Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DAROWIZNA!!!!

martino

Recommended Posts

Mam bardzo pilne pytanie, mianowicie: w 2003 roku otrzymalismy z zona dzialke w akcie darowizny , w tym roku wybudowalismy dom, teraz chcemyi sprzedac dzialke wraz z domem, problem polega na tym iz nie wiem jaki podatek od tego zaplacimy. Cos mi sie obilo o uszy,ze jesli sprzedamy i pieniadze przeznaczymy na cele budowlany to podatek jest mniejszy.

Bardzo prosze o pomoc.

Mam bardzo pilne pytanie, mianowicie: w 2003 roku otrzymalismy z zona dzialke w akcie darowizny , w tym roku wybudowalismy dom, teraz chcemyi sprzedac dzialke wraz z domem, problem polega na tym iz nie wiem jaki podatek od tego zaplacimy. Cos mi sie obilo o uszy,ze jesli sprzedamy i pieniadze przeznaczymy na cele budowlany to podatek jest mniejszy.

Bardzo prosze o pomoc.

Proponuję poprostu zajrzeć do notariusza, on wszystko będzie dokładnie wiedział.

Myślę, że lepiej do Urzędu Skarbowego. Jeżeli chcesz mieć 100% pewności to możesz ich zapytać nawet na piśmie.

Z moich informacji nie zapłacisz żadnego podatku od dochodu (10% wartości sprzedaży nieruchomości) jeżeli w ciągu 2 tygodni zadklarujesz na piśmie w Urzędzie Skarbowym, że całą kwotę przychodu ze sprzedaży przeznaczysz na cele budownicwa. Czas na zrezalizowanie tego celu będziesz miał 2 lata.

• 2 weeks później...

Witam

Ja mam podobny problem tylko z darowizną mieszkania.

Do Urzędu Skarbowego trzeba iść.

Podatek od wartości 10%, deklaracja.

Taka darowizna to 5lat zakazu sprzedarzy jeśli kożystałeś z zwolnienia podatkowego od darowizn art.14 i 16 u.z dnia 28lipca 1983r.

Wspominaż że jest wybudowany dom -mieszkanie kture ja sprzedaje to US poinformował mnie że w tych warunkach musze mieszkać tam ale nie muszę być zameldowany do czasy upłynięcia okresy ulgi u mnie to jeszcze do końca roku mija 5lat.

Stawka przeliczeniowa do podatku od darowizn to :cena m/2(wolno rynkowa!!!!!!!)

z dnia podpisania aktu darowizny.

Działka i dom to napewno musisz się udać do prawnika zajmującego się takimi sprawami .To jednak są cięszko zarobione pieniądze.

Pozdrawiam

Wydaje się że są tu dwie rzeczy. Działka jako darowizna i budynek jako odrębna nieruchomość.

W wypadku sprzedaży działki otrzymanej w darowiźnie przed upływem pięciu lat nalicza się podatek od spadków i darowizn - jeśli taki nie był wcześniej naliczony a US wydał wydał w zwiażku z tym odpowiednią decyzję o zwolnieniu. Chyba że zadeklarujesz że uzyskaną kwotę wydasz na zakup innej nieruchomości w okresie 6 miesięcy i uzasadnisz konieczność zmiany miejsca zamieszkania (Ustawa o podatku od spadków i darowizn).

W wypadku budynku trzeba zapłacić 10 % podatek od ceny sprzedaży nieruchomości lub złożyć oświadczenie że uzyskaną kwotę wyda się na zakup innej nieruchomości w ciągu następnych dwóch lat.

O szczegóły trzeba jednak zapytać w Urzędzie Skarbowym.