Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

rozmowa z wykonawca ...

invx

Recommended Posts

Mam wrazenie, ze zbytnie spoufalanie sie z wykonawcami moze potem prowadzic do niejednoznacznych sytuacji przy odbiorze robot, rozliczeniach itp. Chyba, ze masz silna wole i znakomicie opanowales umiejetnosc oddzielenia spraw zawodowych Twojego wykonawcy( czyli roboty za ktora placisz ) od stosunkow towarzyskich. Ja bym raczej nie ryzykowal. Co innego sytuacja, gdy ktos ze znajomych, z kim jestes po imieniu cos u Ciebie robi. Tu jednak tez bym uwazal, bo czasem wyegzekwowanie czegos od znajomego moze byc trudniejsze, bo albo Ty bedziesz mial niesmak, jak Ci sie nie uda, albo on, kiedy stanie na Twoim. Oba te przypadki moga podkopac znajomosc.

Pozdrawiam

Jankes

Nie zasięgałem rady w tej sprawie ani na tym forum ani wśród znajomych, rodziny...miałem rozterki w tej kwestii...ale faktycznie sumienie coś mi podopowiadało, że lepiej niech zostanie na "Pan"...czuję się trochę pewniej...

Chciałem uniknąć klimatów, "Wiesz jakbyś mógł to to i tamto...a może dorzucisz??...etc..."

Mój konstruktor ma tyle lat co ja (28), pamiętamy się ze szkoły i jesteśmy na Pan. Pomaga mi to zachować dystans i obustronny respekt. W przeciwnym razie nawet ja bym był w stanie do budowlańców wyjechać: "Co ty mi tu kurw.. spierdo..." itd. Znam tez nauczycieli co na Ty z uczniami poprzechodzili, stracili zupełnie respekt i poważanie. ZDECYDOWANIE NIE.

Jak przejdziesz z wykonawcą na ty, albo będziesz wyświadczał przysługi (kupisz mu papierosy itp.), czy też on tobie to stracisz na tym prędzej czy później. Znam to z doświadczenia. Później zaczynają się robić coraz bardziej beszczelni i cię nie szanują. Muszą czuć respekt. Najlepszy, choć trochę sztuczny, układ to jak firma z firmą.