Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie stropu

blachaxxx

Recommended Posts

Mam takie pytanko posiadam cos na rodzaj blizniaka

Dwa poziomy nad drugim poziomem strop i dach

W chwili obecnej mieszkam na samym dole nademna nie ogrzewane mieszkanie oddzielony jestem stropem drewnianym deskowanym od spodu otynkowanym. Dom docieplony styropianem okna pcv , dom z kamienia mury 60cm brak zapewne izolacji poziomej i pioneowej. Moje pytanie brzmi gdzie mam najwieksze straty , do,gruntu czy przez strop nademna?

Pewnie, że większe straty ciepła są przez strop niż do gruntu. Temperatura gruntu poza strefą przemarzania (a taka musi być pod podłogą w budynku) to około 40C, natomiast na nieogrzewanym i nieocieplonym strychu bardzo często są temperatury ujemne.

Parę lat temu został opracowany raport, z którego we wnioskach podano wartości współczynnika U wyliczone z efektywności kosztowej i ochrony klimatu - załącznik. Wartości U ze względu na zrealizowania celów POST-Kioto są ambitniejsze ale polecam poczytać cały raport dostępny na stronie http://www.eurima.org/uploads/ModuleXtender/Publications/13/raport_ecofysVII_pl1.pdf

wnioski_ECOFYS.jpg

Nademna jest niezamieszkaly poziom a nad nim dopiero strych , zdaje sobie sprawe iz nieociwplony dach ma duzy wplyw na ucieczke ciepla , lecz pytam jak,to wyglada jesli u mnie sa dwie barjery moj strop i strop nastepny i dopiero dach

Jak mieszkanie niezamieszkałe to rozwiń 20 cm wełny na podłodze. Pomoże dużo a wełna przyda się póżniej na ocieplenie strychu. Jan

Najprościej ułożyć płyty styropianowe na stropie - w miarę szczelnie. Można je będzie później wykorzystać do ocieplenia właściwego stropu jeżeli zechcesz użytkować poddasze. Jeżeli nie ma znaczenia grubość izolacji to jak największa ze zwykłych płyt - np. biały styropian Knauf Therm Pro dach Podłoga o wsp. lambda 0,036 W/mK. I jeszcze jedno uwaga - ważniejsza jest w twoim przypadku izolacja stropu niż np. wykonanie izolacji dachu. Samo zaizolowanie dachu zmniejsza straty przez nieocieplony strop o ok. 30% czyli z uciekających średnio 30-40% ogólnych strat oszczędzasz wtedy tylko ok. 10%.

Gość Konto usunięte_1*
za bardzo nie kombinuj z docieplaniem od wewnątrz bo może ci to wilgoć naciągać , podobno jedyna metoda to gruby tynk z perlitu co najmniej 5 cm , niech fachmani potwierdzą lub obalą

za bardzo nie kombinuj z docieplaniem od wewnątrz bo może ci to wilgoć naciągać , podobno jedyna metoda to gruby tynk z perlitu co najmniej 5 cm , niech fachmani potwierdzą lub obalą

Jezu, co to za herezje? Jak Dobrze zrobi nic nie naciągnie.

Jeżeli Tak jak mówisz, masz ścianę dobrze ocieploną, to czemu ma być zimna?