Anna Węgrzyn 22.08.2004 06:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Co taniej wychodzi, biorąc pod uwagę sam kominek, montaż i instalację, kominek z DGP czy z płaszczem? Drugi rodzaj ogrzewnia jaki przewidujemy to piec na paliwo stałe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MEDYK 22.08.2004 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Na pewno taniej DGP, dlatego zdecydowaliśmy się na taki, a poza tym nie jestem uzależniony od dopływu energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomek_lodz 23.08.2004 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Kominek z płaszczem może ogrzać te Ci też wodę a poze tym grzejniki i tak już montujesz. Masz jednakowo ciepło we wszyskich pomieszceniach. Przy DGP musisz rozprowadzić rury po wszystkich pomieszczeniach, a jak masz rozłożysty dom to dodatkowo wymusić obieg gorącego powietrza i zapewnić jego powrót do pokoju z kominkiem (przeciągi ?? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zibicwikla 24.08.2004 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Tylko z płaszczem wodnym. W tym tygodniu wchodzą do mnie na instalacje co. W 70% mam mieć podłogówkę. Oprócz pieca olejowego będzie kominek wspomagający a czasem zastępujący olejusa. Wybieram kominek firmy CTM. Zastanawiam sie nad mocą. Przy moich 150 m2 myślę że 18KW wystarczy. Będzie jeden obieg na centralne ogrzewanie bez obiegu na wodę. Czy użytkuje ktoś CTM? Jestem po gruntownych przemyśleniach na ten temat. Wolę wprowadzić się 6 mcy później i mieć ten system. Kanały powietrzne są ok ale przeraża mnie to malowanie ścian po każdym sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ivonesca 24.08.2004 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 ja mam CTM od grudnia 2003 i przy podobnym metrażu też 18 KW. Grzejniki + podłogówka + ciepła woda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majka 24.08.2004 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 I ja też mam CTM, ale 24kw i bez podlogówki i cwu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZOOLO 24.08.2004 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 zdecydowanie kominek z plaszczem wodnym.dgp ma za dużą bezwladnośći trudno uzyskać odpowiednią temp.jako zabezp. i dodatkowy regulator temp.zastosowałem bufor 300l na cwu .kominek grzeje wtedy wode w buforze i ciepło nie idzie w komin.kominek mam z f-rmy ''MERKURY'' 24kwz dodatkowa chłodnicą z rur miedzianych oplatających płaszcz.jestem w trakcie montażu urządzeń.centralne ,podłogówkai grzejniki już są. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Waluś 02.09.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 ZOOLO czy możesz podać więcej szczegółów dotyczących firmy MERKURY, gdzie można znaleźć ich ofertę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 02.09.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 zdecydowanie kominek z plaszczem wodnym.dgp ma za dużą bezwladność i trudno uzyskać odpowiednią temp.jako zabezp. i dodatkowy regulator temp.zastosowałem bufor 300l na cwu .kominek grzeje wtedy wode w buforze i ciepło nie idzie w komin. A co poza sezonem? Co latem będzi ci grzało te 300 l w zasobniku? Na oko zaszalałeś. No, chyba, że latem też kominek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 02.09.2004 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Heh, zapomniałem po cu wszedłem Stanowczo płaszcz wodny. SAm taki planuję. koszt kominka jest może i niemały, ale jak robisz DGP to musisz jakoś zabudować rury rozprowadzające, czyli dopłącasz za płyty GK i ich montarz. DGP brudz, będziesz mieć wiecznie kurz w pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Szaruś 02.09.2004 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 ZOOLO czy możesz podać więcej szczegółów dotyczących firmy MERKURY, gdzie można znaleźć ich ofertę ? http://www.merkury.win.pl A ich kominki można obejrzeć w castoramie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 02.09.2004 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Ja rezygnuję z płaszcza wodnego.Jak ogrzejecie dom ,gdy nie będzie prądu przez np.3 dni?Teoretycznie możliwe.Kocioł nie działa,kominek też.Kaplica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iw1719499402 02.09.2004 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Z płaszczem wodnym,kupiłam firmy Lachma 19KW,na ogrzanie 230mkw.Załatwiala mi wszystko firma.Dostawa na umówiony dzień,wcześniej przedpłata , reszta przy odbiorze.Polecam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 02.09.2004 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Też poważnie zastanawiam się nad płaszczem wodnym i myślę o Makrotermie (chyba dobrze napisałem nazwę?). Trochę co prawda obawiam się ze względu na złożoność tego urządzenia (w porównaniu do kominków z DGP) a przez to o większą awaryjność, ale chba nie ma co zamartwiać się na zapas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 1950 02.09.2004 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 zdecydowanie płaszcz wodny, gdzieś na tym forum udowadniałem swoje racje jeśli Cię to interesuje poszukaj, jeśli nie znajdziesz to będę się jeszcze raz produkował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 02.09.2004 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Też poważnie zastanawiam się nad płaszczem wodnym i myślę o Makrotermie (chyba dobrze napisałem nazwę?). Trochę co prawda obawiam się ze względu na złożoność tego urządzenia (w porównaniu do kominków z DGP) a przez to o większą awaryjność, ale chba nie ma co zamartwiać się na zapas. Zamartwiać to się nie ma sensu, ale trzeba wybrać doświadczonego instalatora, bo wielu nie ma o tym pojęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdun Darek B 03.09.2004 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2004 Mam dopiero kilkanascie podłączonych kominków z płaszczem wodnym w tym jedna wpadke na wkładzie włoskim ( kupiony u nas ale podlanczał kto inny ) . Francuzkie działały dobrze ale ich cena jest teraz zaporowa . Obecnie polecam Lechme w dobrej cenie i bez problemów . Jest to wkład :prosty w budowie bez specjalnych rewelacji ale z regulacja tempa spalania , nawiewem na szybe , dodatkowym obiegiem wody , szamotem na podłodze . Wkłady zakupione u nas zainstalowane niedaleko są czesto "odwiedzane" a ich nabywcy wypytywani o eksploatacje . Wiadomo reklama jest reklama ale opinie nabywców sa najbardziej wiarygodne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 04.09.2004 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Co taniej wychodzi, biorąc pod uwagę sam kominek, montaż i instalację, kominek z DGP czy z płaszczem? Drugi rodzaj ogrzewnia jaki przewidujemy to piec na paliwo stałe. A tak nawiasem mówiąc to przy piecu na paliwo stałe [węgiel?, brykiety?] oszczędność z montażu kominka z płaszczem wodnym jest mocno wątpliwa. Podobnie może być z DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mdzalewscy 04.09.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Ja rezygnuję z płaszcza wodnego.Jak ogrzejecie dom ,gdy nie będzie prądu przez np.3 dni? popieram Cię, proponuje Ci jeszcze zamontowanie lamp naftowych i inne rozwiązania dostosowujące twój dom do sytuacji gdyby prądu zabrakło na 3dni. Ja planuję z płaszczem wodym. Zgadzam się z przedmówcą opłacalności komina będzie rzadna, a doliczając jego koszty to nawet ujemna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 04.09.2004 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 mdzalewscyWidzę,że wasza wyobraźnia tak daleko nie sięga aby objąc możliwość np.zerwania linii wysokiego napięcia,uszkodzenie transformatora czy kilka innych łącznie z awarią elektrowni.Wasza sprawa,.Ale nie usprawiedliwia to waszych bezinteresownych złośliwości,które zresztą obserwuję kolejny raz.Trochę kultury przemądrzałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts