zuzolka 15.07.2010 14:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lipca 2010 Naprawdę nie wiem co z tym zrobić... u nas jest murek czy się zmieścił to trudno powiedzieć bo ten pokój nad garażem na razie będzie otwarty a wy może spróbujcie przykręcić barierkę do płyty? jakby z boku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.09.2010 06:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 (edytowane) Witam. Szukając odpowiedniego projektu dla rodziny 2+3 trafiłem na Paprotkę i jest to dla nas projekt odpowiedni. Ma on jednak drobne niedociągnięcia i chciałbym się podzielić tym, co warto zmienić. 1. Zdecydowanie za wąski garaż zwłaszcza na szersze rodzinne auta - trzeba poszerzyć 50 - 100 cm.2. Minimalnie za wąskie wejście z wiatrołapem - warto poszerzyć wiatrołap z kotłownią o 50 cm.3. W naszym domu ma być z różnych względów piwnica, ale tylko pod główną częścią domu, kończąca się pod ścianą rozdzielającą wiatrołap i kotłownię od części mieszkalnej. Uzyskamy wtedy około 65 m2 piwnicy.4. Kotłownia pójdzie do piwnicy, więc w miejscu "oryginalnej" kotłowni pojawi się WC z prysznicem, ale o metr krótsza niż w projekcie i o wspomniane w punkcie 2. pół metra szersza. Dzięki temu automatycznie powiększa się wiatrołap, bo w oryginale jest on całkowicie niefunkcjonalny. 5. Prawdopodobnie nie będzie drzwi między wiatrołapem, a przedpokojem, więc de facto (czego nie powinno się teoretycznie robić) znika wiatrołap jako osobne pomieszczenie i otrzymujemy spory korytarz z drzwiami: wyjściowymi, do WC, garażu i wejściem do kuchni, ponieważ kolejną zmianą będzie przedłużenie kuchni o obecną w projekcie łazienkę. Nie trzeba będzie przechodzić do niej przez salon no i oczywiście zyska ona na powierzchni około 3 m2.6. Częściowe otwarcie kuchni na salon - 2,5 do 3 metry od ściany zewnętrznej w kierunku kominka. Nie będzie wtedy widoczny cały kuchenny "bałaganik" z salonu, a jednocześnie pozostaje otwarta przestrzeń na kuchnię.7. Wywalenie drugiego wyjścia na taras. Zostanie jedynie to przy kuchni, ale za to powiększone do 2 metrów szerokości. Dzięki temu salon będzie bardziej ustawny, a kuchnia pięknie doświetlona.8. Dzięki planowanemu ogrzewaniu pompą ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperacją można zlikwidować komin przy garażu, a komin w salonie ograniczyć do pojedyńczego kanału dymowego (kominek). Spadają koszty i zyskuje powierzchnia, bo pojedyńczy izolowany komin zajmuje jakieś 30x30 cm. Dzięki podłogówce (pompa ciepła) odpada też problem z grzejnikami, które zwłaszcza w salonie niełatwo rozmieścić.9. W piwnicy kotłownia z centralą wentylacyjną i pralką, może - wentylowany składzik na drewno do kominka, "warsztat"-rupieciarnia i jeden pokój do dowolnego wykorzystania.Może moje pomysły na coś się przydadzą. Pozdrawiam. Edytowane 6 Września 2010 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 06.09.2010 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2010 Czy ktoś na Pomorzu ma wybudowaną Paprotkę, żeby zobaczyć z zewnątrz gotowy budynek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes77 29.09.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Czy ktoś na Pomorzu ma wybudowaną Paprotkę, żeby zobaczyć z zewnątrz gotowy budynek? rydzadzam podaj e-maila to Ci wyśle namiar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jankes77 29.09.2010 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2010 Witam. Szukając odpowiedniego projektu dla rodziny 2+3 trafiłem na Paprotkę i jest to dla nas projekt odpowiedni. Ma on jednak drobne niedociągnięcia i chciałbym się podzielić tym, co warto zmienić. 1. Zdecydowanie za wąski garaż zwłaszcza na szersze rodzinne auta - trzeba poszerzyć 50 - 100 cm. 2. Minimalnie za wąskie wejście z wiatrołapem - warto poszerzyć wiatrołap z kotłownią o 50 cm. 3. W naszym domu ma być z różnych względów piwnica, ale tylko pod główną częścią domu, kończąca się pod ścianą rozdzielającą wiatrołap i kotłownię od części mieszkalnej. Uzyskamy wtedy około 65 m2 piwnicy. 4. Kotłownia pójdzie do piwnicy, więc w miejscu "oryginalnej" kotłowni pojawi się WC z prysznicem, ale o metr krótsza niż w projekcie i o wspomniane w punkcie 2. pół metra szersza. Dzięki temu automatycznie powiększa się wiatrołap, bo w oryginale jest on całkowicie niefunkcjonalny. 5. Prawdopodobnie nie będzie drzwi między wiatrołapem, a przedpokojem, więc de facto (czego nie powinno się teoretycznie robić) znika wiatrołap jako osobne pomieszczenie i otrzymujemy spory korytarz z drzwiami: wyjściowymi, do WC, garażu i wejściem do kuchni, ponieważ kolejną zmianą będzie przedłużenie kuchni o obecną w projekcie łazienkę. Nie trzeba będzie przechodzić do niej przez salon no i oczywiście zyska ona na powierzchni około 3 m2. 6. Częściowe otwarcie kuchni na salon - 2,5 do 3 metry od ściany zewnętrznej w kierunku kominka. Nie będzie wtedy widoczny cały kuchenny "bałaganik" z salonu, a jednocześnie pozostaje otwarta przestrzeń na kuchnię. 7. Wywalenie drugiego wyjścia na taras. Zostanie jedynie to przy kuchni, ale za to powiększone do 2 metrów szerokości. Dzięki temu salon będzie bardziej ustawny, a kuchnia pięknie doświetlona. 8. Dzięki planowanemu ogrzewaniu pompą ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperacją można zlikwidować komin przy garażu, a komin w salonie ograniczyć do pojedyńczego kanału dymowego (kominek). Spadają koszty i zyskuje powierzchnia, bo pojedyńczy izolowany komin zajmuje jakieś 30x30 cm. Dzięki podłogówce (pompa ciepła) odpada też problem z grzejnikami, które zwłaszcza w salonie niełatwo rozmieścić. 9. W piwnicy kotłownia z centralą wentylacyjną i pralką, może - wentylowany składzik na drewno do kominka, "warsztat"-rupieciarnia i jeden pokój do dowolnego wykorzystania. Może moje pomysły na coś się przydadzą. Pozdrawiam. Witam. Szukając odpowiedniego projektu dla rodziny 2+3 trafiłem na Paprotkę i jest to dla nas projekt odpowiedni. Ma on jednak drobne niedociągnięcia i chciałbym się podzielić tym, co warto zmienić. 1. Zdecydowanie za wąski garaż zwłaszcza na szersze rodzinne auta - trzeba poszerzyć 50 - 100 cm. U nas powiększyliśmy bodajże o 60 cm i przydało się. Można spokojnie obejść 2. Minimalnie za wąskie wejście z wiatrołapem - warto poszerzyć wiatrołap z kotłownią o 50 cm. My akurat cofnęliśmy ta ściankę, kosztem gazownii i zlikwidowaliśmy drzwi (wejście do kotłownii przez garaż). Przez to mogliśmy wstawić dużą szafę w tej wnęce) 3. W naszym domu ma być z różnych względów piwnica, ale tylko pod główną częścią domu, kończąca się pod ścianą rozdzielającą wiatrołap i kotłownię od części mieszkalnej. Uzyskamy wtedy około 65 m2 piwnicy. Mamy piwnicę i nieżałujemy. Kotłownia, kuchnia robocza, warsztacik, spiżarnia, pralnia i pomiezczenie duże pod salonem 4. Kotłownia pójdzie do piwnicy, więc w miejscu "oryginalnej" kotłowni pojawi się WC z prysznicem, ale o metr krótsza niż w projekcie i o wspomniane w punkcie 2. pół metra szersza. Dzięki temu automatycznie powiększa się wiatrołap, bo w oryginale jest on całkowicie niefunkcjonalny. No to się zgadza, ten oryginalny wiatrołap z 4 drzwiami to faktycznie nie był zbyt dobry pomysł. I jak widać prawie każdy to przerabiał. 5. Prawdopodobnie nie będzie drzwi między wiatrołapem, a przedpokojem, więc de facto (czego nie powinno się teoretycznie robić) znika wiatrołap jako osobne pomieszczenie i otrzymujemy spory korytarz z drzwiami: wyjściowymi, do WC, garażu i wejściem do kuchni, ponieważ kolejną zmianą będzie przedłużenie kuchni o obecną w projekcie łazienkę. Nie trzeba będzie przechodzić do niej przez salon no i oczywiście zyska ona na powierzchni około 3 m2. Były pomysły, aby te drzwi zlikwidować, jednak ta strefa w wiatrołapie jest zimniejsza i dlatego je zostawiliśmy. Zawsze trochę zimna ciągnie od otwieranych drzwi wejściowych i od garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bixik 21.12.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2010 Mam nadzieję, że jeszcze ktoś z osób, które wybudowały Paprotkę tu zagląda. Mam pytanie do tych bardziej zaawansowanych w pracach. Jankes albo Bixik... czy macie może już zrobione schody z poręczami. Chodzi mi o taki problem techniczny. Nad garażem jest pokój - u mnie wejście - otwór drzwiowy z pokoju kończy się dokładnie równo z otworem na schody i nie ma do czego przymocować balustrady. Na etapie budowy nikt o tym nie pomyślał, a drzwi powinny być przesunięte względem klatki schodowej w lewo, wtedy byłoby parę centymetrów na balustradę. Jak jest to u was rozwiązane. Bardzo, bardzo proszę o pomoc. A poniżej zdjęcie jak to mniej więcej wygląda... http://lh6.ggpht.com/_OPK8PoAILUE/Sm1aRm5OEMI/AAAAAAAABrE/5K-mdOrVdjA/s640/pic%20220.jpg Witajcie. wreszcie się wprowadziliśmy. Ostatkiem sił finansowych ale było warto. Co do schodów, to widzę jedno rozwiązanie (pomijając przesuwanie drzwi), a mianowicie zamocowanie barierki do czoła stropu i tym samym odsunięcie się od otworu drzwi. U mnie mam kilkanaście centymetrów więc wyszło ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 21.01.2011 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs618.ash2/157004_492488731784_730996784_5939466_8105775_n.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 21.01.2011 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2011 Hohoho... A te ramki wkoło okien to sam tynk czy styropian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 26.01.2011 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 tylko tynk (znaczy jest jedna warstwa styropianu)ale wygląda dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ane3ka1 26.01.2011 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 U nas cały czas sam klej, na razie nie ma funduszy na tynk. Wkoło okien miały być styropianowe opaski, ale fachowiec zaśpiewał 2tyś więcej, więc nie ma i zastanawiam się jak będzie wyglądał sam biały tynk wkoło okien udający opaskę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 26.01.2011 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 z daleka wygląda jak widaća jak z bliska to zrobię ci parę zdjęć jak nie zapomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 29.01.2011 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2011 Widział ktoś z Was osobiście, albo zdjęcia Paprotki z elewacją drewnianą ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 28.02.2011 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 Niestety nie widziałam a bardzo chciałam mieć taką elewację więc usilnie szukałam.Nie znalazłam. Sama dla siebie robiłam wizualizacje, ale rysunkowe cz-b. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 28.02.2011 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2011 (edytowane) Swoją drogą, masz kapitalnie dobrane kolory elewacji - dwa brązy. Ja wybudowałem dom szkieletowy z elewacją drewnianą bejcowaną na podobny kolor, co Twoje tynki. Jak przyjdzie do budowy Paprotki, to zamierzam na Ytonga lub Solbet 24 przykręcić łaty (deski) 21-22 cm, między nie - styropian 20 cm i na wierzch właśnie elewację drewnianą z poziomych desek na zakładkę lub pióro-wpust. Ściany szczytowe można zrobić z węższych desek ułożonych w pionie. Wszystko pomalować na średni brąz, a wykusz, włącznie z odsłoniętą częścią piwnicy - ciemnym klinkierem. Też mam pochyłą działkę i powinien wyjść podobny manewr, co u Ciebie z odsłoniętym wejściem do piwnicy. Wygląda całkiem przyzwoicie. Edytowane 1 Marca 2011 przez rydzadam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 07.03.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2011 Elewacja drewniana to super pomysłu nas kolory to wiśnia i czekolada kolory typowe z dostępnej palety nie mieszane /taniej/ u nas miało być takhttp://images32.fotosik.pl/169/3c2400f7ea0dd9f1med.jpgale życie zweryfikowało ... a może gusta się zmieniły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rydzadam 09.03.2011 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 Proszę, możesz mi tą wizualizację przesłać na maila ? Albo właściwy link do fotosika ? Mój mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 09.03.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2011 http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3c2400f7ea0dd9f1.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zuzolka 06.04.2011 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2011 (edytowane) Takie wariacje nt elewacji robiliśmy:na szczęści to już za nami. http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc3/14731_177795656784_730996784_2912921_2099615_n.jpg http://a4.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc4/44895_455803551784_730996784_5379607_5440405_n.jpg Edytowane 6 Kwietnia 2011 przez zuzolka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Em 12.04.2011 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Witam, Budowa Paprotki (która co ciekawe stoi na ulicy Paproci) trwała dwa lata. Dla zainteresowanych załączam zdjęcia. Do tego postu udało mi sie ich wgrać tylko pięć, więc w kolejnych załączę nastepne. Jak widzicie utrzymałem kolorystykę projektu. Zmiany: poszerzony garaz i kotłownia, dodane pomieszczenie pomiędzy garażem a wiatrołapem z drzwiami na zewnatrz i kolejnymi do kotłowni. Miało robić za skład węgla, teraz jest piwnicą. Ogrzewamy gazem, piec De Ditrich, w najzimniejszych miesiącach racunek za gaz wynosil 800 zł/miesięcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacek Em 12.04.2011 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2011 Jak na załącznikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts