Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pod?wietlane schody

buleczka_77

Recommended Posts

marzą mi się podświetlane schody na piętro. Chcę przy każdym schodku (16 stopni) zamontować malutką lampkę, halogenik, ale nie mam bladego pojęcia jak to podłączyć. Czy to się robi tak jak w choinkowych lampkach ( tylko, jak sie spali jedna żaróweczka to trzeba będzie rozkręcać wszystkie :roll: ) czy może przy każdym punkcie trzeba robic oddzielną puszkę...

• Odpowiedzi 52
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

16 stopni po jednym 20W halogeniku to daje 320W... całkiem sporo jak na oświetlenie schodów.

Jeśli chodzi Ci o oświetlenie stopni, żeby się nie potknąć to może kupić takie rurki plastikowe, w których są umiezczone malutkie żaróweczki (myślę, że w niektórych barach to widziałem).

Aziel, jestem dopiero na etapie wykonywania instalacji ( dzis własnie zaczeli), ale ponieważ to jest duzo punktów ( a pan liczy sobie od punktu) to chce, że mi to wykonał tata. Ma ona jakies tam pojęcie o elektryce, bo "okablował" nam działke i całkiem mu to nieźle wyszło, ale tam było parę światł, parę kontaktów i po sprawie, a tu...16 halogeników. Teraz powstało pytanie jak to połączyć. Niby można szeregowo jak w lampkach chinkowych, ale wiesz co bedzie jak się jedna spali :grin:. Dodatkowo chodzi też o to, żeby mi np nie wywalało korków jak się zapali tą moją schodową choinke. A lampki mają być w ścianie przy stopniach, a nie na samych schodach....

20 W na stopień to za dużo!

Wystarczy 5W, a max. to 10W - mają oswietleć tylko jeden stopień z wysokości max. 10 cm. Do tego trzeba szukać oprawek (np do montażu w meblach) na żarówkę z trzonkiem G4 (np Osramu: Halostar Starlite) Wtedy 16 żarówek to 80W. Transformator jeden, przewód 2x2,5 mm2 tez jeden oprawki połączone równolegle, przelotowo. Sposób prowadzenia instalacji zależy od tego jakie masz schody i czy już wykonane.

• 1 month później...

Chyba że zamontujesz diody w wysuniętej części stopnicy od dołu (czyli tak jakby w kapinosie) żeby świeciło w dół na poniższy stopień. Nie ma wtedy kłopotu że przy chodzeniu po schodach możesz potrącić czy uszkodzić światełko, ani też nie "daje" po oczach.

___________!

!"

!

!____________

____________!

!"

!

!

(To taki schemat schodków. Cudzysłów oznacza miejsce zamontowania diody).

Dlaczego opuszcza spacje? Jeszcze raz:

____________!

.................!."

.................!

.................!__________

..................__________!

.......................................!"

.......................................!

.......................................!____________

..................____________!

...........................!"

...........................!

...........................!

(Uwaga: kropki należy zasłonić)

[ Ta Wiadomość była edytowana przez: kgadzina dnia 2002-09-13 11:01 ]

diody są OK ale nie jest to najtańsze i najprostsze rozwiazanie, jest to jakas nowość i nie ma jeszcze kompletnych zestawów do montażu. Praktyczne wykonania oswietlenia z diod mozna znaleźć np. w Multipleksach.

Najsensowniejszy jest pomysł krzysztofa 10 W max równoległe połączenie (czyli nie tak jak w swiatełkach choinkowych :smile: i po kłopocie.