pawciak 01.11.2016 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam wszystkich, Wybaczcie, jeśli mój problem jest dla Was trywialny niemniej sprawa chyba mnie przerosła Kupiliśmy dom, który wyposażony jest w kominek Nordflam Capri 14kw i do tego przepustnica z cięgnem. Problem jest następujący - o ile rozpałka bardzo szybko się zapala o tyle nie zajmuje praktycznie w ogóle polanek/większych kawałków drewna. Przez rozpałkę mam na myśli suche kawałki drewna (małe paski/drewienka). Po spaleniu rozpałki wszystko przygasa. Polanka są tylko osmalone lub (rzadko) zwęglone. Próbowałem już rozpałkę kłaść na dole (na ruszt) oraz na polanka. Bez skutku. Wszystko przy w pełni otwartej przepustnicy oraz otwatym maksymalnie doplywie powietrza do kominka. Szczerze to nie wiem co może powodować taki stan rzeczy. Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia ale no.. dzięki:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adam626 01.11.2016 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 może podobna sytuacja do tej?http://forum.muratordom.pl/showthread.php?317601-NIe-pali-si%C4%99-w-kominku-brak-ci%C4%85guU mnie przyczyną był brak ciągu. Rozpalam i pierwszą godzinę palę z podniesioną na 1cm szybę. Jak się dobrze juz pali zamykam i jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
StefanW 01.11.2016 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Szczerze to nie wiem co może powodować taki stan rzeczy. Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia ale no.. dzięki:) Twoje teorie mogą być prawdziwe, ciąg jest ok bo podpałka się pali, więc przyczyną tego stanu jest: - zbyt mała ilość rozpałki!!!! Rozpałkę stopniuj trochę od najmniejszej itd tak żeby się rozbujało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 01.11.2016 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 (edytowane) Witam wszystkich, Wybaczcie, jeśli mój problem jest dla Was trywialny niemniej sprawa chyba mnie przerosła Kupiliśmy dom, który wyposażony jest w kominek Nordflam Capri 14kw i do tego przepustnica z cięgnem. Problem jest następujący - o ile rozpałka bardzo szybko się zapala o tyle nie zajmuje praktycznie w ogóle polanek/większych kawałków drewna. Przez rozpałkę mam na myśli suche kawałki drewna (małe paski/drewienka). Po spaleniu rozpałki wszystko przygasa. Polanka są tylko osmalone lub (rzadko) zwęglone. Próbowałem już rozpałkę kłaść na dole (na ruszt) oraz na polanka. Bez skutku. Wszystko przy w pełni otwartej przepustnicy oraz otwatym maksymalnie doplywie powietrza do kominka. Szczerze to nie wiem co może powodować taki stan rzeczy. Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia ale no.. dzięki:) Daj zdjęcie jak zaczynasz palić , jak to masz ułożone w palenisku. Start palenia. Jakiej podpałki używasz? Edytowane 1 Listopada 2016 przez bartus01 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 01.11.2016 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Sprawdź wilgotność opału. Siekierą rozłup grubsze polano i zewnętrzną stroną dłoni przyłóż do świeżo odsłoniętej powierzchni polana. Gdy będziesz czuł ciepło jest OK. Gdy poczujesz chłód - opał za mokry. Ponadto rozpałka musi najpierw spotkać się z drobnym opałem i dopiero sukcesywnie mogą być grubsze kawałki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 01.11.2016 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2016 Witam wszystkich, Wybaczcie, jeśli mój problem jest dla Was trywialny niemniej sprawa chyba mnie przerosła Kupiliśmy dom, który wyposażony jest w kominek Nordflam Capri 14kw i do tego przepustnica z cięgnem. Problem jest następujący - o ile rozpałka bardzo szybko się zapala o tyle nie zajmuje praktycznie w ogóle polanek/większych kawałków drewna. Przez rozpałkę mam na myśli suche kawałki drewna (małe paski/drewienka). Po spaleniu rozpałki wszystko przygasa. Polanka są tylko osmalone lub (rzadko) zwęglone. Próbowałem już rozpałkę kłaść na dole (na ruszt) oraz na polanka. Bez skutku. Wszystko przy w pełni otwartej przepustnicy oraz otwatym maksymalnie doplywie powietrza do kominka. Szczerze to nie wiem co może powodować taki stan rzeczy. Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia ale no.. dzięki:) Kup suche drewno, albo pal brykietem. Napisz jak poszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 02.11.2016 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Witam. Obie prawdopodobnie są słuszne. Idź za radą Piotra - napal brykietem. Jak się rozpali, dołóż to, które masz. Jak mokre, będzie syczeć i dymić - to tak dla testu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2016 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam wszystkich, Wybaczcie, jeśli mój problem jest dla Was trywialny niemniej sprawa chyba mnie przerosła Kupiliśmy dom, który wyposażony jest w kominek Nordflam Capri 14kw i do tego przepustnica z cięgnem. Problem jest następujący - o ile rozpałka bardzo szybko się zapala o tyle nie zajmuje praktycznie w ogóle polanek/większych kawałków drewna. Przez rozpałkę mam na myśli suche kawałki drewna (małe paski/drewienka). Po spaleniu rozpałki wszystko przygasa. Polanka są tylko osmalone lub (rzadko) zwęglone. Próbowałem już rozpałkę kłaść na dole (na ruszt) oraz na polanka. Bez skutku. Wszystko przy w pełni otwartej przepustnicy oraz otwatym maksymalnie doplywie powietrza do kominka. Szczerze to nie wiem co może powodować taki stan rzeczy. Mam dwie teorie: - drewno które zakupiłem jest wilgotne (kupowałem na szybko w castoramie) - drewno jest w zbyt dużych kawałkach Czy ktoś spotkał się z podobną sytuacją? Nie mam w tej materii zbyt dużego doświadczenia ale no.. dzięki:) Witam. Zapytałbym przewrotnie ile razy rozpalałeś w tym kominku i ile razy ci się udało.Tu tkwi odpowiedź na twój problem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 02.11.2016 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam. Zrób tak. http://images83.fotosik.pl/132/1a8fbb6a29c44748.jpg http://images81.fotosik.pl/132/78f742386df28c66.jpg http://images83.fotosik.pl/132/b3e31d1c3fe5bfa3.jpg Tak ułóż.Używam wytłoczek po jajkach.Otwórz powietrze z zewn.Szyber do komina na full.Podpal rozpałkę.Uchyl lekko drzwi od komory wkładu.Jeśli masz mokre polana z marketu i zimny długo nieeksploatowany komin, proces rozpalania się wydłuży.Nawet mokre drewno się rozpali.Jeśli te męki chcesz skrócić posłuch tych co nad nami .Zrób tak samo ale z suchym sprawdzonym paliwem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawciak 02.11.2016 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2016 Witam ponownie! Mega dzięki za wszystkie porady!! To tak: 1. Po rozłupaniu drewna - na trzy próby, wszystkie kawałki mocno chłodne wilgotne 2. Kupione nowe drewno od sprawdzonego dostawcy 3. Kominek rozpala się długo niemniej rozpala się i wszystko hula (czas pewnie wynika z nowści komina/jego niskiej temperatury). Bardzo dziękuję!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts