andrzej m 21.08.2004 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Sierpnia 2004 ekipa która kładzie mi elewację na domu przedstawiła mi rozliczenie w którym do powierzchni ścian budynku doliczyła powierzchnię wszystkich otworów na okna i drzwi których powierzchnia nie przekracza 4 m kw. na moje zapytanie stwierdzili że tak się liczy wg polskiej normy . pytanie : ściema czy faktycznie jest zwyczaj tak liczyć powierzchnię pod tynkowanie zewnętrzne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik 22.08.2004 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Witam. Tak sie liczy tynki, bo jakby odjąć powierzchnię otworów i dodać obróbkę wnęk okiennych i drzwiowych to na jedno wyjdzie.Zmienia sie to dopiero powyżej 4 m2 . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 23.08.2004 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 wolfik ma rację. proponuję prosty test policz ile maja wnęki okienne i zobaczysz jak ci wychodzi. Pozatym jeśli zaczac każdy cm powierzchni to należałoby osobno liczyc powierzchnie wnęk i narozników co w efekcie końcowym na pewno wyszło by drożej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wowka 23.08.2004 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 andrzej m - Dlaczego powielasz posty? Identyczne pytanie zadałeś tutaj - http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=31944&highlight=norma Na swoje pytanie uzyskałeś kilka odpowiedzi. Jeśli przypadkowo powieliłeś pytanie to zawsze pozostaje do zastosowania opcja - usuń post Naprawdę szkoda zaśmiecać Forum. Ponadto staje się ono wówczas mniej czytelne. Do mojej wypowiedzi w poscie którego link podałem chciałbym dodać jeszcze tylko jedną uwagę. W przypadku gdybyś umówił się z ekipą na cenę wraz z materiałem który kupujesz nie Ty lecz ekipa to o ile już zgodzisz się na uznanie tej sławetnej normy na 2m 2, 5m czy tez nawet na 4^m. To zapłać tylko i jedynie za robociznę odliczając koszt materiałów. To byłoby już "przegięcie". Kolejną zasadą stosowaną przez tynkarzy jest wyliczanie metrażu po otynkowaniu ścian. Dlaczego? Ilość metrów bieżących zwiększa się o grubość styropianu (wełny) w narożach. Z taką metoda liczenia wydaje mi się inwestor powinien jednak się zgodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prosciu 24.08.2004 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 wowka a skšd tynkarze majš wzišć materiał na wykonanie wnęk okiennych skoro nie chcesz za niego zapłacić.Na małe okna wnški wychodzš prawie tak samo o ile nie więcej jak sama powierzchnia okna.Przykład:OKNO 1.5 *1.2=1,8m2 wnęki1,5+1,5+1,2=5,40mb głębokoć wnęki-np 25cm - 5,4*0,25=1,35m2zużycie w drobnych elementach i tam gdzie trzeba obrabiać narożniki, materiałujest większe. czym mniejsze okno tym mniej korzystne obliczenia. owszem zgadzam sie że należy odliczać duże powierzchnie ale w granicach rozsšdku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olmiś 26.08.2004 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 Okna /drzwi się liczy - można jedynie dyskutować czy do 3 czy 4 metrów.Innym sposobem jest liczenie powierzchni glifów - ale biorą 2 lub 3 x powierzchnia.Wychodzi na to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts