Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dylematy mojego taty

sly70

Recommended Posts

Proszę pomóżcie przekonać mojego ojca do tego, że mając 200tys lepiej dom wybudować niż szukać tzwn. okazji. Od ponad roku tato jeździ i ogląda różne domy i nic z tego nie wynika. Z taką forsą za jakieś dwa miesiące mógłby się już wprowadzać. Chociaż z drugiej strony obserwując moje perypetie związane z budową to czasami ma się rzeczywiście wszystkiego dosyć. Może więc to za duży wysiłek dla prawie 60-cio latka?

Pozdrawiam Sly

Pozwolę sobie nie zgodzić z przedmówcami. Rok szukałam domu do kupienia, niestety nie da się kupić okazji. Domy już wybudowane są znacznie droższe niż budowane samodzielnie.

Lepiej teraz tatę przekonać niż np. narażać go na zawał przy okazji jakiejś katastrofy budowlanej w pięknie wybudowanym ślicznie wyglądającym okazyjnie kupionym domu - bo taka katastrofa to rzecz pewna. Jak ktoś buduje dom porządnie, dla siebie, to raczej nie sprzedaje go potem okazyjnie. A jeśli nawet, to pośrednicy nie puszczą takiej okazji w obieg tylko zostawią dla znajomych.

Powodzenia, pokaż tacie tego posta, i nie pozwól mu kupować "okazji".

Pozdrawiam

Doświadczona Klientka Biur Nieruchomości

Dzięki za rady - ale chce go przekonać ponieważ po mimo stresu i ciągłego użerania się z wykonawcami to budowanie sprawia wielką frajdę (bynajmniej mi) no i mogę powiedzieć, że jest to mój dom (pomysł i wykonanie) a poza tym to buduję dom "pod siebie" i nie muszę się do niego "dopasowywać". Cały czas szukam takich argumentów, które by ojczulka przekonały i zdaję sobie sprawę z tego, że dla nas młodych i tych "troszeczkę" starszych nie stanowi to tak dużego problemu jak dla człowieka, który myśli już tylko o ciepłych kapciach i TV. Jednocześnie znam go na tyle, żeby móc powiedzieć, że jest w nim tyle energii, że z budową nie miał by dużo problemów. Agdyby nawet wystąpiły, to jestem ja ze swoim doświadczenie a także informacje zawarte na forum oraz pomoc forumowiczów.

Jeszcze raz proszę o wszystkie za i przeciw aby mógł to przeczytać i przeanalizować i podjąć decyzję, która dla mnie jest jasna i oczywista -budować- ale wiem, że ja go nie przekonam.

Pozdrawiam Sly

Mnie się wydaje , że nie znajdzie się nowego domu za 200 tys . A kupowanie domu starego to żadna okazja tylko świadome ( bądź nieświadome ) pakowanie się w kłopoty . Rzadko kiedy taki "używany " dom pasuje nam w 100% więc zaczynamy go przerabiać , co czasami kosztuje niebotycznie , nie mówiąc o bałaganie - ma się w domu nieustający plac budowy .

Pozdrawiam - Maxtorka