Pacynka 22.08.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2004 Witam serdecznie budujacych i tych co już wybudowali. Od jakiegoś czasu zastanawiam się nad alternatywą dla mieszkania w blokowisku. Zaczynam coraz poważniej mysleć o własnym, niewielkim domku pod miastem. W związku z tym, mam bardzo lamerskie pytanie, jaka jest minimalna powierzchnia działki budowlanej? Czy na powierzchni 500m kw. mozna wybodowac niewielki dom ( ok 100m kw.)? Może jest jakies miejsce w internecie, gdzie znajdę aktualne przepisy na ten temat?Na co szczególnie zwracać uwage przy wyborze działki? O co pytac sprzedającego? Jakie niemiłe niespodzianki mogą mnie czekać juz na tym wczesnym etapie? PozdrawiamPacynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 24.08.2004 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Po wybraniu kierunku poszukiwań, jedziesz do gminy i w wydziale architektury pytasz się jaką min. pow. musi mieć działka w danej okolicy żeby móc budować. Możesz poprosić o wgląd do planu zagospodarowania przestrzennego ( nie wszystkie gminy maja aktualne ! ) i zorientujesz się czy w pobliżu Twojej wytesknionej działeczki nie będą przypadkiem budować jakiejś fabryczki ?A tak w ogóle to słuszna decyzjaPozdroJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alison 24.08.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Poza tym co Jerzysio napisał to ważne są:- media na działce lub łatwy (bliski) dostęp do nich - to Ci zaoszczędzi dużo "latania" po urzędach i pieniędzy,- wymiary działki (lepiej żeby boki były nie mniejsze niż 25 m, bo wtedy jak są mniejsze to może być problem z wyborem projektu gotowego),- kształt (im bliżej kwadratu tym lepiej),- ułożenie działki wobec stron świata a konkretnie wobec drogi dojazdowej (najlepiej gdy droga jest z północy lub wschodu, bo do takich działek przeznaczona jest większość projektów gotowych),- ważan jest okolica - powiedzmy ładny widok od zachodu i południa bo przy działce z drogą j.w. tam właśnie wypadnie taras,- i wiele inny aspektów, na których opisanie czasu jest mało. Przeszukaj Forum posługując się wyszukiwarką. Moim skromnym zdaniem działka 500 jest trochę maława, dla mnie minumum to 700, żeby po postawieniu domku i garażu coś jeszcze na ogródek zostało. Pozdrawiam, ALiosn Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jerzysio 25.08.2004 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Alison ........ i żeby była tania Pozdro J Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inż. Mamoń 25.08.2004 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Moja działka ma nawet mniej niż 500 metrów. Tylko 19 x 25 metrów. Buduję dom z poddaszem, łącznie 150 m kw, a za domem zostanie ogromny ogród 10 x 19 metrów. Bardziej niż na powierzchnię zwrazałbym uwagę na odległość od miasta, dogodny dojazd, ładną okolicę, uzbrojenie no i cenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mieczotronix 25.08.2004 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 dla każdej działki jest zawsze podane w warunkach zabudowy ile procent jej powierzchni trzeba zostawić 'zielonych' niezabudowanych. W planie zagospodarowania określone są też minimalne powierzchnie działek. Działka 500 m2 w zupełności wystarcza, choć do sąsiadów zaczyna robić się blisko. Jeśli oni też mają 500 m2 to może być "grill-w-grill".Ja mam działkę 1000 m2 i najpierw wydawało mi się, że to jest to minimum. A teraz widzę że będę miał spory kawał trawy do koszenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magi 25.08.2004 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Ja mam działkę 1000 m2 i najpierw wydawało mi się, że to jest to minimum. A teraz widzę że będę miał spory kawał trawy do koszenia. mam to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jamles 25.08.2004 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 to ja mam mnij trawy 43x20 ale uważam tak jak Alison, że ok.25m szerokości to takie minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość M@riusz_Radom 26.08.2004 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2004 to ja mam mnij trawy 43x20 ale uważam tak jak Alison, że ok.25m szerokości to takie minimum No to ja się nie mieszczę, bo mam działkę o szerokości 18m (18mx41.5m)i wiesz co, idealnie wpasuje tam domek który mi się podoba. Zostanie mi jeszcze ogródek z ładną trawką o wymiarach 18 x 18 metra (po odjęciu przepisowych odległości od sasiadów) co daje mi 324 mkw do obskoczenia z kosiarką. Jak dla mnie wystarczy.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacynka 27.08.2004 16:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2004 Bardzo dziękuje za odpowiedzi, juz odrobinę zaczynam się orientowac w temacie i powolutku rozpoczynam pierwsze ruchy w kwestii wyszukania działki. Niestety fundusze są ograniczone, więc powierzchnia będzie niewielka - max. 600m i niestety o uzbrojonej działce tez moge zapomnieć. Staram się ograniczyc poszukiwania do terenu, gdzie media są w bezposredniej bliskosci działki. Trochę zastanawia mnie duzy ruch w sprzedazy ziemi, jest niesamowita rotacja. Wykonałem kilka telefonów, w przyszłym tygodniu wybieram się na mały rekonesans.PozdrawiamPacynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Wywrotka 31.08.2004 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 Przy ograniczonym budzecie uwazaj na nieuzbrojone dzialki, bo samo doprowadzenie pradu moze kosztowac wiecej niz dzialka! A prad przeciez musisz miec. No i koniecznie sprawdz obowiazujaca w danej gminie minimalna powierzchnie dzialki, bo inaczej nie dostaniesz pozwolenia na budowe. Jak juz bedziesz miec na oku konkretna dzialke, to mozesz wystapic o warunki zabudowy - wtedy dowiesz sie, co mozna na niej zbudowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 31.08.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2004 ... niestety o uzbrojonej działce tez moge zapomnieć. Pacynka nie zapominaj o uzbrojeniu działki ! możesz kupić działkę za 100 i inną 4x taniej. Na tej za 100 szybko zbudujesz, a do tej 4x tańszej dołożysz 100, kupę pracy i czasu i zbudujesz po kilku latach ! oglądając i kupując działkę, myśl bardzo "mocno do przodu", wpierw POCZYTAJ FORUM !!! sprawdź aspekty prawne, pomyśl co jest dla Ciebie ważne i czy to się tam znajduje ( bądź nie ), wyobrąź sobie gdzie będą określone pomieszczenia i czy nie kolidują z innymi elementami architektury albo przyzwyczajeniami sąsiadów, Pochodź popytaj ludzi, Oj, dużo tego Polecam - poczytaj forum. Cz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 01.09.2004 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Września 2004 Jaka duza dzialka, czy daleko od centrum, czy duzo zieleni - to zalezy od upodoban i funduszy i tokazdy sam musi przeanalizowac. Ale jest kilka dosc waznych elementow ktore nalezy sprawdzic przy zakupie dzialki. Otoz sprawdzic czy jest przeznaczona pod budownictwo mieszkaniowe i czy mozliwe jest doprowadzenie mediow ( i czy stac nas na doprowadzenie ich - jesli sa daleko) - ogolnie czy nie bedzie problemow z uzbrojeniem dzialki. Czy dzialka jest dobrze ustawiona wzgledem stron swiata i czy nasz wymarzony dom do niej pasuje . Czy zmiesci sie np. przydomowa oczyszczalnia sciekow - jesli taka bysmy chcieli. Czy grunt jest dobry - najlepiej wziac geologa ( to bardzo wazne). Czy grunt nie jest obciazony hipoteka, lub inaczej nie jest zadluzony . Czy dzialka jest juz wydzielona czy mamy kupic narazie udzialy. Jesli mamy dzieci - jak daleko jest do szkoly, przedszkola,sklepu, przychodni. Aktualnie tam gdzie nie ma jeszcze nowego planu zagosp. przestrz. zatwierdzonego ,to jeszcze sprawdzic co jest w nowym planie przewidziane w okolicy dzialki- zeby nie okazalo sie ze kolo naszej dzialki gmina planuje stacje benzynowa Moze kolejnosc sprawdzania jest inna, ale pisalam jak mi do glowy przychpodzilo. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sidney 02.09.2004 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Pacynka ja buduje na 324 m2(16mx20m), idealnie pasuje tu powiedzenie ciasne ale własne , więc na 500 m2 pobudujesz spokojnie i to coś większego niż 100 m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
librowsa 02.09.2004 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2004 Czesc budowniczowie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pacynka 04.09.2004 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2004 Witam ponownie Dziekuję za wszystkie wskazówki. Poszukiwania działki trwaja i mimo, że podaż jest, to ceny bywaja naprawdę z kosmosu i to mi bardzo zawęża pole wyboru. W sumie mam na oku pewien grunt, mam tylko wątpliwosci co do jego wymiarów. Wygląda to następujaco, szerokość niewiele ponad 20m i tym wąskim bokiem przylega do drogi (strona północna), długość ok 34m. Powierzchnia działki bardzo mi sie podoba (warunki zabudowy nakazuja pozostawienie co najmniej 50proc powierzchni biologicznie czynnej), ale jak zaczynam się zagłebiac w temat samego projektu, to wychodzi mi że mogę nie znaleźć domku z garażem dwustanowiskowym. Teraz mam pytanie, czy są jakies ograniczenia w ustawieniu domu na działce, wszsytkie projekty, które ogladam mają wjazd do garażu od strony drogi, a gdyby tak dom obrócić o 90st? Zachowujemy oczywiście wszelkie odległości od granicy działki. Czy jedynie niedogodność łamanago wjazdu do garazu będzie przeszkodą, czy tez pojawią się problemy natury prawnej takiego rozwiazania? Pozdrawiam Pacynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agnieszka1 06.09.2004 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2004 Witam ponownie Dziekuję za wszystkie wskazówki. Poszukiwania działki trwaja i mimo, że podaż jest, to ceny bywaja naprawdę z kosmosu i to mi bardzo zawęża pole wyboru. W sumie mam na oku pewien grunt, mam tylko wątpliwosci co do jego wymiarów. Wygląda to następujaco, szerokość niewiele ponad 20m i tym wąskim bokiem przylega do drogi (strona północna), długość ok 34m. Powierzchnia działki bardzo mi sie podoba (warunki zabudowy nakazuja pozostawienie co najmniej 50proc powierzchni biologicznie czynnej), ale jak zaczynam się zagłebiac w temat samego projektu, to wychodzi mi że mogę nie znaleźć domku z garażem dwustanowiskowym. Teraz mam pytanie, czy są jakies ograniczenia w ustawieniu domu na działce, wszsytkie projekty, które ogladam mają wjazd do garażu od strony drogi, a gdyby tak dom obrócić o 90st? Zachowujemy oczywiście wszelkie odległości od granicy działki. Czy jedynie niedogodność łamanago wjazdu do garazu będzie przeszkodą, czy tez pojawią się problemy natury prawnej takiego rozwiazania? Pozdrawiam Pacynka Pacynka dobrze jest porozmawiac z projektantem , ktory bedzie prowadzil adaptacje Twojego projektu domu ( jesli masz juz projektanta upatrzonego)- oni daja bardzo dobre rady - co do wyboru projektu ale rowniez co do wyboru dzialki. Dobry projektant w cenie adaptacji spotka sie z Toba tyle razy ile bedziesz potrzebowala, aby udzielic rad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts