Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jak prowadzi? media ju? na dzia?ce...

Senser

Recommended Posts

Wiem, gdzie będe mial studnie, wiem gdzie będe miał szambo, wiem gdzie wejdzie mi na działkę woda miejska.

Z budynku mam już wyciągnięte dwie rury wodne, jedna do studni, druga do miejskiej (jedna od frontu, druga od tyłu). Czy mogę od tak sobie, mające takie informacje wkopać to sobie, żeby nie wystawały na zimę, i abym już mgół sobie spokojnie zacząć prace ziemne na działce, czy też wymaga to jakiś mapek, zezwoleń uzgodnień???

Niestety każde przyłącze wymaga projektu czyli np. na przyłączenie do wodociągu musisz mieć projekt przyłącza ale to jest tylko formalność i faktycznie Ty decydujesz którędy idzie rura więc można to zrobić wcześniej a projekt załatwiać np zimą

Nie mam pewności czy wciąż dobrze mnie rozumiecie...

Nie chodzi mi o to, że chcę uprawiać jakiś Western i chce sam sobie pociągnąć wodociąg miejski i to jeszcze w drodze gminnej :-) Chodzi mi to, co i jak mogę zrobić na terenie własnej działki....

A z pociągnięciem kabla elektrycznego od skrzynki z licznikiem dodomu,też musi geodeta wytyczaćlub coś podobnego trzba robić.Nie wystarczy,że zakopię kabel tak jak w projekcie(głębokość,folia itp.)?Nadmieniam,że korzystam już z tej skrzynki ale muszę za każdym razem rozciągaćprzedłużacz?

Senser obawiam się, że jeśli chodzi o przyłącze do wodociągu, to musisz mieć najpierw projekt.

U mnie od wodociągu do domu było ponad 15 m, a przepisy mówią (przynajmniej tak było), że powyżej 15 m musi być studzienka z wodomierzem :( .

Na szczęście pani inżynier wykonująca projekt oszczędziła nam trochę kasy (na te studzienki) i zrobiła jedno przyłącze 2" rurą, które wchodzi do mojego sąsiada, u niego są wodomierze i dopiero przyłącze idzie do mnie :D .

Trzeba znać te wszystkie kruczki, bo nawet jak masz prosty i krótki kawałek od domu do wodociągu, to zawsze może się okazać, że jest jakiś drobny szczegół...

To, że to twoja działka, to nie znaczy, że możesz sobie dowolnie puszczać rury :wink: .

Oczywiście możesz sobie wkopać tą rurę, ale z tym ryzykiem, że jeśli projektant uzna, że musi być inaczej, to będziesz musiał zmienić :( .

Ponadto miej na uwadze, że wykonawca, który będzie przyłączał Twój dom do wodociągu (oczywiście polecony przez Przedsiębiorstwo Wodociągowe) zarabia na każdym metrze przyłącza. Jak Ty sam wkopiesz sobie tą rurę, to on nie zarobi. Może mieć to przełożenie na "problemy z odbiorem". To jest banda kolesiów. Wiesz jak jest (a jak jeszcze nie wiesz, to się dowiesz :( )

Jeśli uznasz, że wkopujesz rurę, to koniecznie zrób zdjęcia, które umożliwią później udowodnienie, w jaki sposób jest położona rura, bez konieczności rozkopywania.

Ja bym jednak proponował, abyś udał się do Wodociągów i tam zapytał o wszystko, ew. trzeba zapytać o podwykonawcę, który zajmuje się przyłączeniami na Twoim terenie i z nim pogadać.

A z pociągnięciem kabla elektrycznego od skrzynki z licznikiem dodomu,też musi geodeta wytyczaćlub coś podobnego trzba robić.Nie wystarczy,że zakopię kabel tak jak w projekcie(głębokość,folia itp.)?Nadmieniam,że korzystam już z tej skrzynki ale muszę za każdym razem rozciągaćprzedłużacz?

Jeśli jest to prosty i krótki odcinek, to możesz śmiało zakopać sobie ten kabel.

Czyli reasumując, żeby go wkopać muszę go wkopać odpowiednio, oraz wg. projketu który muszę wykonać??

A powiedzcie, jak powinna być właściwie wkopana rura?? Czy w jakiejś dodatkowej rurze osłonowej??

U mnie jest goła rura - bez osłon. Wykop na 120 cm, na dnie rura, potem ze 20 cm ziemi i folia ostrzegawcza i reszta ziemi.

Rura lub np kabel układa się w ziemi bez żadnych osłon ale wokół ma być piach lub mięka ziemia bez kamieni chodzi o to aby kamienie nie uszkodziły przewodu. Dany przewód nie może być naprężony a raczej ułożony w rowie lekko "wężykowato". Przy przepustach powinien być luz i tutaj z powodzeniem sprawdzają się rury plastikowe czy peszle.

Na moich przewodach w miejscach gdzie przechodzą z ziemi przez ścianę ponakładałem krótkie odcinki ok.1,5m (na kabel peszel, na rurę z wodą rurę PE giętką) co powinno zabezpieczyć, przy ewentualnych przesunięciach ziemi względem ścian, przed uszkodzeniem przewodów a takie przesunięcia występują np podczas zmian temperatur.

Umnie zapomnieli oprzepustach na prąd.To czy teraz mogę zrobić przejsie przez bloczek komórkowy zaraz nad fundamentem czy muszę się jakośprzebić przez fundament i wylewki?Fundament jużmam ocieplony.Jest jakiś sposób na przebicie się z kablem?

Oczywiście że możesz.

Zwróć tylko uwagę na sposób prowadzenia kabla w miejscu gdzie będzie on "wychodził" z ziemi aby nie był narażony na uszkodzenia mechaniczne w tych miejscach często "mróz urywa kabel".

A może wykuj bruzdę w ścianie na zewnątrz żeby nie było widać kabla i przepust przez ścianę zrób na wysokości skrzynki bezpiecznikowej.

Czyli reasumując, żeby go wkopać muszę go wkopać odpowiednio, oraz wg. projketu który muszę wykonać??

A powiedzcie, jak powinna być właściwie wkopana rura?? Czy w jakiejś dodatkowej rurze osłonowej??

Przyłącza powinieneś wykonać zgodnie z dokumentacją, a w niej jest m.in. określona trasa, średnica oraz głębokosć ułozenia rury.

Głębokość ułozenia rury wodociągowej wynika ze strefy klimatycznej i głębokosci przemarzania gruntu, do której powinieneś dodać 0,4m i z takim przykryciem ułożyć rurę.

Rura wodociągowa powinna być ułożona w obsypce pisakowej gr. ok. 20cm, a nad nią powinna byc ułożona taśma z wkaldką stalową - chodzi o łatwą lokalizację później takiej rury, gdy prowadozne będa inne prace ziemne (np. ktoś będzie kiedyś chcial puścić oddzielną nitkę gazociagu transkontynentalnego po Twojej działce ;) ).

Ponadto musisz pamiętać, że przyłącze wodociągowe podlega odbiorowi technicznemu przez Dostawcę wody, a więc jeżeli wykonasz sam ten fragment przyłącza bez obecności Dostawcy medium, to jak facet będzie mocno złośliwy to każe Ci odkopać tę rurę by sprawdzić czy napewno dobrze wykonałeś roboty :) .

Senser nie kombinuj. Ja nie mam jeszcze domu, a mam już projekt wody, który leży w ZUD. W gminie pan od wody zapytał gdzie chcę mieć wejście i jak ta rura ma biec. Potem ładnie wykreślił jej przebieg(przy mnie) i poszło do ZUD. Koszt to około 300 zł w mojej gminie. Gdy papiery wrócą umawiam się z ekipą kopiącą, zakładają mi wodę prosto do kotłowni. Tu będzie wodomierz. O studzience nikt na razie nie wspomniał, a przyłącze 90 metrów. Załatw projekt, a co do wykopu to umów się z gościem, który Ci to będzie odbierał. Niech obejrzy, ustalcie cenę. Ja bym tak zrobiła. Najlepiej bierz gościa z gminy. Dochodzi tu niestety pewien element niepewności. Każda gmina ma różne swoje widzimisię :evil:

Jest dokładnie tak jak ktoś pisał wyżej. Wszystko masz w projekcie przyłącza. Ja pisałem że położyłem rurę osłonową, bo przyłącze wodociągowe z licznikiem w studni odziedziczyliśmy po dziadkach (podlewali ogród), tak więc pozostało mi tylko doprowadzić do domu, a że ma przebiegać pod ławą i schodami przed domem więc chcialem zaoszczędzić sobie później roboty i w trakcie murowania ściany piwnicznej położyłem rurę PE na głębokości 180 cm, bo tak mam w projekcie. I mimo że mam już licznik w studni to i tak geodeta ma zatwierdzić przebieg rury ze studni do domu.

pzdr