Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej,

jak w temacie. Po krótce opowiem o co chodzi.

Pomalowałem ściany w mieszkaniu i oto efekty. Nie jest to mój pierwszy ani drugi raz, jestem więc tym bardziej zdziwiony. Kilkukrotne malowanie nie przyniosło żadnego efektu.Nie mam pojęcia, czy chodzi o farbę, czy o ścianę, czy może o kolor farby.

Poprzednio ściany były w kolorze jasnokremowym i żadnych smug nie było widać.

Użyłem farby gruntującej białej i kolejne dwie warstwy pomalowałem farbą właściwą.

Zastanawiam się czy istnieje jakieś rozwiązanie oprócz położenia gładzi (może problem tkwi w fakturze ściany), ewentualnie w miejsce tynku położenia płyty karton-gips.

Byłbym wdzięczny za wszelkie rady i wskazówki.

Pozdrawiam,

Michał

WP_20161029_003.jpgWP_20161029_004.jpg

Szanowny Panie,

proponuję ponowne malowanie z zastosowaniem wałka malarskiego marki MAGNAT lub Dynamic (grubość włosia co najmniej 19 mm). Proszę nanosić farbę grubiej i równomiernie, lekko rozprowadzać – bez użycia siły. Ostatnie pociągnięcia należy wykonywać w jednym kierunku.

Źródło powstawania smug może leżeć w zbyt chłonnym podłożu, zbyt siłowym nakładaniu farby lub też niewłaściwie dobranym albo zużytym wałku. Na ciemniejszym kolorze mocno widać wszelkie niedoskonałości. Zachęcam również do zapoznania się z filmem instruktażowym: http://www.sniezka.pl/porady-techniczne/film-instruktazowy-sniezka-satynowa-malowanie-krok-po-kroku

Pozdrawiam serdecznie,

E-rzecznik FFiL Śnieżka