Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt JARZĘBINA pracownia HORYZONT

Recommended Posts

Szukam, szukam i szukam projektu. Mam cały czas problem. Ten co już wydawał się idealny nagle okazuje się kompletną wtopą...

Teraz analizuje projekt Jarzębina firmy Horyzont:

http://www.domnahoryzoncie.pl/3/projekty.php?page=projekty&id_projektu=15&id_autora=1&spacer=2&proj=JARZĘBINA

Planuje kilka zmian:

- zlikwodować lukarnę i tam zrobić okno połaciowe - pomieszczenie na piętrze przeznaczyć na drugą garderobe

- pomieszczenie gospodarcze w garażu przedłuzyć, przesunąć komin, tak aby był na kalenicy i zrobić bez dostepu do garażu (będzie tutaj pralnio-suszarnia)

Prosze o komentarze

Pozdr

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Całkiem fajny. Lukarna faktycznie tylko do ozdoby, dobry pomysł, by ją usunąć. Hol górny jest fajny, dobre miejsce np. na komputer jeśli chcerz mieć garderobę to zostanie tylko wąski korytarzyk. Wielki -14 m hol i salono-jadalnia nizbyt duża -28 m, trochę nieproporcjonalne. Wanna pod skosem, nie ma przekrojów, to nie wiadomo, czy bez problemu się wejdzie. Dwa okna w kuchni, jedno wystarczyłoby do oświetlenia , ale które usnąć? Jedno jest od tego, by elewacja frontowa nie wyglądała "łyso", drugie, by kuchnia nie była kiszkowata :-? chyba tak musi zostać........Bardzo dobry układ sypialnia-garderoba-łazienka, choć jeśli elewacja ogrodowa jest od zachodu lub południa, to sypialnia do chłodnych należeć nie będzie......zależy, czy tobie ta strona świata odpowiada. Sypialnie są ok, tylko jedna niezbyt duża, ale nie tragicznie, 9 m może jeszcze być. Nie chciałabym myć okna nad klatką schodową (chyba potrzebna drabina). Dużo garderób=bardzo dobrze. Daszki nad drzwiami tarasowymi niezbyt mi się podobają , ale to tylko kwestia gustu.

Jeżeli jeszcze nie kupił Pan projektu z Horyzontu,to mam propozycję aby skontaktować się ze mną.Przy zakupie wspólnym projektu(mnie interesuje"Słonecznik") obaj dostaniemy rabat w wysokości 15% ceny projektu.na wstępie jest to 300 zł.Myslę ,że propozycja jest na czasie i sprawdzona we Wrocławiu.Proszę o pilną odpowiedż.

witam

najlepiej byloby odniesc sie do tego projetku wg tego co ty potrzebujesz

i do ksztaltu wielkosci i orientacji dzilkai wg stron swiata

nie mozna ropatrywac projektu w "prozni" i bez zalozen (inwestora)

z zewnatrz wyglada dosc "cieplo"

ale jest nieco przesadzony i kiczowato-eklektyczny stylowo i w formie

wg nie nie do konca dopracowane sa proporcje - stad "protezy" projektanta

jezeli zalezy ci na dworku - to poszukaj starych dworow - one maja prawdziwy styl i klase a tu mamy taki "disnejlend" w pigolce :)

co do ukladu funkcji to jego poprawnosc zalezy od powyzszych czynnikow (pierwsze zdania)

parter

osobiscie uwzam ze mozna by lepiej zorganizowac strefe wejsciowa:

sian/wiatrolap jest nieenergooszczedny - to nie jest dobre rozwiazanie w naszym klimacie - powinien byc "zewnetrznym" nieogrzewanym pomieszczeniem oddzielonym ciepla scina od wnetrze budynku

bardziej czytelna garderoba domownikow i/lub dla gosci oraz lazienka - nie bedziesz raczej tlumaczyc kazdemu gdzie ona jest ...?

mam watpliwosci co do wielkosci holu kuchni braku podrecznej spizarni

oraz wilkosci salonu

sadze tez ze malo wygodny bedzie garaz - za male wymiary

kotlowni nie laczylbym z pom gospodarczym do celow ogrodowych - balagan

poddasze

koniecznie osobny wc-t

gdzie jest miejsce na pranie/suszarnie? chyba ze masz pralke z opcja suszenia? :) przy tej powierzchni jest do wygospodarowania bez problemu ale trzeba ja przewidziec w programie funkcji + kilka innych podrecznych pomieszczen stanowiacych o prawdziwym komforcie

za konieczne dla sensownego komfortu uwazam tez funkcjonalne oddzielenie sypialni rodzicow od pokojow dzieci

generalnie uwazam ze przy kosztach budowy takiego domu stac inwetora na indywidualne dopasowanie budynku do dzialki i do swoich potrzeb no chyba ze trafia na projetk ktory mu idealnie odpowiada

pozdrawiam

• 3 weeks później...
witam

najlepiej byloby odniesc sie do tego projetku wg tego co ty potrzebujesz

i do ksztaltu wielkosci i orientacji dzilkai wg stron swiata

nie mozna ropatrywac projektu w "prozni" i bez zalozen (inwestora)

z zewnatrz wyglada dosc "cieplo"

ale jest nieco przesadzony i kiczowato-eklektyczny stylowo

Ha. To tylko gadu-gadu, wiez co to jest kiczowatość i eklektyzm? Chyba nie.

jezeli zalezy ci na dworku - to poszukaj starych dworow - one maja prawdziwy styl i klase a tu mamy taki "disnejlend" w pigolce :)

Bla-bla-bla. Nie gadai zbyt wiele, poprostu podaj przykład.

parter

osobiscie uwzam ze mozna by lepiej zorganizowac strefe wejsciowa:

sian/wiatrolap jest nieenergooszczedny - to nie jest dobre rozwiazanie w naszym klimacie - powinien byc "zewnetrznym" nieogrzewanym pomieszczeniem oddzielonym ciepla scina od wnetrze budynku

Nie jesteś z tej ziemi? To jest STANDARDOWE i SKUTECZNE rowzwiązanie wsród mieszkańców naszej płanety.

sadze tez ze malo wygodny bedzie garaz - za male wymiary

20 m2 na jedno stanowisko - to jest dla ciebie ZA MAŁO? Kpisz?

kotlowni nie laczylbym z pom gospodarczym do celow ogrodowych - balagan

Nie łącz, jakie sprawy?

poddasze

koniecznie osobny wc-t

To nie jest willa Kulczyka, to jest kompaktowy dom dla nieco zamożniejszego pana Kowalskiego.

gdzie jest miejsce na pranie/suszarnie? chyba ze masz pralke z opcja suszenia? :)

Pierwsza i ostatnia słuszna uwaga

• 2 months później...

witam,

zaleliśmy fundamenty w październiku pod Jarzębinę z Horyzontu, zrobiliśmy małe przeróbki projektu wewnątrz(m.i. powiększyliśmy kuchnię, zmieniliśmy położenie schodów, zlikwidowaliśmy wc na parterze).Na wiosnę dalsza część iwesytcji.

Dla mnie Jarzębina to projekt o.k.

pozdrawiam

• 2 months później...

witam,

zacząłem budowę "Jarzębiny" w lipcu 2004 r. Obecnie mam zadaszony stan surowy. Praktycznie buduję bez zmian, na poddaszu zrezygnowałem z pomieszczenia prowadzącego na balkon (połączyłem je z przylegającym pokojem) i postawiłem ściankę kolankową (jakieś 40cm). Chętnie zobaczę fotki z realizacji tego projektu, a jak dam radę i bedzie taka potrzeba wstawię swoje.

pozdrawiam

• 5 months później...

Witam wszystkich posiadaczy projektu Jarzebina.

Czy moglibyście napisac jakie są wymiary kuchni w projekcie standardowym. Chcialbym sie takż4e dowiedzić jakiej wysokosci sa sciany kolankowe na poddaszu. Osobiście jestem zainteresowany projektem jarzębuna w wersji z powiększonym garażem. Może ktos buduje własnie taki i mógłby zapodac wymiary tego garażu?

Z góry dziekuje za wszelkie informacje.

A trochę krytyki wrzucę.

Ten podcień to ładny jest, ale defakto dużo taniej nie będzie jeżeli miałaby tam ściana być, tym bardziej, że nijak siętego odgrodzić nie da i będzie zimą duło.

Lukarna, jak lukarna, jak sięją przytnie to nici z pomieszczenia do pracy w hallu na górze, a z punktu widzenia funkcjonalności to jak najbardziej dla dzieciaków co by respekt czuły i po niegrzecznych stronach nie łaziły, a i dorosłym się przyda. :wink:

Co do dachów 2, na powiedzmy 3-połaciowych to za chwilkę wrzucę Kopciuszka z Archipelagu. Jeno trochęszerszy jakby jest.

• 1 month później...

Budujemy wg projektu jarzębina jednak wprowadzilismy trochę zmian(oczywiście za zgodą projektanta).Powiększyliśmy kuchnię(19mkw) jednocześnie oddzielając ją od pokoju dziennego. Zrezygnowaliśmy z typowej klatki schodowej na poddasze na rzecz otwartych schodów drewnianych usytuowanych przy ścianie salonu i pokoju na parterze. Na poddaszu mamy trzy duże pokoje z miejscem na garderobę i pomieszczenie na tzw.szpargały. Radzę nie łączyć lukarny z pokojem, gdyż doskonale oświetla holl na górze.

W realu projekt Jarzębina wygląda naprawdę sympatycznie,podcień od frontu nadaje mu uroku. CokóŁ , słupki z przodu i kominy zrobiliśmy z cieniowanego klinkieru.

pozdrawiam budujących wg tego projektu

Ciekawa jestem fotek z końcowych etapów(kolory dachu,okien, elewacja),

• 4 months później...
  • 2 months później...
  • 7 months później...
Niedawno wróciłem z Irlandii i przymierzam się do wybudowania domu w Polsce. Nie mam dużych wymagań no i niewielki budżet. Znalazłem taki domek http://www.gmistudio.pl/projekt_jarzebina.html . Mały, zgrabny i niedrogi. :roll: Co o nim sądzicie?

szczerze...mi się zbytnio nie podoba, może to przez te zdjęcia!

zbyt wysoki i wąski!a ten wykusz to już wcale nie pasuje!

przesyłam ci link obejrzyj ten dom!

http://www.twojprojekt.pl/projekty/dom_w_antonowkach

albo ten

http://www.twojprojekt.pl/projekty/dom_w_oleandrach

to moje propozycje!

Pozdrawiam

Trochę takie proste te przykłady. Wykusz nam się podoba jest szerzej w salonie. Krzysztof te przykłady co podajesz tez sa podobnych wymiarów więc to pewnie przez te widoki. A wnętrza też jakoś mi nie pasują do tego domu, ale wnętrza to sobie każdy sam może zrobić. http://www.gmistudio.pl/jarzebina_1.jpg

http://www.twojprojekt.pl/system/attachment/filename/21806/m400bad9d2a705_wo_0.jpg

Jednak bardziej mi się podoba Jarzębina, ale piszcie dalej może ktoś coś fajnego widział...

Wykusze są ok!mi też bardzo się podobają domy które mają wykusze! tylko do tego projektu jakoś mi ten wykusz nie pasuje!

Z wnętrzem masz racje można zrobić tak jak komu pasuje!

Gdybym miał wybierać z pośrud tych dwóch projektów ,których zdjęcia wkleiłeś to brałbym ten 2 z archonu!

Pozdrawiam!

Też szukam podobnego projektu! Znalazłam jeszcze jeden oprócz tego z gmistudio, i tego z archonu jest jeszcze taki (archon):

http://www.twojprojekt.pl/system/attachment/filename/23434/m43f330febce1e_wo_0.jpg

Tylko ten ma dziwne wejście z przodu :( Nie lubię takich podpór. A poza tym nie chcę mieć takiego balkonu z przodu. Pod tym względem u mnie wygrywa Jarzębina. Poszperam jeszcze w necie, może znajdę jeszcze coś fajnego. Jak będziecie coś mieli to dajcie znać!

Pozrowionka!