Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

razem czy osobno

Bortek

Recommended Posts

Dylamat jest złozony z pytań:

1. budowanie garazu w bryle budynku czy jako osobny budyneczek

2. dom parterowy czy z poddaszem uzytkowym

Proszę wszystkich foromowiczów o komenatarze i opinie na te tematy , Jakie macie własne doświdczenia , co wpłynęło na Wasze decyzje.

Jestem obecnie na etapie szukania projektu i rozważania różnych opcji.

Pozrdo.

Bortek :roll:

Poczytaj wątek:" Strona główna-Sondaże-Wybierasz dom parterowy czy z poddaszem użytkowym" - jest tam trochę na ten temat.

W skrócie, wybraliśmy parterowy z poddaszem użytkowym gdyż:

- zajmuje mniej miejsca na działce (nasza działka ma 10,5a)

- ma zwartą i energooszczędną bryłę

- można sporo zaoszczędzić na kosztasz rozległych fundamentów i dachu

- pokoje ze skosami na poddaszu są bardzo przytulne

- dobrze da się "podzielić" na strefę dzienną (parter) i nocną (poddasze)

Wybraliśmy garaż w bryle domu gdyż:

- taniej wychodzi budowa (masz przynajmniej 1 ściane "gratis")

- tańsze są koszty utrzymania (podatek, ubezpieczenie)

- jest funkcjonalniejszy (np. jak wracasz z zakupami podczas deszczu, lub jak potrzebujesz zajśc po przysłowiowy młotek aby powiesić obrazek, itd)

- zajmuje mniej miejsca na działce

Sa to oczywiście nasze własne odczucia, którymi to się kierowaliśmy... i nie żałujemy :wink:

Oczywiście jak masz miejsce to osobno. Zapach samochodu w domu to mała przyjemność . No chyba że ktoś smakosz :) :lol:

Akurat z tym argumentem bym się nie zgodziła. U nas jest garaż dobudowany do budynku i ma niemal wszystkie zalety o których mówi echo. A zapachu nie ma - bo nie ma przejscia z garażu do domu. Jest za to szeroki okap i jakieś 4 metry do przejscia. i problem z głowy. A wygoda? Coś za coś. W naszym projekcie nie dało sie wykombinować przejścia do garażu ale za to odpadły nam problemy z odpowiednimi drzwiami, zapachami (to chyba nie jest duzy problem) i bezpieczeństem (ewentualność włamania przez garaż).

Polecam garaż w bryle domu!

Też planuje dom z garażem w obrysie domu, niemniej jednak mam świadomość iż przyda się:

- ocieplenie ściany wew. rozdzielajacej dom i garaż ( garaż bedzie zazwyczaj dużo chłodniejszy)

- zamontownie drugich drzwi antywłamaniowych łączących garaż z domem.

Co do problemu domu z poddaszem użytkowym czy tylko parter, to jak kiedyś wyczytałem na forum koszty porównywalne, więc decyduje się na poddasze użytkowe

1. Oczywiście tylko w bryle domu i to koniecznie z przejściem do spiżarni i kuchni. Mieszkam juz od listopada i żadnych zapachów nie zanotowałem, no chyba że ktoś planuje robić w domu remonty silnika. W takim garażu wszystko jest łatwiejsze, rozpakowywanie zakupów, pakowanie na wyjazd. Ponadto garaż jest też miejscem składowania wielu gratów, a także lodówką przed świętami,

2. To zależy wyłącznie od upodobań. Sam mam parterowy ale sądzę że z poddaszem wychodzi trochę taniej, bo mniejszy dach i fundamenty a i koszty ogrzewania niższe. Ale w parterowym odpada koszt schodów i powierzchni na nie.