kaczorek. 12.03.2006 01:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 witam nie wiem co sie stalo z serwerem bo zdjeć nie widac sprawdze w poniedzialek... co do zmian w projekcie mam scianę w salonie rowno z wykuszem salon mam nadzieję zrobi sie bardziej ustawny zamiast okna balkonowego bedzie 2 segmentowe a to na srodku bedzie zlikwidowane tam bedzie czesc "audio video schadzkowa" czesc nad garazem podniose po wgladzie w zdjecia innych forumowiczow, niestety ten pokojik na poddaszu jest mały i nieustawny. next- likwidacja przedniego tarasu zamiast tego 2 identyczne okna obok siebie. spiszczarka pod schodami, co do ogrzewania kominkiem .. w 1 wszej fazie myslalem o kominku z plaszczem wodnym,+ kociol gazowy dla wsparcia, niestety podłacz gazu okazal sie bardzo kosztowny i bedzie piec na groszek eko( umiejscowiony w garazu) kotlownia bedzie dla prania i moze sauna tam wejdzie ACHH ogrzewanie domu kominkiem jest ...upierdliwe ale ekonomiczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 12.03.2006 16:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 My też chcemy podnieść ścianę kolankową ze względu na pokoik nad garażem, zrezygnujemy z przedniego tarasu (za blisko drogi), okna postaramy się prawie wszędzie wcisnąć większe, w pokoiku na parterze zostanie tylko jedno - od zachodu i do tego wejście do garażu z pralni. Kominek oczywiście też, ale tylko z rozprowadzeniem ciepła na górę. Ogrzewanie będzie elektryczne (akumulacyjne). Jak podniesiemy ścianę kolankową, to może uda się wygospodarować jakąś graciarnię na strychu. No i pod schodami spiżarenka. Tylko kiedy my wreszcie zaczniemy to robić... W tym tempie jak dobrze pójdzie to ekipa wejdzie dopiero we wrześniu. A tu za oknami zima... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
somusie 03.04.2006 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2006 Schowek pod schodamy wychodzi fajny, jak zamierzacie mieć schody betonowe (my tak mamy) i trochę go obniżyliśmy. my po podniesieniu pokoju nad garażem o dwa pustaki i przesunięciu ściany kolankowej tam (a właściewie jej likwidacji, jak to dobrze rozumiem) mamy mini stryszek na np choinke i inne pierdoły których w domu jest dużo. Salon rzeczywiście jest mały i mało ustawny, chyba ze ktoś myśli o likwidacji jadalni . W przyszłym tygodniu przychodzi gość montować kominek i miejsca zrobi sie całkiem mało. Z telewizorem to rzeczywiście jest problem , nie ma gdzie go postawić. Wazna sprawa grzejniki, jak przymierzycie sie do zmian jak u nas (czyli zdjecie powyżej dzięki kaczorkowi) z oknami to jest problem. Zaczelismy rozmyślać o grzejniku w podłoce przy wejściu na taras bo nie ma gdzie, tylko że taki jest podobno drogi. Jednak gdy da sie je pod oknem w głebi salonu to gdzie jakieś meble. Kominek z rozprowadzeniem ciepła to dobry pomysł i nie tak drogi bo odległości nie tak duże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 04.04.2006 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2006 Grzejniki zostawimy tak jak w projekcie. W salonie zamierzamy wstawić tylko narożnik, stolik i telewizor. Narożnik chcemy postawić tak aby jednym bokiem oddzielał jadalnię, i tym właśnie bokiem skierowany był na telewizor, który będzie przed albo na ścianie gabinetu. Druga część narożnika skierowana na kominek.W jadalni stół i krzesełka. Na ścianach obrazki. Na oknach lekkie firanki (trochę ich będzie: 4 okna i drzwi balkonowe).Nie mam innego pomysłu, mimo takiego nieustawnego salonu, i tak mi się Paprotka podoba. Na dole w łazience zrobimy pralnię, zostawiamy czywiście kibelek i umywalkę. Łazienka do mycia będzie na górze, przy sypialniach.Właśnie dzisiaj ruszamy z budową.Jak "To Coś" będzie już w miarę podobne do domu, to zamieszczę zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elab6 06.04.2006 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Jesteśmy już przy CO. Dopiero dzisiaj trafiłam na stronę paprotkowiczów. Fajnie jest poczytać o waszych pomysłach. My też zrezygnowaliśmy z tarasu od strony wejścia i podnieśliśmy ściany kolankowe, mamy też stryszek.proszę Ewelinę i Marka aby się skontaktowali bo mieszkamy niedaleko siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 06.04.2006 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 witam paprotkowiczów tak jak wspominalem pare postów wcześniej, umieszczam link z dostepnymi zdjęciami "paprotek" http://83.18.106.106/paprotka.html narazie jest tego niewiele ale bedzimy to rozwijać mam nadzieję wszyscy razem http://83.18.106.106/paprotka/p3.jpg Nie otwiera się strona z Paprotkami Kilka razy już próbowałam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 06.04.2006 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2006 Niestety, od jakiegoś już czasu, ale myślałem, że to moja przeglądarka nawala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 09.04.2006 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2006 Niestety, od jakiegoś już czasu, ale myślałem, że to moja przeglądarka nawala moja wina, nie sprawdzilem czy dziala, jutro to naprawie i zdjecia znowu bedą dostepne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 12.04.2006 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2006 Klamka zapadła. Wczoraj wreszcie zamówiliśmy projekt Paprotki. Przy okazji dziękujemy Eli za zaproszenie do siebie i za to, że przed podjęciem ostatecznej decyzji mogliśmy zobaczyć dom w realu. Dzięki temu jesteśmy teraz o wiele spokojniejsi. A jak już jesteśmy przy spokoju to życzymy wszystkim spokojnych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.04.2006 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2006 właśnie kupilem pustaki na cały dom - MAX 4000 szt + pustaki K3 na ścianki działowe 1275 szt razem 8900 PLN jak tam u was z cenami było i kto zmianiał szer fundamentów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 26.04.2006 11:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2006 kolejne zakupy zrobione - stal na całość (strop będzie monolityczny) 40 szt 0,8 O//, 150 szt 0,12 O// 100 kg 0,6 O/ więzba dachowa + deski 30mm, cieśla na moją prośbę zmienił rozstaw krokwi tak że wychodzą róne odległości jedna od 2 giej 90 cm (krokwie będa widoczne) oczywiście są grubsze 8/18 z poważnych zakupow pozostała mi dachowka i nie wiem co robić tj. co kupić w miarę dobrego za przystępną cenę POMOCY Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 27.04.2006 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 Ja jestem zwolennikiem dachówki cementowej. Ale to tylko moje zapatrywanie się na towar o rozsądnie skalkulowanej cenie za zadawalającą jakość. W tej chwili BRAAS-a można kupić za około 20 zł. m2. U mnie na 99% taka będzie. A zdradź, jeśli możesz, ile Cię kosztowała więźba. Mi dekarze powiedzieli 45 zł. za m2 dachu (robocizna), ale nie wiem jeszcze ile zapłacę za więźbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 27.04.2006 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 - z tego co pamietam moge sie pomylić - 4m3 deski30 mm po 440 zł za m3 a więźba po 580 za m3 całosć (więzba+ deski) 5300 pln do tego musze dokupić jeszcze obiciowke po 18 zl za m2 co do robocizny to mam dogadane poszczegolne etapy budowy - ekipa buduje caly dom od podstaw, z moich wywiadow wynika ze maja b.dobrego cieślę zreszta z nim ustalalem wsz. tematy co do dachowek - na poczatku tez mila być dachowka cementowa a jeszcze wcześniej blacha wczoraj oglądałem dachówki- co do brasa to wygląda w miarę dobrze ale tylko ta najnowsza z powłoką lumino reszta wyglada szajsowato ze wszystkich ktore wczoraj "oblukałem" najładniejsza jest dachowka Creatona dobrze zrobiona, dobrze lezy itp. tylko cena mnie powala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 27.04.2006 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2006 U nas właśnie będzie Lumino - prawdopodobnie podwójne S - brązowa. Ale akurat do dachówki nie przywiązujemy takiej dużej uwagi. Za to na pewno będziemy robić pełne deskowanie. Nie mamy ekipy na całość. W tym roku jedna ekipa postawi mury ze stropami, a druga zrobi dach. Zdecydowaliśmy się na to, ponieważ dekarze mają bardzo dobrą opinię. Czekam tylko na wycenę etapu murarskiego. Mam nadzieję, że całość murarki (robocizna+materiał) zamknie się kwotą 70 000, a dach (więźba, dachówka + robocizna) 30 000,00. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 28.04.2006 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2006 ja też nie przywiązywałem wagi do wyboru dachówki ale szybko okazało się że dachówki betonowe nie wygladają tak dobrze jak bym chciał żeby wyglądały. Zaletą jest jedynie cena która jest nieporównywalnie nizsza w stosunku do ceny ceramiki. Na początku teksy w stylu że cementówka jest rownie dobra a tańsza troszkę mnie "budowały" ale po zapoznaniu się z tematem już tak nie jest Dzisiaj będę miał wycenę dachu dla dachowek - Creaton, Rupp, Roben napisze wam co i jak oczywiscie klamka nie zapadła i może się okazac ze ze względów na finanse sprawa oprze sie o jakiś betan wtedy też zastanowie sie nab braasem romanska w technologii cisar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 06.05.2006 09:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2006 widzę że jak narazie tylko ja ciągne jeszcze ten temat no trudno, tak jak obiecywałem wycena dachu dla dachówek creaton , roben i koramik (bez rynien i okien połaciowych) w wycene wchodzą wszystkie elementy do gotowego pokrycia ( folie, gasiory, dachowki, prawe, lewe, wentylacje, szczotki itp) wycena jest dla koloru antracyt (grafitowa) - creaton kera-pfane koszt 16293 PLN roben plus - 14440 PLN koramic - 13404 PLN do tego dodatkowo rynny plastik gamrat 1277 PLN lub metal lindab 1747 PLN ceny wg mnie troszkę przesadzone za ok 1000 pln mniej mozna miec te same dachowki w kolorze miedzianym a jeszcze miesiac temu za dach 220 m 2 moj dobry znajomy zapłacil 13000 pln (dachowka creatona w kolorze miedzianym z rynnami ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewelina_i_marek 08.05.2006 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Ceny rzeczywiście nie małe. Do tego jeszcze jak doliczy sie więźbę i robociznę, to się okaże, że ten dach wcale taki tani nie będzie. A gdybyś go deskował musiałbyś jeszcze ze 3 000 dołożyć. Dlatego mimo wszystko zostaniemy przy dachówce cementowej. Ja ten problem będę miał za jakieś dwa miesiące, jak już się wreszcie przewalę przez wszystkie papiery. Póki co masujemy się z wykonawcą murarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 08.05.2006 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2006 Czy ktoś z was widział 10-15 letni dach z dachówki cementowej?? Zaczyna porastać porostami. Najpierw radzę obejrzeć starszy dom z taką dachówką. Ja widziałam. Okej może była słabej jakości. Jak będę gdzieś w pobliżu to zrobię zdjęcia makro i wkleję na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaczorek. 18.05.2006 11:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2006 FUNDAMENTY ZALANE ! w fundamenty "w ziemi" weszło 27m3 betonu w fundament zaszałowany weszło 12m3 betonu ceny betonu rózne najtaniej 214 PLN za m3 ale udało sie jeszcze taniej koszt samych fundamentów szacuje na ok 15000 pln materiał + robocizna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ścigacz 24.05.2006 17:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Maja 2006 Kaczorek dlaczego weszło Ci tyle betonu w ławy. U mnie w ławę poszło prawie 18 ton betonu (cena betonu umówmy się, jest podobna bo 189zł. (Udało mi się bez vatu, więc wyszło jeszcze taniej 155zł )) Robocizna droga 6000tys.(ale z ociepleniem i izolacją fundamentów). Na górę bloczki 1360 x 2,2 ok 3 tys. Stal cement, dysperbit, papa, lepik, styropian. Materiały 10 000 + robocizna 6 tys.(nawet kilka groszy mniej) A tak na marginesie, to w trakcie budowy zdecydowaliśmy się na zmiany: Okno balkonowe podwójne, a za to likwidacja tego okna obok, okno w kuchni od strony drzwi bliżej rogu domu ( bo nie było widać drogi dojazdowej do działki. Kuchnia otwarta i okno od kuchni od strony wykuszu na środku (wyszło na środku głównego podciągu, ale dobrze zabezpieczone nadproża to zniwelowały- kierownik się zgodził, dzięki temu jest ładniej) Dach pociągnięty do końca domu, szerszy taras 3m, i dłuższy - do końca domu, dodatkowo drugi słupek podpierający, (jeden słupek trzeba było przesunąć, bo wyszedł w drzwiach) Chcę jeszcze dodać małe okienko na klatce schodowej 30 cm nad stojnikiem, o wysokości też ok. 30cm. Widziałam tak u innych i pięknie doświetla korytarz. A mieliśmy nic nie zmieniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts