Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizy!

Leszek T.

Recommended Posts

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli zawór napowitrzający to taki, który tylko podczas działania podciśnienia się otwiera (czyli zwykle jest zamknięty) to sądze że jest OK.

Widzę, że jednak zrozumiałeś, co to jest zawór napowietrzający, jak działa (widać na rysunku) i dlaczego musi być zamontowany w pomieszczeniu z temperaturą powyżej 0 stopni...

Mam taki zawór w kuchni. Jest OK, zdaje egzamin. W pionie ,,kiblowym, 110 mam podwójny. Też dobrze. Natomiast w trzecim mam wyprowadzoną wywiewkę Niestety przu niekorzystnym kierunku wiatru wentylacja mechaniczna potrafi zaciągnąc zapaszek do wnętrza. W związku z tym będę przerabiał ten ostatni pion na napowietrznik.

Uważam że patent jest świetny i sprawdza się w praktyce.

Zrobiłem tak: jeden pion trochę pogięty ale w sumie jedna rura zbiorcza fi 110 i do tego przyłącza fi 110 i 50. Na końcu pionu redukcja do fi 50 a na jej końcu zawór zapowietrzający, usytuowany w przestrzeni nad ociepleniem ale pod deskowaniem dachu. W moim rozumowaniu tan zawór ma dopuszczać, wyssane przez przepływ tłokowy cieczy, powietrze. Czytajac ten wątek nabrałem pewnych podejżeń czy to wystarczy przy systemie oczyszczalni biologicznej. Przecież gazy gnilne muszą gdzieś ujść z zawór jest otwarty tylko do środka. Czy muszę to przerobić i wyprowadzić otwartą rurę nad dach? :(

falkon napisał

Jeżeli są dwa piony w domu to przynajmniej jeden z nich (ten na końcu głównego leżaka kanalziacyjnego) musi być wyprowadzony ponad dach.

Czy mam rozumieć że jeżeli mam tylko jeden to bezwarunkowo musi on być wyprowadzony ponad dach czy może być pod dachem z zaworem?

Czy jeżeli osadnik oczyszczalni będzie wyposażony w wywietrznik to też przy jednym pionie zapowietrzanie nad dach?

Jak prawidłowo robi sie taki wywietrznik nad dachem krytym deskowaniem + papa a w przyszłści blachodachówka?

• 3 weeks później...

czytam, czytam i coraz wiekszy metlik mam we łbie - moze z tego powodu ze ze mnie hydraulik taki jak ze swini krowa.

domek jedorodzinny ma jeden pion kanalizacja miejska odpowietrzenie kanalizy do kanału wentylacyjnego w kominie i to wszystko

pytanie żeby było dobrze jak wysoko to pociagnąć (na pewno nie da rady ponad komin) czy wystarczy założyc napowietrzacz i wsio wparadkie?

do z drugiej strony po kie licho to sie nazywa odpowietrzenie kanalizy a zakłada sie na o napowietrzacz

zieloniutki

z radościa bym tak zrobił ale

hydraulicy zostawili mnie z tym problemem nie mówiąc że cos może byc nie tak - a wcześniej nie miałem zielonego pojęcia o takim temacie

komin zbyt wysokki nie da rady od góry - brak dojścia

od dołu trzebaby kuć conajmniej 1m wysoko żeby coś wprowadzić - a wszytsko ładnie otynowane i płytkowane - i dalej a jak to przymocować w kanale żeby nie latało po przewodzie?

i dylemat muszę coś zrobić ale na takim etapie jak to jest etraz

please o radę