buleczka_77 22.07.2002 05:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 marzą mi się podświetlane schody na piętro. Chcę przy każdym schodku (16 stopni) zamontować malutką lampkę, halogenik, ale nie mam bladego pojęcia jak to podłączyć. Czy to się robi tak jak w choinkowych lampkach ( tylko, jak sie spali jedna żaróweczka to trzeba będzie rozkręcać wszystkie ) czy może przy każdym punkcie trzeba robic oddzielną puszkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 22.07.2002 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 Bardzo ładne halogeniki wpuszczane w ścianę robi DELTA LIGHT. Kwadratowa rameczka z szprosikiem lub bez. W środku halogen 20W. Trzeba przewidzieć gdzieś miejsce na trafo 220/12V Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 22.07.2002 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lipca 2002 16 stopni po jednym 20W halogeniku to daje 320W... całkiem sporo jak na oświetlenie schodów.Jeśli chodzi Ci o oświetlenie stopni, żeby się nie potknąć to może kupić takie rurki plastikowe, w których są umiezczone malutkie żaróweczki (myślę, że w niektórych barach to widziałem). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 23.07.2002 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Aziel, jestem dopiero na etapie wykonywania instalacji ( dzis własnie zaczeli), ale ponieważ to jest duzo punktów ( a pan liczy sobie od punktu) to chce, że mi to wykonał tata. Ma ona jakies tam pojęcie o elektryce, bo "okablował" nam działke i całkiem mu to nieźle wyszło, ale tam było parę światł, parę kontaktów i po sprawie, a tu...16 halogeników. Teraz powstało pytanie jak to połączyć. Niby można szeregowo jak w lampkach chinkowych, ale wiesz co bedzie jak się jedna spali . Dodatkowo chodzi też o to, żeby mi np nie wywalało korków jak się zapali tą moją schodową choinke. A lampki mają być w ścianie przy stopniach, a nie na samych schodach.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EM 23.07.2002 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lipca 2002 Każ sobie zrobić 4 punkty co 4 stopnie, zaplanuj miejsca gdzie ustawisz transformatory. Kupisz potem 4 zestawy po 4 halogeny (a 200 zł)podłączysz do każdego punktu, tranasformatorki ukryjesz tam, gdzie zaplanowałaś, zamontujesz halogeniki i heja! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 24.07.2002 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2002 Jak to mówią co dwie głowy to nie jedna Moj tata się marwi, że czeka go straszne kucie, ale ten pomysł z puszką co 4 stopnie chyba ograniczy mu robotę. Dzięki serdeczne :smile: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 26.07.2002 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 20 W na stopień to za dużo!Wystarczy 5W, a max. to 10W - mają oswietleć tylko jeden stopień z wysokości max. 10 cm. Do tego trzeba szukać oprawek (np do montażu w meblach) na żarówkę z trzonkiem G4 (np Osramu: Halostar Starlite) Wtedy 16 żarówek to 80W. Transformator jeden, przewód 2x2,5 mm2 tez jeden oprawki połączone równolegle, przelotowo. Sposób prowadzenia instalacji zależy od tego jakie masz schody i czy już wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 26.07.2002 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2002 P.S.Może w/w DELTA LIGHT w swoich oprawach zamontuje oprawki do trzonków G4 - wtedy sprawa rozwiązana. Albo wymienić - to sa grosze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buleczka_77 28.07.2002 08:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lipca 2002 Krzychu! Dzięki za wszelkie rady, ale muszę to pokazać tacie, bo ja zupełnie nie wiem co Ty piszesz :grin: ...to ja już może zajmę się gotowaniem ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Griszka 11.09.2002 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2002 ja planuję dać diody LED na schodach w obudowie rozpraszającej światło - po dwie na stopień. pobór prądu znikomy, dłuuuuuuuga żywotność LED no i jasność świecenia i kolor zależny od widzimisie.no i nie zamieniają energii w ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 12.09.2002 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Griszka, a gdzie chcesz te diody zamontować, na stopniach? Bo z tego co rozumiem halogenki, o których wcześniej była mowa mają być montowane w ścianie przy schodach. Napisz cos więcej o tych diodach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztofj 12.09.2002 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2002 Griszka, diody to najlepszy pomysł. Napisz coś więcej - jak je zasilać. Karolina, lampki mogą być montowane w ścianie, albo w schodach (w przednóżkach - to pionowa część schodka, której się dotyka czubkiem buta wchodząc i piętą schodząc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 13.09.2002 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 No dobra, ale jak zamontujesz je w pionowych częściach schodów to bedzie Ci świeciło po oczach, chyba jednak wolę z boku w ścianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.09.2002 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Chyba że zamontujesz diody w wysuniętej części stopnicy od dołu (czyli tak jakby w kapinosie) żeby świeciło w dół na poniższy stopień. Nie ma wtedy kłopotu że przy chodzeniu po schodach możesz potrącić czy uszkodzić światełko, ani też nie "daje" po oczach.______________________! !" ! !____________ ____________! !" ! !(To taki schemat schodków. Cudzysłów oznacza miejsce zamontowania diody). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.09.2002 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Kurczę. nie wyszło. jeszcze raz:__________________________!. !". !. !____________. ____________!. !". !. !Teraz coś widać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.09.2002 08:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Dlaczego opuszcza spacje? Jeszcze raz:________________________!.................!.".................!.................!__________..................__________!.......................................!".......................................!.......................................!____________..................____________!...........................!"...........................!...........................!(Uwaga: kropki należy zasłonić) [ Ta Wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2002-09-13 11:01 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgadzina 13.09.2002 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Wiecie co? Dzisiaj jest piątek 13-go i nie jestem przesądny, ale jak mam rysowac to chyba edytor tekstu nie jest do tego celu najlepszym programem. Sorki za wygłupy. W razie zainteresowania mogę przesłać szkic inną drogą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryniu 13.09.2002 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 A można mały głos "przeciw"? Dla mnie pomysł nieco pretensjonalny (no chyba, że ktoś ma kino domowe ), ale to rzecz gustu. I kiedy miałby mieć zastosowanie? Jak się chodzi po schodach to zapalone jest światło "górne". A jak się je już zgasi to zazwyczaj się śpi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina 13.09.2002 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2002 Ryniu, dlaczego pretesjonalny?! Pomijając względy bezpieczeństwa (dobrze oświetlony schodek), robi się nastrojowo. Kgadzina - schematy wyszły Ci super! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dobrzykowice 16.09.2002 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2002 diody są OK ale nie jest to najtańsze i najprostsze rozwiazanie, jest to jakas nowość i nie ma jeszcze kompletnych zestawów do montażu. Praktyczne wykonania oswietlenia z diod mozna znaleźć np. w Multipleksach. Najsensowniejszy jest pomysł krzysztofa 10 W max równoległe połączenie (czyli nie tak jak w swiatełkach choinkowych i po kłopocie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts