Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Woda na budowę - skąd?

Recommended Posts

A skąd bierze Twój sąsiad ?

Beczkowóz na kółkach można by przeciągać raz na jakiś czas do kogoś, kto ma wodę i napełaniać.

A gruntowej wody też nie ma ? Może można taką jakoś wstępnie oczyścić i się nada do budowania ?

Albo położyć duuużą płachtę plastikową i łapać deszczówkę ?

Dobra, dobra, macie rację z tym dołkiem, ja po prostu żartowałem. Choć wydaje mi się najrozsądniej zagadać z jakimś miejscowym co by za pare groszy do dołu wyściełanego folią pare razy z wozem i bańką 300 litrową obrócił. Albo rozpocząć budowe od wykopania studni.

To niestety będziesz potrzebował jeszcze kilku takich, bo chyba jedynym wydaje się rozsądnym rozwiązaniem dowieźć wodę w jakiejś cysternie i to musisz zgromadzić na zapas. Ale zamiast kupować takie pojemniki lepiej zapłać 100 jakiemuś bezrobotnemu to sam Ci wodę przywiezie i wleje gdzie chcesz. Jak podjedzie z koniem, to i za paliwo nie weźmie. Albo już zaczynaj kopać studnię. Przecież wcale nie musi być głęboka! Wiesz jak daleko masz do wód gruntowych? Wykop i będziesz wiedział.

Do wody mam ok. 30 m. A to kosztuje ok. 6 tys. zł - nie chcę na początku pakować się w takie koszty. Tym bardziej, że mogą mi ukrasć pompę głębinową (2 tys.) a ciągłe jej wyciąganie i chowanie nie wchodzi w grę.

Mam nadzieję, że 1m3 wody będzie mnie kosztował nie więcej niż 50 zł a na stan surowy otwarty pójdzie nie więcej niż 5. Standardowy zbiornik straży ma zbiornik 2m3 więc jest to sporo.

U "mnie"taki zbiornik kosztuje ok50zł(u mnie-bo chodzi o teren)W takich zbiornikach są jakieś chemikalia których używają w zakładach papierniczych przy powlekaniu papieru,jeśli masz dojścia załatw sobie kilka i problem wody masz:zalatwiony(dasz radę widzę żeś obrotny chłop)Mario

C2 a dzwoniłeś do tego pana z sesemesa???

U rodziców zrobił tak, że kawałek rury wystaje z ziemi i jak jesteś na działece to "dokłada" się do tego pompę, a jak Cię nie ma to pompa jest schowana lub zabrana "na wynos" W miedzuczasie rura jest odpowiednio zabezpieczona aby ktoś sprytny nie próbował czegoś tam upchnąć.

No właśnie... ciągnąc myśl Bodex-a masz na pewno wodę gruntową na 3 m ! (skoro w Wiktorowie jest na 0,8 a Wasza działka nie jest wyżej niż 2 metry od Wiktorowa). Pozatym pamiętam jak Wasz sąsiad kiedyś wykopał dół testowy i też miał wodę gruntową na 2-2,5 m.

Pytanie tylko, czy taka woda nadaje się do murowania, betonowania. Jesli w niej są jakieś ścieki z szamb okolicznych czy nawozy z pól - czy przypadkiem nie spowoduje to jakiejś reakcji wybuchowej z cementem.., :smile:

Polecam studnię wierconą, o ile woda jest na rozsądnej głębokości. Najlepiej wypytać sąsiadów. U mnie wierciliśmy 6 metrów. Facet wziął za robotę 160 zł (nie brał pomocnika, bo ja mu pomagałem, filtr też przygotowałem sam), materiały to raptem kilkadziesiąt zł. Do tego stara pompa tłokowa z działki i mamy wodę za grosze w jeden dzień. Pompę niestety trzeba na noc chować, bo ktoś mógłby sprzedać na złom.