Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek z DGP czy płaszczem wodnym?

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kominek z płaszczem może ogrzać te Ci też wodę a poze tym grzejniki i tak już montujesz. Masz jednakowo ciepło we wszyskich pomieszceniach. Przy DGP musisz rozprowadzić rury po wszystkich pomieszczeniach, a jak masz rozłożysty dom to dodatkowo wymusić obieg gorącego powietrza i zapewnić jego powrót do pokoju z kominkiem (przeciągi ?? :-? :-? )

Tylko z płaszczem wodnym. W tym tygodniu wchodzą do mnie na instalacje co. W 70% mam mieć podłogówkę. Oprócz pieca olejowego będzie kominek wspomagający a czasem zastępujący olejusa. Wybieram kominek firmy CTM. Zastanawiam sie nad mocą. Przy moich 150 m2 myślę że 18KW wystarczy. Będzie jeden obieg na centralne ogrzewanie bez obiegu na wodę. Czy użytkuje ktoś CTM? Jestem po gruntownych przemyśleniach na ten temat. Wolę wprowadzić się 6 mcy później i mieć ten system. Kanały powietrzne są ok ale przeraża mnie to malowanie ścian po każdym sezonie grzewczym.

zdecydowanie kominek z plaszczem wodnym.dgp ma za dużą bezwladność

i trudno uzyskać odpowiednią temp.jako zabezp. i dodatkowy regulator temp.zastosowałem bufor 300l na cwu .kominek grzeje wtedy wode w buforze i ciepło nie idzie w komin.kominek mam z f-rmy ''MERKURY'' 24kw

z dodatkowa chłodnicą z rur miedzianych oplatających płaszcz.jestem w trakcie montażu urządzeń.centralne ,podłogówkai grzejniki już są.

• 2 weeks później...
zdecydowanie kominek z plaszczem wodnym.dgp ma za dużą bezwladność

i trudno uzyskać odpowiednią temp.jako zabezp. i dodatkowy regulator temp.zastosowałem bufor 300l na cwu .kominek grzeje wtedy wode w buforze i ciepło nie idzie w komin.

A co poza sezonem? Co latem będzi ci grzało te 300 l w zasobniku?

Na oko zaszalałeś.

No, chyba, że latem też kominek.

Też poważnie zastanawiam się nad płaszczem wodnym i myślę o Makrotermie (chyba dobrze napisałem nazwę?). Trochę co prawda obawiam się ze względu na złożoność tego urządzenia (w porównaniu do kominków z DGP) a przez to o większą awaryjność, ale chba nie ma co zamartwiać się na zapas.

Też poważnie zastanawiam się nad płaszczem wodnym i myślę o Makrotermie (chyba dobrze napisałem nazwę?). Trochę co prawda obawiam się ze względu na złożoność tego urządzenia (w porównaniu do kominków z DGP) a przez to o większą awaryjność, ale chba nie ma co zamartwiać się na zapas.

Zamartwiać to się nie ma sensu, ale trzeba wybrać doświadczonego instalatora, bo wielu nie ma o tym pojęcia.

Mam dopiero kilkanascie podłączonych kominków z płaszczem wodnym w tym jedna wpadke na wkładzie włoskim ( kupiony u nas ale podlanczał kto inny ) . Francuzkie działały dobrze ale ich cena jest teraz zaporowa . Obecnie polecam Lechme w dobrej cenie i bez problemów . Jest to wkład :prosty w budowie bez specjalnych rewelacji ale z regulacja tempa spalania , nawiewem na szybe , dodatkowym obiegiem wody , szamotem na podłodze . Wkłady zakupione u nas zainstalowane niedaleko są czesto "odwiedzane" a ich nabywcy wypytywani o eksploatacje . Wiadomo reklama jest reklama ale opinie nabywców sa najbardziej wiarygodne.

Co taniej wychodzi, biorąc pod uwagę sam kominek, montaż i instalację, kominek z DGP czy z płaszczem? Drugi rodzaj ogrzewnia jaki przewidujemy to piec na paliwo stałe.

A tak nawiasem mówiąc to przy piecu na paliwo stałe [węgiel?, brykiety?] oszczędność z montażu kominka z płaszczem wodnym jest mocno wątpliwa. Podobnie może być z DGP.

Ja rezygnuję z płaszcza wodnego.Jak ogrzejecie dom ,gdy nie będzie prądu przez np.3 dni?

popieram Cię, proponuje Ci jeszcze zamontowanie lamp naftowych i inne rozwiązania dostosowujące twój dom do sytuacji gdyby prądu zabrakło na 3dni.

Ja planuję z płaszczem wodym.

Zgadzam się z przedmówcą opłacalności komina będzie rzadna, a doliczając jego koszty to nawet ujemna

mdzalewscy

Widzę,że wasza wyobraźnia tak daleko nie sięga aby objąc możliwość np.zerwania linii wysokiego napięcia,uszkodzenie transformatora czy kilka innych łącznie z awarią elektrowni.Wasza sprawa,.Ale nie usprawiedliwia to waszych bezinteresownych złośliwości,które zresztą obserwuję kolejny raz.Trochę kultury przemądrzałku.