Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Naprawdę nie wiem co z tym zrobić...

u nas jest murek

czy się zmieścił to trudno powiedzieć bo ten pokój nad garażem na razie będzie otwarty

a wy może spróbujcie przykręcić barierkę do płyty? jakby z boku?

https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4199139

• 1 month później...
  • Odpowiedzi 498
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam.

Szukając odpowiedniego projektu dla rodziny 2+3 trafiłem na Paprotkę i jest to dla nas projekt odpowiedni. Ma on jednak drobne niedociągnięcia i chciałbym się podzielić tym, co warto zmienić.

1. Zdecydowanie za wąski garaż zwłaszcza na szersze rodzinne auta - trzeba poszerzyć 50 - 100 cm.

2. Minimalnie za wąskie wejście z wiatrołapem - warto poszerzyć wiatrołap z kotłownią o 50 cm.

3. W naszym domu ma być z różnych względów piwnica, ale tylko pod główną częścią domu, kończąca się pod ścianą rozdzielającą wiatrołap i kotłownię od części mieszkalnej. Uzyskamy wtedy około 65 m2 piwnicy.

4. Kotłownia pójdzie do piwnicy, więc w miejscu "oryginalnej" kotłowni pojawi się WC z prysznicem, ale o metr krótsza niż w projekcie i o wspomniane w punkcie 2. pół metra szersza. Dzięki temu automatycznie powiększa się wiatrołap, bo w oryginale jest on całkowicie niefunkcjonalny.

5. Prawdopodobnie nie będzie drzwi między wiatrołapem, a przedpokojem, więc de facto (czego nie powinno się teoretycznie robić) znika wiatrołap jako osobne pomieszczenie i otrzymujemy spory korytarz z drzwiami: wyjściowymi, do WC, garażu i wejściem do kuchni, ponieważ kolejną zmianą będzie przedłużenie kuchni o obecną w projekcie łazienkę. Nie trzeba będzie przechodzić do niej przez salon no i oczywiście zyska ona na powierzchni około 3 m2.

6. Częściowe otwarcie kuchni na salon - 2,5 do 3 metry od ściany zewnętrznej w kierunku kominka. Nie będzie wtedy widoczny cały kuchenny "bałaganik" z salonu, a jednocześnie pozostaje otwarta przestrzeń na kuchnię.

7. Wywalenie drugiego wyjścia na taras. Zostanie jedynie to przy kuchni, ale za to powiększone do 2 metrów szerokości. Dzięki temu salon będzie bardziej ustawny, a kuchnia pięknie doświetlona.

8. Dzięki planowanemu ogrzewaniu pompą ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperacją można zlikwidować komin przy garażu, a komin w salonie ograniczyć do pojedyńczego kanału dymowego (kominek). Spadają koszty i zyskuje powierzchnia, bo pojedyńczy izolowany komin zajmuje jakieś 30x30 cm. Dzięki podłogówce (pompa ciepła) odpada też problem z grzejnikami, które zwłaszcza w salonie niełatwo rozmieścić.

9. W piwnicy kotłownia z centralą wentylacyjną i pralką, może - wentylowany składzik na drewno do kominka, "warsztat"-rupieciarnia i jeden pokój do dowolnego wykorzystania.

Może moje pomysły na coś się przydadzą. Pozdrawiam.

Edytowane przez rydzadam
https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4268120

• 4 weeks później...
Witam.

Szukając odpowiedniego projektu dla rodziny 2+3 trafiłem na Paprotkę i jest to dla nas projekt odpowiedni. Ma on jednak drobne niedociągnięcia i chciałbym się podzielić tym, co warto zmienić.

1. Zdecydowanie za wąski garaż zwłaszcza na szersze rodzinne auta - trzeba poszerzyć 50 - 100 cm.

2. Minimalnie za wąskie wejście z wiatrołapem - warto poszerzyć wiatrołap z kotłownią o 50 cm.

3. W naszym domu ma być z różnych względów piwnica, ale tylko pod główną częścią domu, kończąca się pod ścianą rozdzielającą wiatrołap i kotłownię od części mieszkalnej. Uzyskamy wtedy około 65 m2 piwnicy.

4. Kotłownia pójdzie do piwnicy, więc w miejscu "oryginalnej" kotłowni pojawi się WC z prysznicem, ale o metr krótsza niż w projekcie i o wspomniane w punkcie 2. pół metra szersza. Dzięki temu automatycznie powiększa się wiatrołap, bo w oryginale jest on całkowicie niefunkcjonalny.

5. Prawdopodobnie nie będzie drzwi między wiatrołapem, a przedpokojem, więc de facto (czego nie powinno się teoretycznie robić) znika wiatrołap jako osobne pomieszczenie i otrzymujemy spory korytarz z drzwiami: wyjściowymi, do WC, garażu i wejściem do kuchni, ponieważ kolejną zmianą będzie przedłużenie kuchni o obecną w projekcie łazienkę. Nie trzeba będzie przechodzić do niej przez salon no i oczywiście zyska ona na powierzchni około 3 m2.

6. Częściowe otwarcie kuchni na salon - 2,5 do 3 metry od ściany zewnętrznej w kierunku kominka. Nie będzie wtedy widoczny cały kuchenny "bałaganik" z salonu, a jednocześnie pozostaje otwarta przestrzeń na kuchnię.

7. Wywalenie drugiego wyjścia na taras. Zostanie jedynie to przy kuchni, ale za to powiększone do 2 metrów szerokości. Dzięki temu salon będzie bardziej ustawny, a kuchnia pięknie doświetlona.

8. Dzięki planowanemu ogrzewaniu pompą ciepła + wentylacja mechaniczna z rekuperacją można zlikwidować komin przy garażu, a komin w salonie ograniczyć do pojedyńczego kanału dymowego (kominek). Spadają koszty i zyskuje powierzchnia, bo pojedyńczy izolowany komin zajmuje jakieś 30x30 cm. Dzięki podłogówce (pompa ciepła) odpada też problem z grzejnikami, które zwłaszcza w salonie niełatwo rozmieścić.

9. W piwnicy kotłownia z centralą wentylacyjną i pralką, może - wentylowany składzik na drewno do kominka, "warsztat"-rupieciarnia i jeden pokój do dowolnego wykorzystania.

Może moje pomysły na coś się przydadzą. Pozdrawiam.

Witam.

U nas powiększyliśmy bodajże o 60 cm i przydało się. Można spokojnie obejść

My akurat cofnęliśmy ta ściankę, kosztem gazownii i zlikwidowaliśmy drzwi (wejście do kotłownii przez garaż). Przez to mogliśmy wstawić dużą szafę w tej wnęce)

Mamy piwnicę i nieżałujemy. Kotłownia, kuchnia robocza, warsztacik, spiżarnia, pralnia i pomiezczenie duże pod salonem

No to się zgadza, ten oryginalny wiatrołap z 4 drzwiami to faktycznie nie był zbyt dobry pomysł. I jak widać prawie każdy to przerabiał.

Były pomysły, aby te drzwi zlikwidować, jednak ta strefa w wiatrołapie jest zimniejsza i dlatego je zostawiliśmy. Zawsze trochę zimna ciągnie od otwieranych drzwi wejściowych i od garażu.

https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4303414

• 2 months później...
Mam nadzieję, że jeszcze ktoś z osób, które wybudowały Paprotkę tu zagląda. Mam pytanie do tych bardziej zaawansowanych w pracach. Jankes albo Bixik... czy macie może już zrobione schody z poręczami. Chodzi mi o taki problem techniczny. Nad garażem jest pokój - u mnie wejście - otwór drzwiowy z pokoju kończy się dokładnie równo z otworem na schody i nie ma do czego przymocować balustrady. Na etapie budowy nikt o tym nie pomyślał, a drzwi powinny być przesunięte względem klatki schodowej w lewo, wtedy byłoby parę centymetrów na balustradę. Jak jest to u was rozwiązane. Bardzo, bardzo proszę o pomoc.

A poniżej zdjęcie jak to mniej więcej wygląda...

http://lh6.ggpht.com/_OPK8PoAILUE/Sm1aRm5OEMI/AAAAAAAABrE/5K-mdOrVdjA/s640/pic%20220.jpg

Witajcie.

wreszcie się wprowadziliśmy. Ostatkiem sił finansowych ale było warto.

Co do schodów, to widzę jedno rozwiązanie (pomijając przesuwanie drzwi), a mianowicie zamocowanie barierki do czoła stropu i tym samym odsunięcie się od otworu drzwi.

U mnie mam kilkanaście centymetrów więc wyszło ok.

https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4448063

• 5 weeks później...
U nas cały czas sam klej, na razie nie ma funduszy na tynk. Wkoło okien miały być styropianowe opaski, ale fachowiec zaśpiewał 2tyś więcej, więc nie ma i zastanawiam się jak będzie wyglądał sam biały tynk wkoło okien udający opaskę.
https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4509948

• 5 weeks później...
Swoją drogą, masz kapitalnie dobrane kolory elewacji - dwa brązy. Ja wybudowałem dom szkieletowy z elewacją drewnianą bejcowaną na podobny kolor, co Twoje tynki. Jak przyjdzie do budowy Paprotki, to zamierzam na Ytonga lub Solbet 24 przykręcić łaty (deski) 21-22 cm, między nie - styropian 20 cm i na wierzch właśnie elewację drewnianą z poziomych desek na zakładkę lub pióro-wpust. Ściany szczytowe można zrobić z węższych desek ułożonych w pionie. Wszystko pomalować na średni brąz, a wykusz, włącznie z odsłoniętą częścią piwnicy - ciemnym klinkierem. Też mam pochyłą działkę i powinien wyjść podobny manewr, co u Ciebie z odsłoniętym wejściem do piwnicy. Wygląda całkiem przyzwoicie. Edytowane przez rydzadam
https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4579662

Elewacja drewniana to super pomysł

u nas kolory to wiśnia i czekolada kolory typowe z dostępnej palety nie mieszane /taniej/

u nas miało być tak

http://images32.fotosik.pl/169/3c2400f7ea0dd9f1med.jpg

ale życie zweryfikowało ... a może gusta się zmieniły?

https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4594161

• 4 weeks później...

Witam,

Budowa Paprotki (która co ciekawe stoi na ulicy Paproci) trwała dwa lata. Dla zainteresowanych załączam zdjęcia. Do tego postu udało mi sie ich wgrać tylko pięć, więc w kolejnych załączę nastepne. Jak widzicie utrzymałem kolorystykę projektu. Zmiany: poszerzony garaz i kotłownia, dodane pomieszczenie pomiędzy garażem a wiatrołapem z drzwiami na zewnatrz i kolejnymi do kotłowni. Miało robić za skład węgla, teraz jest piwnicą. Ogrzewamy gazem, piec De Ditrich, w najzimniejszych miesiącach racunek za gaz wynosil 800 zł/miesięcznie.

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg

https://forum.murator.pl/topic/22151-projekt-paprotka-pracownia-horyzont/page/24/#findComment-4655960