Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile kosztuje inspektor nadzoru w Warszawie?

Kedrap3

Recommended Posts

Zgodnie z zaleceniami Muratora chciałbym mieć na mojej budowie inspektora nadzoru. Ile taka pomoc kosztuje w Warszawie i jak często powinien on bywać na budowie?

U mnie kosztował 1500 zł (x 2 bo to bliźniak), ale to nieporozumienie. Dla mnie to wyrzucone pieniądze (sąsiad się upierał, bo on jest kompletnym ignorantem).

Pamiętaj, że przed rozpoczęciem współpracy inspektor musi wylegitymować się posiadanymi uprawnieniami (w oryginale) oraz dać Tobie xero tych uprawnień. Ponadto musi dokonać wpisu w dzienniku budowy o objęciu funkcji inspektora nadzoru budowlanego na Twojej budowie.

Na stronie Polskiej Izby Inżynierów Budownictwa

podając imię i nazwisko kandydata na inspektora można sprawdzić, czy nie jest oszustem i ma uprawnienia do pełnienia takiej funkcji.

I jeszcze taka uwaga, trzymaj u siebie dziennik budowy, bo jak pojawią się problemy, to możesz mieć kłopot z odzyskaniem dziennika.

Ja płacę swojemu 200 za wizytę ( na razie było 5 przewiduję jeszcze z 2-3). Niby nie mało, ale absolutnie nie uważam tego za stracone pieniądze. Kilka razy uratował mi d..., poza tym ekipa wiedząc, że oprócz wykonawcy i kierownika budowy ktos ich kontroluje z zewnątrz co sie zna na robocie nie odstawia popeliny i tak wiele po nich nie trzeba poprawiać - to trochę psychologii :wink:

Ja generalnie polecam, bo taka "oszczednosc" może sie srogo zemścić zwłaszcza jak człowiek jest zielony,(a zwykle większość jest) i uczy sie w biegu

8)

Czy te 7-8 wizyt to było podczas budowy stanu surowego otwartego czy też obejmowało to dalsze etapy budowy (np. istalacje, podłogi, okna, tzw. stan deweloperski)? Zastanawiam się jeżeli będę chciał mieć inspektora do wszystkich etapów budowy ile mnie to wyniesie.

Z drugiej strony czy inspektor nadzoru wnosi jakąś wartość dodaną do etapu wykończeniówki? :-?

Z drugiej strony czy inspektor nadzoru wnosi jakąś wartość dodaną do etapu wykończeniówki? :-?

Na razie jestem na etapie kończenia stanu surowego otwartego. De facto będzie na tym etapie 6 wizyt w sumie. Co do dalszych prac tez się zastanawiam, czy to konieczne - jak będe miał wątpliwości to pewnie można zawołac fachowca, ale dla mnie inspektor chyba wystarczy do stanu surowego. Zreszta mój inspektor też mówi, ze zwyczajowo tak to jest

Ja za inspektora nadzoru do etapu polożenia dachówki zapłacę 2500 brutto (będzie faktura), w tej cenie jest ok. 10 wizyt. Natomiast mam inne pytanie, w pozwoleniu na budowę nie jest nałożony obowiązek posiadania takiej osoby, natomiast inpektor, upiera się, że wszystkie papiery musza być złożone w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru, żeby było wszytko ok, natmoaist jakieś babsko w tym urzedzie w zasadzie nie umiało mi powiedziec jak to ma byc. Mi przede wszytkim zleży na tym, aby były robione wpisy do dziennika, które będą zobowiązywały inspekotra do pełnej odpowiedzialności. Umowe mam z nim spisaną, to jak to jest u Was?

pozdrówka

Miałem świetnego inspektora. Nie wyobrażam sobie budowy za kilkaset tysięcy i oszczędzania akurat na tym. Usługa kosztowała 2000 zł ryczałtem, bez limitu przyjazdów - a był u mnie kilkanaście razy. Przeliczył konstrukcje dachu, robił dodatkowe rysunki techniczne detali dla wykonawcy, znalazł pare baboli po architekcie. Namiary mogę podać na priva.

• 2 weeks później...
Miałem świetnego inspektora. Nie wyobrażam sobie budowy za kilkaset tysięcy i oszczędzania akurat na tym. Usługa kosztowała 2000 zł ryczałtem, bez limitu przyjazdów - a był u mnie kilkanaście razy. Przeliczył konstrukcje dachu, robił dodatkowe rysunki techniczne detali dla wykonawcy, znalazł pare baboli po architekcie. Namiary mogę podać na priva.

czesc!

planuje zacząć na wiosnę - poprosze o namiary na Twojego inspektora

• 1 month później...

ja się zdecydowałem na budowę między innymi dla tego, że moja mama jest budowlańcem i ma uprawnienia inspektora nadzoru. Bez tego zastanawiał bym się bardzo mocno nad samodzielną budową domu.

Niby wszystkiego można się dowiedzieć (choćby tu na forum, na innych stronach w Internecie lub u producentów). Tylko że często na jedno pytanie można uzyskać wiele odpowiedzi i dlatego warto mieć jedną osobę - ostateczną wyrocznię, której można się trzymać. Pozatym inspektor nadzoru firmuje swoimi podpisami w dzienniku budowy, że dom wybudowano dobrze. Więc potem człowiek się nie denerwuje, jak już mieszka że mu strop na głowę spadnie

U mnie to było (jest) 1.500 zł rozliczane w transzach po 250 zł.

Transze co mmniej więcej 3 wizyty.

Uratował mi "życie" kilka razy i dość dosadnie wytłumaczył majstrowi i kierownikowi jak powinno coś być zrobione.

Na razie nie żałuję wydanych pieniędzy.

Podpisałem umowę, uprawnienia ma, do dziennnika budowy się wpisuje.

Pozdrawiam