Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

widsze ze chcecie zamieszkac w tym roku

Kochany, my w czerwcu 2006 sprzedaliśmy mieszkanie, ale możemy w nim jeszcze pomieszkiwać do lipca 2007. Tak więc mamy tylko cztery miesiące, żeby się przeprowadzić. Nawiasem mówiąc polbruk na podjazd też już mamy.

Napisz tylko po cholerę Ci 255m2 wełny. Chyba, że to suma dwóch warstw.

obliczyłem teraz styropain przy załozeniu 15cm wyszło mi podobnie jak u was tzn. 240m2 (ale czy tyle jest zeczywiscie) to w przyblizeniu jakies 36m3 (kupie 33 ;) )

a co do wełny to moje kolejne założenie daje 2 x 15 = 30cm braknie niewiele - obliczałem na oko ;)

nas tak strasznie czas nie gniecie tak że wszystko spokojnie, mieszkanie bedziemy sprzedawac dopiewro w przyszlym roku moze bedzie jeszce drozej niz teraz (a nowe teraz 5,5 - 6 tyś za m2 :roll: kosmos ) mam nadzieje ze nasze mieszkanko uda sie dobrze sprzedac :)

• Odpowiedzi 498
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Mam do was ogromną prośbę.

Tez przymierzamy się do Paprotki, ale nijak nie mogę sobie wyobrazić obszerności pomieszczeń w środku. Czy moglibyście - poza juz wstawionymi zdjęciami, które i tak mi wiele pomogły - zrobic zdjęcia pomieszczeń w środku i wstawić je na forum lub wysłąć na mejla ([email protected]) ? Szczególnie zalezy mi na wielkości garażu (my tam chcemy zrobic pracownię a garaż dobudować jako 2 stanowisko), salon w całości, ta część gdzie jest w projekcie kuchnia (chcemy salon i kuchnię połączyć w jeden salon) oraz to pomieszczenie na dole (tam chcemy mieć kuchnię)

Mam tez prośbę o fotkę górnej łazienki i pokoju nad garażem.

I generalnie prosiłabym o waszą ocenę, o subiektywne odczucia: czy te pomieszczenia nie są małe?

Prosiłąbym też o sugestię: chcemy miec kocioł na drewno, czy widzicie gdzieś mozliwośc jego składowania? Ja zastanawiałam się nad odwróceniem biegu schodów i zrobieniem pod schodami składzika, a przy okazji schody są wygodniej dostepne z domu i miejsce na szafe robi się blizej wyjścia. Tylko czy to są duże koszty jesli się zmienia bieg schodów?

Pozdrawiam!!!

My już miezkamy,pokój nad garażem duży i ładny, mimo, że ma tylko pasek przez środek 1,5 m płaskiego sufitu, reszta to skosy, ale dzięki temu, cała góra ma 2,5 m wysokości, garaż bardzo tyci, jakbyśmy budowali jeszcze raz to byśmy wyciągnęli go trochę. Nic się więcej nie mieści poza półkami na przodzie garażu i samochodem wcale nie combi (combi pewnie by nie weszło),

Jak opalacie paliwami stałymi to koniecznie podnieście komin ponad cały dach, my musieliśmy wstawić rurę, a latem dobudujemy.

Pomieszczenia przestronne, salon (z otwartą kuchnią) wydaje się być bardzo duży.

Nie zmieniajcie biegu schodów, bo nie trzeba, składzik pod schodami można zrobić mimo to. Na trzymanie drzewa w domu, ten projekt i tak jest za mały (my będziemy mieć drewutnię). A składzik pod schodami starcza na 1-2 tyg intensywnego palenia.

Mi wyszło pod schodami (oprócz składzika) piękne pomieszczenie-taka spiżarka, nie izolowaliśmy tam podłogi, dzięki czemu pomieszczenie (przy bardzo ciepłym domu), jest o kilka stopni chłodniejsze.

Jak zmienisz bieg schodów to dojdą Ci kolejne drzwi do obijania, my mamy problem z łazienkowymi na dole i tymi od wiatrołapu, to jest jeden z niewielu minusów w tym projekcie. :cry:

Witam dwóch głównych forumowiczów,

Jak zaczęliśmy w kwietniu 2006 budować ściany, to w listopadzie się już wprowadziliśmy, tempo było szalone, więc i czasu żeby zaglądać na forum było mało.

Podsumowanie:

W Paprotce się cudownie mieszka, (salon mamy od pd-zachodu) pięknie oświetlony dom, w słoneczne dni nie potrzeba było palić w piecu (no i zima nie była za tęga), wszystkim gościom podobał się wykusz i okna w wykuszu (mamy niepodzielone) więc nie rozumiem ludzi, którzy pisali, że usunęliby wykusz, pokoje przestronne, garaż malutki, spiżarka pod schodami cudowna, nowe okno na klatce schodowej konieczne!!!

Komin wydłużcie-za krótki (spadające powietrze z dachu uderza w komin i tłumi dym- chyba że ogrzewanie gazowe-które jest zresztą wprojekcie).

Drzwi do sypialni nad salonem na górze są trochę pomniejszone 70 cm w świetle wyszło, pozostałe to 80 (rzeczywiście tam było mało miejsca).

Koszt budowy to 260 tys zł. + 20 tysięcy przyłącza, podatki, opłaty pierdoły.

Trochę robiliśmy sami, ale to oszczęność rzędu 20-30 tys.

A budowaliśmy oszczędnie-platkikowe okna, piec węglowy. I szukaliśmy dobrych cen produktów.

Jeżeli macie pytania służę słowem.

Nie wiem czy link będzie działał, bo mam czasami problemy z podłączaniem

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/0/3/6/22871626_d.jpg[/url]

Garderoby to nam wyszły przez przypadek. Jak zaczęliśmy się zastanawiać gdzie zrobimy zabudowy, to się okazało, że za bardzo nie ma gdzie. Dlatego zaczęliśmy kombinować. Nad garażem miały być dwie - pojednej i po drugiej stronie od wejścia, ale okazało się, że wyjdzie z tego kicha. Dlatego zostaliśmy przy jednej. Ta druga, nad wykuszem to efekt redukcji bądź co bądź dużego pokoju. Córka póki co ma pokoik 9 m2 więc uznaliśmy, że i tak będzie miała kupę miejsca. I faktycznie, nawet po zrobieniu garderoby wyszło 16 m2.

Z kosztami budowy niestety nie jest tak dobrze. Z braku czasu i umiejętnościnie zrobiłem w domu nic, a praca innych kosztuje. Jedynę co będę mógł zrobić to pomalować ściany. Dlatego wszystkie koszty, łącznie z przyłączami i podjazdem zamkną się kwotą około 330 tysięcy.

My nie podnosiliśmy ścianki kolankowej i wydłużyliśmy krokwie, przez co trochę bryła jest inna, niż waszych paprotek

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/4/5/0/22885885_d.jpg

Taras mam zadaszony i przedłużony do końca domu

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/2/4/3/22885886_d.jpg

Okno na klatce schodowej:

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/4/8/4/22885887_d.jpg

Pokój nad garażem, całkiem przestronny, martwiliśmy się, że będzie niebardzo, a wyszedł fajny

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/3/0/5/22885888_d.jpg

Korytarz górny

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/2/4/6/22885889_d.jpg

Obijające się drzwi na dolnym korytarzu

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/8/9/2/22885890_d.jpg

Kotłownia, widać trochę schowek pod schodami

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/0/8/1/22885891_d.jpg

Kuchnia

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/6/7/7/22885892_d.jpg

I korytarz dolny

http://www.superfoto.pl/zdjecia/foto/i/6/2/8/22885893_d.jpg

Aż miło popatrzeć. Z tym tarasem to też mieliście oryginalny pomysł = na 100% się sprawdzi. U nas za 3 - 4 miesiące też będzie podobnie. Powoli zaczyna mnie tylko przerażać perspektywa zagospodarowywania działki. Ale pierwszy krok zrobiony - kupiliśmy dzieciakom huśtawkę ze zjeżdżalnią. Może dadzą nam trochę w spokoju popracować.

A napisz jeszcze ścigaczu, czy masz kominek. Jeżeli tak, to czy nie zagraca salonu, oraz czy przysparza ciepła w domu.

A w kwesti technicznej, to interesowałoby mnie jak dom trzyma ciepło. Ponieważ mamy tak samo usytuowany jak Ty to też liczymy na słoneczko, ale nie wiemy jak będzie w pochmurne dni. Napisz proszę jakie masz ocieplenie podłogi, ścian i dachu i jak to się sprawdza. Tzn. jak szybko dom sie nagrzewa i czy jest problem z trzymaniem temperatury.

Kominka nie mamy, zatkaliśmy wlot do komina i myśleliśmy że zrobimy później (brak kasy, a kominek nie jest przecież niezbędny), a teraz to uważamy, że chyba wcale nie będziemy robić, bo dom jest super ciepły.

Dom się szybko nagrzewa i długo trzma ciepło. Nie wychładza się tak szybko, bo jedna ściana (ta od tyłu) prawie wcale nie ma okien a jest to ściana pn-zach (u was chyba podobnie).

Ściany to Suporex i 12cm styropianu FS15, podłoga wyizolowana 10ką styropianem FS20. Poddasze Folia Aluminiowa- paroprzepuszczalna (bo dach z blachy), oraz Folia Aluminiowa paroizolacyjna od środka (ma zatrzymywać ciepło), Wełna Uni mata 15cm między krokwie i 5cm na krokwie. Oraz podwójna płyta gipsowo-kartonowa 12tka.

Bardzo duży wpływ na ciepło w domu ma ogrzewanie podłodowe, które mamy wszędzie pod terakotą. To właśnie ogrzewanie podłogowe długo oddaje ciepło, dzięki czemu dom się nie wychładza tak szybko.

My mamy piec niskotemperaturowy, w mrozy puszczaliśmy na dom 45 stopni, a teraz obniżyliśmy nawet do 35.

Nasz sąsiad ma podobny piec, i puszcza na dom 60(bo tak podobno powinien), ciężko jest u nich wysiedzieć, bo temperatura dochodzi do 29 st.C.

W słoneczne dni, nie trzeba palić, ponieważ przez okna się super nagrzewa i jest ciepło, palimy wtedy trochę na noc, aby była woda do mycia.

No to mnie trochę uspokoiłeś. Nie mam dużego doświadczenia w tym względzie i czasami się martwie jak to jest w sezonie grzewczym. U nas kominek będzie, bo jest to jeden z głównych powodów, dla którego budujemy dom (poza tym wanna, garaż na motor i ogród specjalnie do zabawy dla dzieci i picia piwa dla taty). Dom mamy też dobrze ocieplony, ale ponieważ będziemy mieli ogrzewanie elektryczne, to mimo obliczeń jakie robiłem i tak w ramach oszczędności będziemy kominkiem dopalać (przyjemne z pożytecznym), tym bardziej, że jego lokalizacja jest taka, że ciepło powinno się rozchodzić po całym domu. No i te okna od południa ...

miło że sie pojawiliscie :) gratuluje super szybkiego tępa!! i fajowego domku bardzo ładne wnetrza !

u mnie jak u was kociol na wegiel kupilem eko groszkowca i zamierzam w lecie dobudowywać kotłownie z tyłu domu - zmartwiłem sie tym kominem troche

ale jakos to bedzie

do eweliny i marka : śledzę wasz album tepo imponujące - fajna kostka ;) i klinkier na wykuszu

My mamy piec niskotemperaturowy, w mrozy puszczaliśmy na dom 45 stopni, a teraz obniżyliśmy nawet do 35.

Nasz sąsiad ma podobny piec, i puszcza na dom 60(bo tak podobno powinien), ciężko jest u nich wysiedzieć, bo temperatura dochodzi do 29 st.C.

W słoneczne dni, nie trzeba palić, ponieważ przez okna się super nagrzewa i jest ciepło, palimy wtedy trochę na noc, aby była woda do mycia.

aha teoretycznie tak powinno być czyli w kotle powinna byc temp min 55 C

sasiad dobrze "gada" tylko jaku niego tak ciepło to mial kiepskiego instalatora ...

mozecie mu wspomniec ze mozna załozyć na wyjściu za kotłem zawór mieszajacy np.czterodrozny który obnizy temp zasilania kaloryferów (miesza zasilanie z powrotem)

• 4 weeks później...
  • 1 month później...