Voytas 22.08.2004 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Mam do rozwiązania taką kwestie:Z żoną budujemy dom dwupokoleniowy.Bedziemy tam mieszkać z moimi rodzicami.Budowa oczywiście na kredyt. Chcemy jednak, żeby po skończeniu budowy za część pieniędzy ze sprzedazy mieszkania rodziców spłacić część kredytu - kwota w granicach 100 tys. Jak prawnie rozwiązać taką kwestie, aby zminimalizować koszty tej operacji?Darowizna - bedzie spory podatekWspółwłasność nieruchomości - koszty notarialne itp.Chcemy unikąć podziału nieruchomości..... Jaki sposób najlepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22203-kasa-na-kredyt-z-mieszkania-rodzic%C3%B3w/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 02.09.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Mam do rozwiązania taką kwestie: Z żoną budujemy dom dwupokoleniowy. Bedziemy tam mieszkać z moimi rodzicami. Budowa oczywiście na kredyt. Chcemy jednak, żeby po skończeniu budowy za część pieniędzy ze sprzedazy mieszkania rodziców spłacić część kredytu - kwota w granicach 100 tys. Jak prawnie rozwiązać taką kwestie, aby zminimalizować koszty tej operacji? Darowizna - bedzie spory podatek Współwłasność nieruchomości - koszty notarialne itp. Chcemy unikąć podziału nieruchomości..... Jaki sposób najlepszy? powiesz ze dostales 100 tys zl od ciotki /wujka z zagranicy. Od darowizny od ciotki czy wujka kasa nie jest opodatkowana, pozatym nie bedzie opadatkowana poniewaz otrzymales ja od obywateli innego kraju ( tak mi sie wydaje ze tak jest). Kiedys dzwonilam sie dowiedziec o darowizny - pani z urzedu powiedziala ze tylko od najblizszej rodziny jest opadatkowane - czyli matka, ojciec, siostra,brat. Ale to bylo 2 lata temu - teraz moze jest inaczej - dowiedz sie. Tylko musisz miec ciotka lub wujka za granica Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22203-kasa-na-kredyt-z-mieszkania-rodzic%C3%B3w/#findComment-398697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts