ckwadrat 21.07.2002 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Wodociągu nie ma, studni nie ma, ani u mnie ani w najbliższym sąsiedztwie (do 200m), skąd można by pociągnąć gumowego węża. Będe miał zbiornik 1m3 tylko skąd wziąć do niego wodę??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 21.07.2002 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 A skąd bierze Twój sąsiad ?Beczkowóz na kółkach można by przeciągać raz na jakiś czas do kogoś, kto ma wodę i napełaniać.A gruntowej wody też nie ma ? Może można taką jakoś wstępnie oczyścić i się nada do budowania ?Albo położyć duuużą płachtę plastikową i łapać deszczówkę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 21.07.2002 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 A może masz znajomych strażaków?Jadąc gdzieś mogliby Ci"podrzucić" trochę wody.Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 21.07.2002 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2002 Wykop wieczorem dołek w ziemi, wstaw naczynie, przykryj płachtą i co dziennie będzie ci sie zbierać nawet rosa i deszczówka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 22.07.2002 05:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Wykop dołek,wypełnij folią , napchaj do niego śnirgu.Jak stopneje - bedzie woda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.07.2002 06:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Dzięki za rady. Śnieg kupuję - jest lekki to przewiozę w bagażniku. Z resztą będzie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.07.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Myślę, że pomysł ze strażakami nie jest zły... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 22.07.2002 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Do Młodego-budowa domu to coś więcej niż survival tak że niektóre zastosowania niestety nie sprawdzą się:wink:Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.07.2002 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Metoda młodego może jest dobra dla jednego mieszkańca...Ale do robienia zaprawy i lania fundamentów raczej nie bardzo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 22.07.2002 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Dobra, dobra, macie rację z tym dołkiem, ja po prostu żartowałem. Choć wydaje mi się najrozsądniej zagadać z jakimś miejscowym co by za pare groszy do dołu wyściełanego folią pare razy z wozem i bańką 300 litrową obrócił. Albo rozpocząć budowe od wykopania studni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.07.2002 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Po rozeznaniu w terenie pozostaje mi... 998 Już się przeciwpożarowcy zgodzili ale jeszcze nie rzuculi ceny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.07.2002 20:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 PS. Do młodego: zbiornik mam (bardzo fajny - plastikowy, zbrojony metalową siatką, z górnym wlewem i kranikiem u dołu, poj. 1 m3; całość za 300 zł). Chodziło o samą H20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mlody 22.07.2002 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 To niestety będziesz potrzebował jeszcze kilku takich, bo chyba jedynym wydaje się rozsądnym rozwiązaniem dowieźć wodę w jakiejś cysternie i to musisz zgromadzić na zapas. Ale zamiast kupować takie pojemniki lepiej zapłać 100 jakiemuś bezrobotnemu to sam Ci wodę przywiezie i wleje gdzie chcesz. Jak podjedzie z koniem, to i za paliwo nie weźmie. Albo już zaczynaj kopać studnię. Przecież wcale nie musi być głęboka! Wiesz jak daleko masz do wód gruntowych? Wykop i będziesz wiedział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 22.07.2002 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Do wody mam ok. 30 m. A to kosztuje ok. 6 tys. zł - nie chcę na początku pakować się w takie koszty. Tym bardziej, że mogą mi ukrasć pompę głębinową (2 tys.) a ciągłe jej wyciąganie i chowanie nie wchodzi w grę. Mam nadzieję, że 1m3 wody będzie mnie kosztował nie więcej niż 50 zł a na stan surowy otwarty pójdzie nie więcej niż 5. Standardowy zbiornik straży ma zbiornik 2m3 więc jest to sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mario B 22.07.2002 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 U "mnie"taki zbiornik kosztuje ok50zł(u mnie-bo chodzi o teren)W takich zbiornikach są jakieś chemikalia których używają w zakładach papierniczych przy powlekaniu papieru,jeśli masz dojścia załatw sobie kilka i problem wody masz:zalatwiony(dasz radę widzę żeś obrotny chłop)Mario Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bodex 24.07.2002 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 z tymi 30 metrami to chyba przesadzasz. no chyba ze Góralem jestes. ja wode podskórną zupełnie nie nadająca się do picia złapałem na 3 metrach, studnie mam 5.3 metra głębiej juz sie nie dało. powstała w 2 dni z 6-ciu betonowych kręgów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziuba 24.07.2002 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 C2 a dzwoniłeś do tego pana z sesemesa???U rodziców zrobił tak, że kawałek rury wystaje z ziemi i jak jesteś na działece to "dokłada" się do tego pompę, a jak Cię nie ma to pompa jest schowana lub zabrana "na wynos" W miedzuczasie rura jest odpowiednio zabezpieczona aby ktoś sprytny nie próbował czegoś tam upchnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.07.2002 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 No właśnie... ciągnąc myśl Bodex-a masz na pewno wodę gruntową na 3 m ! (skoro w Wiktorowie jest na 0,8 a Wasza działka nie jest wyżej niż 2 metry od Wiktorowa). Pozatym pamiętam jak Wasz sąsiad kiedyś wykopał dół testowy i też miał wodę gruntową na 2-2,5 m. Pytanie tylko, czy taka woda nadaje się do murowania, betonowania. Jesli w niej są jakieś ścieki z szamb okolicznych czy nawozy z pól - czy przypadkiem nie spowoduje to jakiejś reakcji wybuchowej z cementem.., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 25.07.2002 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Polecam studnię wierconą, o ile woda jest na rozsądnej głębokości. Najlepiej wypytać sąsiadów. U mnie wierciliśmy 6 metrów. Facet wziął za robotę 160 zł (nie brał pomocnika, bo ja mu pomagałem, filtr też przygotowałem sam), materiały to raptem kilkadziesiąt zł. Do tego stara pompa tłokowa z działki i mamy wodę za grosze w jeden dzień. Pompę niestety trzeba na noc chować, bo ktoś mógłby sprzedać na złom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 25.07.2002 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lipca 2002 Tak na marginesie- skąd będziesz czerpał wodę docelowo? Wspomniałeś, że studni i wodociągu brak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts