Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kredyt na budowe

Gość

Recommended Posts

• Odpowiedzi 42
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ivonesca - to ja pytałam - jestem tu zalogowana tak długo i jakiś czas mnie nie było, że zapomniałam hasła.

O to mi chodziło, czy wybrałaś raty równe czy malejące. Widze jednak, że na to nie ma się wpływu - i swoją drogą tego nie rozumiem - dlaczego nie mogę sama o tym zdecydować.

Czyli zdecydowano za ciebie, tak?

Ja w piątek składam dokumenty - dlatego pytam.

pozdrawiam Karolina

On 2002-07-30 15:50, karola wrote:

Ivonesca - to ja pytałam - jestem tu zalogowana tak długo i jakiś czas mnie nie było, że zapomniałam hasła.

O to mi chodziło, czy wybrałaś raty równe czy malejące. Widze jednak, że na to nie ma się wpływu - i swoją drogą tego nie rozumiem - dlaczego nie mogę sama o tym zdecydować.

Czyli zdecydowano za ciebie, tak?

Ja w piątek składam dokumenty - dlatego pytam.

pozdrawiam Karolina

Karola, zajrzyj np. na stronę http://www.biznespartner.pl/jsp/narzedzia/dokument.jsp?id=58135 (są też inne - ta jest pierwsza z brzegu, która pokazuje sumę wpłaconych odsetek) i zobacz jaka jest różnica między sumą odsetek w wariancie rat równych i malejących. Ivonesca traci na ratach równych ponad 8000 zł. Trzeba się zastanowić, czy w innym banku mimo trochę wyższego procentu a za to z możliwością rat malejących - nie zapłaci się mniej! :smile:

Ja mam kredyt 110 000 zł na 15 lat w BZ WBK http://www.bzwbk.pl w CHF. Oprocentowanie 4,19. Dostałam go praktycznie mając tylko fundamenty i forsę utopioną w porothermie. Składałam wniosek w maju, kiedy była jeszcze promocja i za przyznanie kredytu było 0,75% prowizji. Sam kredyt dostałam w lipcu, trochę to trwało, donosiłam wycenę stanu aktualnego i odtworzeniowego (rzeczoznawca 800 zł), oraz trochę mi brakowało wkładu własnego, ale w związku z tym, że mam do sprzedania mieszkanie – było to do przeskoczenia, potem jeszcze numer z lokatą, którą też musiałam mieć jako wkład własny. Mam teraz konto, które mogę przez 24h podglądać w internecie – jak z niego pieniądze uciekają. :cry: tzn. jak je budowa pochłania. Ogólnie jestem zadowolona. Trochę się wkurzałam, jak na niego czekałam, ale w końcu wyszło nam to na dobre, bo od maja do lipca CHF znacznie podrożał, tak, że wzięłam kredyt w najwyższym jak na razie jego notowaniu.

Pozdrawiam

Zielona

Acha! Oczywiście raty malejące. I jest możliwość wcześniejszej spłaty kredytu. Kredyt wypłacany w transzach (ratach) przeze mnie ustalonych.

Potrzebny był kosztorys i harmonogram robót i jeszcze sporo dokumentów, u mnie tym więcej, że prowadzę działalność gospodarczą i m.in. dlatego były jaja z tym wkładem własnym, bo nie mogę udowodnić stałych dochodów (wiadomo jak w biznesie raz na wozie raz pod wozem) zwłaszcza, że ten biznes to jedyne nasze źródło utrzymania.

Acha, jakby ktoś był zainteresowany to mam zrobiony kosztorys w EXCELU z rozbiciem na transze i wkład własny - mogę przesłać mailem.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Zielona dnia 2002-07-31 13:11 ]

Karola-nie mam nic przeciwko zapoznaniu. Pytlam sie dzisiaj kiedy bedzie cos wiadomo.Podobno do konca tygodnia. Maja zamieszanie bo wymiana dyrekcji i kogos tam jeszcze..tylko dlaczego ja mam na tym cierpiec. Gosciu ma sie postarac, bo jak sam sobie odpowiedzial, mozna przeciez rekalmowac obsluge banku....

Pozdrawiam

Ivonesca

Ostatnio dostałam kredyt w PBK w CHF w ratach malejących. Kosztorys można zrobić samemu i dać do podpisu kierownikowi budowy. Tak nam powiedzieli w banku. Nasz cały zrobił kierownik. Harmonogram prac zrobiliśmy sami. Nie było z tym żadnych problemów. Rzeczoznawca zrobił wycenę za 700 zł.

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: Maluszek dnia 2002-08-05 14:38 ]

w BPH nie wymagali kosztorysu dokladnego, nie musial tez byc zrobiony przez np kierownika budowy, ani przez niego podpisany. Mozna to bylo zrobic samemu. Co do harmonogramu prac to w moim oddziale wymagali tylko aby podac mniej wiecej termin zakonczenia prac, ale wiem ze w innym miescie chcieli harmonogram