Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Półwysep z płytą ceramiczną lub gazową

Berenika

Recommended Posts

Jestem na etapie planowania kuchni. Wymyśliłam sobie półwysep, w którym chciałabym mieć płytę ceramiczną lub gazową.

Dylemat numer jeden: czy wyspa o szerokości 90 cm będzie wystarczająco szeroka? Co z "pryskaniem" z patelni?

Dylemat numer dwa: czy gaz na półwyspie to dobry pomysł? Pomijam kwestię estetyczną, która jak wiadomo jest zbliżona do dyskusji o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy :wink:

Chętnie wysłucham opinii użytkowników tego typu rozwiązania. Wiadomo- nie ma to jak praktyka.

Pozdrawiam, Berenika[/img]

czy wyspa o szerokości 90 cm będzie wystarczająco szeroka? Co z "pryskaniem" z patelni?

Nie ma specjalnego problemu z pryskaniem. Trzeba myć trochę częściej podłogę za półwyspem :D. Co do gazu nie wypowiadam się - u mnie jes płyta elektryczna.

• 9 years później...

Temat wyciągam :)

Może ktoś z Was jeszcze ma takie rozwiązanie?? u nas kuchnia dłuższa niż szersza ma być połączona z jadalnią/salonem no i wymarzyliśmy sobie taki półwysep z płytą gazowo- elektryczną- tudzież gazowo- indukcyjną.

I mam kilka pytań:

- jaka długość pólwyspu będzie odpowiednia- minimalna ( czy 2 m wystarczy, czy kombinować dalej ( jestesmy na etapie projektu)

- jaka szerokość bedzie ok?? Chcielibyśmy by z drugiej strony można było np. przycupnąć by zjeść szybkie śniadanko, lub kawke wypić z przyjaciółką przy smażeniu dżemu

- do "przetworujacych" czy bardzo to to wam pryska na całą kuchnio- jadalnie przy większym gotowaniu??

Szukam tez pomysłów jak wyjść z kwestii tej dwuzadaniowości- półwysep jako miejsce gotowania+ "szybki stół codzienny" mąż nie lubi stołków barowych, niewygodne będą dla małych dzieci, a z drugiej strony, czy jeśli obniżę część blatu, to nie będzie to mniej wygodne przygotowaniu( odstawianiu talerzy, garnuszków etc.)

Myślałam tez o jakimś rozwiązaniu z murkiem na półwyspie- tylko jak to się sprawdza??

Szukam, szukam a tak mało pomysłów na rozwiązania tej kwestii znajduję:/ Może ktoś pomoże??