Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odpowietrzenie kanalizy!

Leszek T.

Recommended Posts

jestem podłączony do kanalizy miejskiej

w kominie pozostał wykuty wizjer 15x15 cm przez który włożę rękę i z tego też powodu wiem że pozostawili wejście do wentylacji ale bez zadnego na czy odpowietrzacza - zwykłe kolanko.

z tego podsumowując u mnie odpowietrzenie kończy sie 10cm powyżej ostatniego wlotu do kanalizacji prawie na poziomie podłogi łazienki

• Odpowiedzi 61
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
ha, już mi się pomerdało. Teraz powidzcie mi tak, bo sam już jestem głupi. Mam szambo - 2 zbiorniki po jakieś 7m3 - oczywiście połączone, w domku kibelek i kuchnię na parterze oraz łazienkę na piętrze. Jeden pion. W kanalizację na górze założono trójnik i rurę fi50, która wypuszczona jest na strych. Zbiorniki szamba nie mają kominków-odpowietrzników (na razie, choć jakby okazało się zbędnę to walałbym ich nie robić). Instalator chciał tą rurkę fi50 wypuścić na dach. Czy wystarczy na strychu założyć ten napowietrznik, cyzy jednak trzeba zrobić wentylację zbiorników?

• 4 months później...
Trzeci hydraulik (ktory jest dla mnie jakims tam autorytetem, ale niestety za drogi jak na moje progi :) powiedzial, ze wystarczy fi 50 do odpowietrzenia pionow 110. Powiedzial tez, ze przy 3 pionach (jak u mnie), przed wyprowadzeniem nad dach mozna je wszystkie polaczyc i wyjsc nad dach jedna rura. Czy zgadzacie sie z tym?

Mowil mi tez, zebym sie nie przejmowal zalamaniami rury na odcinku miedzy wyjsciem z trojnika w pionie kan. a szybem kominowym (ktore u mnie sa nieuniknione, gdyz chce rure wypuscic ponad dach tymze szybem), bo na pewno nie przeszkodzi to dobremu dzialaniu inst. odpowietrzajacej. Ja natomiast sie waham - czy rura odpowietrzajaca moze miec kilka zalaman (1-2 odcinki poziome) na odcinku do komina, gdzie pionowo wychodz ponad dach?

Obrazowo wyglada to tak: odcinek rury pionowy ok. 2,5 m do styku sciany ze skosem dachu, dalej skosnie w gore jakies 1,2 m zgodnie ze skosem dachu (miedzy krokwiami), dalej poziomo ok. 2-2,5 m do komina i potem pionowy odcinek ok. 3,5-4 m wychodzacy przez komin ponad dach.

Jeszcze jedno: czy w poziomych odcinkach spadki tez sa istotne?

W tej chwili mam na razie zostawione trojniki do odpowietrzenia, ale rury jeszcze nie sa wyprowadzone nad dach. Co byscie zrobili na moim miejscu w kwestii prowadzenia rury i jej zalaman?

Podnosze temat, bo odpowietrzenie musze na dniach zrobic i chcialem sie upewnic, czy moga byc odchylki od pionu - czyli wspomniane przeze mnie skosy i odcinek poziomy. Rura zostanie wyprowadzona kominem wentylacjnym ponad dach i zakonczona grzybkiem. I czy odprowadzenia wszystkich 3 pionow moga byc polaczone ze soba i wychodzic kominem w postaci jednej rury?

Gość 1950
PANOWIE! wstyd,Falkon i ZBYCH że tak brzydko się wyrażę wyoślili to bardzo jasno wystarczy wszystko co napisali przeczytać jeszcze raz i przemyśleć. to naprawdę nie jest trudne i proszę nie słuchać niedouczonych instalatorów bo każdemu się zdaje że nie ma prostszej rzeczy niż zrobienie kanalizacji, ona jest owszem prosta ale to nie znaczy że nie można jej prosto popsuć. naprawdę bardzo łatwo.

• 5 months później...

witam wszystkich

pomocy !

W domu mam komin wentylacyjny 3 kanały. Jeden kanał to went. łazienki dół, drugi to went. łazienki góra a trzeci postanowiłem wykorzystać jako wentylację drenażu oczyszczalni i zarazem odpowietrzenie kanalizy. Komin wentylacyjny jest zakończony "czapką", otwory wentylacyjne sa wysokie na 3 cegły i szerokie na 1 cegłę (ok.14x22cm), dolna krawędz otworu wystaje nieco ponad kalenice budynku. Wentylacja drenażu i odpowetrzenie kanalizy sa połączone na parterze pod sufitem i jedna rura 110 wprowadzone do komina wentylacyjnego (rura kończy sie równo z dolną krawędzią otworu wentylacyjnego komina). Problem (jak na razie) nie polega na tym że zawiewa mi kanalizę do otworu wenylacyjnego łazienki tylko kanaliza śmierdzi na dole, na ogrodzie (wiatr chyba zwiewa ja po dachu na dół) Co robić podnieść nieco krawędz rury ponad dolna krawedz kanału wentylacyjnego? rozwalić "czapkę" i wystawić rurę ponad komin ? (jak wysoko?) czy przenieść wentylację drenażu i odpowietrzenie na inna połać dachu. Komin wentylacyjny zaczyna się nieco poniżej kalenicy od zawietrznej (zazwyczaj) nie wiem czy ma to jakieś znaczenie?Na jednym ze zdjec widac ten komin jeszcze bez powycinanych otworów wentylacyjnych

• 11 years później...
  • 1 year później...
Odświerzę temat . Mam taka sytuacje i zastanawiam się czy dobrze myślę. Jest pion kanalizacyjny na ktorym na parterze są podłączenia kuchenne a na pietrze jest w kolejnosci WC i bidet. Pion na górze nie ma odpowietrzenia, czylu bezposrednio do pionu idzie ze spadkiem rura fi110 i do niej jest podpiety wc a na koncu bidet. I teraz pewnie spuszczanie wody z wc wysysałoby mi wode z bidetu ktory jest na koncu. Chce zrobic odpowietrzenie na koncu czyli przy bidecie. Czy dobrze myślę? Dodam ze mam wywiew na dachu do ktorego to zepne a do niego jest podłączony tylko drugi pion po przeciwnej stronie pomieszczenia.

Odświerzę temat . Mam taka sytuacje i zastanawiam się czy dobrze myślę. Jest pion kanalizacyjny na ktorym na parterze są podłączenia kuchenne a na pietrze jest w kolejnosci WC i bidet. Pion na górze nie ma odpowietrzenia, czylu bezposrednio do pionu idzie ze spadkiem rura fi110 i do niej jest podpiety wc a na koncu bidet. I teraz pewnie spuszczanie wody z wc wysysałoby mi wode z bidetu ktory jest na koncu. Chce zrobic odpowietrzenie na koncu czyli przy bidecie. Czy dobrze myślę? Dodam ze mam wywiew na dachu do ktorego to zepne a do niego jest podłączony tylko drugi pion po przeciwnej stronie pomieszczenia.

Każdy pion 110 powinien mieć kominek na dachu - potrzebuje napowietrzenia.

• 1 month później...
Witam. Mam problem z nieprzyjemnym zapachem z kanalizy a konkretnie z kratki z pod prysznica. Czy może być to spowodowane tym, że nie mam wywiewki ponad komin. Instalator u mnie zrobił nie wiem dlaczego tak że w kominie w rewizji widze, że idzie rura 100 a u góry przy końcu komina już przekrój 50. Na tej rurze 50 nie ma wywiewki po prostu sama rura która się kończy równo z z otworem komina tak jak zaznaczyłem strzałką żółtą na foto (zdj pożyczone z internetu) Czy to może być przyczyną smrodu z kanalizy? Dom jest parterowy i jest jeden pion. W kotłowni gdzie jest komin wentylacyjny3301f_instalacje-zdjecia_1.jpg instalator w narożniku wyprowadził również rurkę 50 z podłogi, czy na niej mógłbym założyć napowietrzacz? Jeszcze co zauważyłem ciekawego w moim domku powiązany z kanalizą to to jak mam włączony okap w kuchni to wywiewa z kratki z pod prysznica na zewnątrz

• 3 months później...
Można dokładniej? Jak powinno być?

Bedzie przydomowa oczyszczalnia.

Jak można dokładniej? Aby zbudować POŚ musisz mieć projekt, a tam w specyfikacji jest napisane jaka rura powinna być na pionach odpowietrzników linii rozsączających napowietrznika niskiego na zbiorniku i odpowietrznika wysokiego i na pewno wysoki ma minimum fi 110.

Więc jak u Ciebie fi 50 może załatwić sprawę? Skoro to przecież 4 x mniej ?

Jak można dokładniej? Aby zbudować POŚ musisz mieć projekt, a tam w specyfikacji jest napisane jaka rura powinna być na pionach odpowietrzników linii rozsączających napowietrznika niskiego na zbiorniku i odpowietrznika wysokiego i na pewno wysoki ma minimum fi 110.

Więc jak u Ciebie fi 50 może załatwić sprawę? Skoro to przecież 4 x mniej ?

Pytam sie bo nie mam jeszcze projektu i wykonawcy POŚ,nie wiem jakie ma byc to napowietrzenie a chce wcześniej schowac te rurę poki można zanim trzeba będzie kuć itp.

Może tu zapytam

W planach mam Actibloca. Instalator mówi że zbiornik musi być oddalony od budynku na max 15metrów. Niestety nie mam go gdzie wstawić. Chodzi mu o wysokie odpowietrzenie. Niby pompka od oczyszczalni nie popchnie tego w komin. Czy można zastosować inne rozwiązanie żeby oddalić się z oczyszczalnią od domu??