Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozliczenie kasy mieszkaniowej - prawnik w Krakowie

Krzych

Recommended Posts

Mam problem z rozliczeniem kasy mieszkaniowej. Szukam prawnika w Krakowie lub okolicach, który zechciałby poprowadzić moją sprawę. Kwota sporu jest na tyle "mała" (ok 10 000 zł) że nie mogę znaleźć prawnika który zechciałby o nią powalczyć z US. Albo wprost mi mówią że im się to nie opłaci albo proponują stawkę 200 EURO za godzinę pracy.

Proszę o pomoc.

Dla mnie sprawa jest poważna - Urząd Skarbowy chce abym zwrócił znaczną część dużej ulgi budowlanej. W skrócie wygląda to tak : oszczędzałem 3 lata w kasie mieszkaniowej odliczając zgodnie z ustawą 30% wpłaconej kwoty od podatku, potem za kredyt i zaoszczędzone pieniądze wybudowałem dom. Skorzystałem z dużej ulgi budowlanej. W tym roku dostałem wezwanie do US, babka pracowicie podliczyła faktury z 3 lat budowy, stwierdziła że faktury są OK, tylko powinienem był pomniejszyć kwotę zwrotu podatku o 30% pieniędzy zaoszczędzonych w kasie - to jest słynny par.27 ust 1. i rubryka G7 w PIT D

Moje próby dyskusji z tępą kierowniczką skończyły się stwierdzeniem, że traci czas na rozmowę ze mną. Ja z kolei znalazłem wyrok NSA w podobnej sprawie(Murator 1/2004) ( babsko nie raczyło się z nim zapoznać) i wierzę, że moja sprawa też jest do wygrania tylko chyba nie poradzę sobie bez prawnika.

Nie wiem czy biuro rachunkowe zajmuje się takimi sprawami - w każdym razie proszę o namiary - zadzwonię, zapytam