, agd wszystko, wszystko) Przeżyłam już spalenie (stopienie chyba ) części budynku, zalanie (przez straż) i odbudowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cypek 20.06.2005 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2005 U mnie było 4500,- i 4900,- zł za rok i uznałem to za obłedny koszt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 27.04.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Witam No wlasnie - ogrzewanie. My na pewno wybudujemy dom w lekkim szkielecie drewnianym. Ale jak na razie najwiekszym problemem dla nas jest temat ogrzewania. zastanawiamy sie nad konwektorami elektrycznymi ze sterowaniem dziennym, powierzchnia domu wraz z duzym garazem ok 150m2, parterowy bez poddasza uzytkowego. Sugestie, uwagi, wasze doswiadczenia.Z gory dziekuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sarmata 28.04.2006 00:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 aktualnie mieszkam nigdy nikomu nie polece takiego domu , 20 lat - i nie moge sie doczekac mieszkania w murowanym domu!!! *Straszna akustycznosc, bez wzgledu ile waty czu styropianu wladujesz miedzy sciany * Skrzypienie dzien i noc * Ogrzewanie tylko nawiewowe, ktore wlancza sie co chwile, jako ze sciany z plyty GK nie akumuluja ciepla Ale za to latwo robic przerobki (nie ma kucia) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gawel 14.09.2008 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Ja jestem od 5lat na TAK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renjul 15.09.2008 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2008 Mieszkam w kanadyjczykach od 8 lat, obecnie w drugim. Buduję murowany, bo nigdy więcej kanadyjczyków Oczywiście mam na myśli te polskie szkieletowce, o ametykanskich nie wiem nic. Wady te same co u poprzedników: strasznie szybko stygnie i nabiera wilgoci - po kilku deszczewych dniach wyciągam z szafy wilgotne rzeczy. Kiedy wieje wiatr -dom skrzypi. Okna się rozsychają. Ogrzewanie mam elektryczne Z akustyką niekoniecznie jest najgorzej. W poprzdnim mieliśmy w ścianach 10 cm akumaty i na to regipsy - było OK. Za to u mojej przyjaciółki, która też mieszka w szkieletowcu - tragedia. Siedząc u niej w salonie pod pokojem jej córki wydaje mi się, że zaraz sufit spadnie mi na głowę, gdy młoda przesuwa krzesła. Tylko, że u niej sufit jest równocześnie podłogą. Zlecili budowę firmie i niezbyt kontrolowali, bo też nie specjalnie się na pracach budowlanych znają i czasu mieli niewiele. Efekt jest taki, że co roku coś remontują. W tym roku ocieplali i obkładali drewnem cały dom (5-cioletni). Druga koleżanka też ma szkieletówkę tyle, że wykonaną porządnie przez jej męża. Boli ją, że budowa pochłonęła tyle samo, o ile nie więcej kasy niż domu murowanego, a teraz jej dom jest trudnozbywalny i o wiele tańszy. Z zalet to chyba tyle, że lubię zapach drewna Poza tym marzę o murowanym domu, który nie będzie tak wrażliwy na zmiany temepratury zewnętrznej i wilgotności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szarbia 16.09.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2008 inczej by już ne było PRLowskich kostek .... , które i są BRZYDKIE i nie funkcjonalne ... Uwazasz, ze skosy sa funkcjonalne????? Wracajac do kanadyjczyka. Sprawdz jak jest na gorze, gdy sa upaly. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inezxxxx 19.09.2010 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Września 2010 Zapraszam do obejrzenia blogu budowlanego, który pokazuje jak należy budować szkieletowy dom kanadyjski: http://www.domykanadyjskie.mojabudowa.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts