blachaxxx 31.10.2016 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Mam takie pytanko posiadam cos na rodzaj blizniaka Dwa poziomy nad drugim poziomem strop i dachW chwili obecnej mieszkam na samym dole nademna nie ogrzewane mieszkanie oddzielony jestem stropem drewnianym deskowanym od spodu otynkowanym. Dom docieplony styropianem okna pcv , dom z kamienia mury 60cm brak zapewne izolacji poziomej i pioneowej. Moje pytanie brzmi gdzie mam najwieksze straty , do,gruntu czy przez strop nademna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 31.10.2016 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Pewnie, że większe straty ciepła są przez strop niż do gruntu. Temperatura gruntu poza strefą przemarzania (a taka musi być pod podłogą w budynku) to około 40C, natomiast na nieogrzewanym i nieocieplonym strychu bardzo często są temperatury ujemne. Parę lat temu został opracowany raport, z którego we wnioskach podano wartości współczynnika U wyliczone z efektywności kosztowej i ochrony klimatu - załącznik. Wartości U ze względu na zrealizowania celów POST-Kioto są ambitniejsze ale polecam poczytać cały raport dostępny na stronie http://www.eurima.org/uploads/ModuleXtender/Publications/13/raport_ecofysVII_pl1.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 31.10.2016 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2016 Nademna jest niezamieszkaly poziom a nad nim dopiero strych , zdaje sobie sprawe iz nieociwplony dach ma duzy wplyw na ucieczke ciepla , lecz pytam jak,to wyglada jesli u mnie sa dwie barjery moj strop i strop nastepny i dopiero dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 01.11.2016 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Nademna jest niezamieszkaly poziom a nad nim dopiero strych , zdaje sobie sprawe iz nieociwplony dach ma duzy wplyw na ucieczke ciepla , lecz pytam jak,to wyglada jesli u mnie sa dwie barjery moj strop i strop nastepny i dopiero dach Jak mieszkanie niezamieszkałe to rozwiń 20 cm wełny na podłodze. Pomoże dużo a wełna przyda się póżniej na ocieplenie strychu. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ik_KT 01.11.2016 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Najprościej ułożyć płyty styropianowe na stropie - w miarę szczelnie. Można je będzie później wykorzystać do ocieplenia właściwego stropu jeżeli zechcesz użytkować poddasze. Jeżeli nie ma znaczenia grubość izolacji to jak największa ze zwykłych płyt - np. biały styropian Knauf Therm Pro dach Podłoga o wsp. lambda 0,036 W/mK. I jeszcze jedno uwaga - ważniejsza jest w twoim przypadku izolacja stropu niż np. wykonanie izolacji dachu. Samo zaizolowanie dachu zmniejsza straty przez nieocieplony strop o ok. 30% czyli z uciekających średnio 30-40% ogólnych strat oszczędzasz wtedy tylko ok. 10%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 01.11.2016 09:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Ok dzieki uloze welne miedzy legary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacentyy 01.11.2016 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 ... Temperatura gruntu poza strefą przemarzania (a taka musi być pod podłogą w budynku) to około 40C, ..... to jest mocno zaniżona wartość, w domach w których nie ma dobrej izolacji pod podłoga jest zdecydowanie powyżej 10 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 01.11.2016 19:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Mam jeszce jedno pytanie co do scian , czy najlepiej je tynkowac czy przyklejic karton gips, jak wapominalem sciany kamienne ok 60cm, obecnie mam karton gips i wydaje mi sie iz jest on swojego rodzaju izolatorem miedzy sciana a pomieszczeniem i nie wiem czy to dobra opcja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 01.11.2016 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Płyta nie jest izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 01.11.2016 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Co lepsze dla sciany plyta na profilu z kilkucentymetrpwa przerwa czy tynk? Chyba troche izoluje plyta gdyz jest roznica w temperaturze plyty i sciany Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_1* 01.11.2016 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 za bardzo nie kombinuj z docieplaniem od wewnątrz bo może ci to wilgoć naciągać , podobno jedyna metoda to gruby tynk z perlitu co najmniej 5 cm , niech fachmani potwierdzą lub obalą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 01.11.2016 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Nie chce ocieplac od wewnatrz , mam ocieplenie zewnetrzne w postaciy styropianu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 01.11.2016 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 za bardzo nie kombinuj z docieplaniem od wewnątrz bo może ci to wilgoć naciągać , podobno jedyna metoda to gruby tynk z perlitu co najmniej 5 cm , niech fachmani potwierdzą lub obalą Jezu, co to za herezje? Jak Dobrze zrobi nic nie naciągnie. Jeżeli Tak jak mówisz, masz ścianę dobrze ocieploną, to czemu ma być zimna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 02.11.2016 07:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Chodzi mi o roznice temperatury miedzy karton gipsem a sciana wlasciwa dlatego wydaje mi sie iz kartongips,jest jakims izolatorem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 02.11.2016 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Wydaje Ci się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 02.11.2016 12:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 sciana murowana 17*C kartongips ok 21*C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 02.11.2016 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Płyta klejona, czy na stelażu? mierzone Na tej samej ścianie? Skąd Takie wyniki, sugerujesz, że jak zrobię ściany z płyt, to będę miał cieplej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 02.11.2016 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Na stelazu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
scrabie 02.11.2016 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 To zobacz teraz o co było pytanie, powiedz mi też czy zmierzyłeś te samą ścianę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blachaxxx 02.11.2016 15:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Sciana jest oblozona kartongipsem w jednym miejscu wyciety kwadraat 20x20 cm2 kartongips ma 21 sciana za nim czyli z 5cm dalej 17Wiec izloluje cos ten kartongips Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts