wg 23.08.2004 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Wydajnosc ciagla przy At 35 K (3) l/h = 515Wydajn. poczatk. przy At 30 K (3) l/10 min = 215Dane te dotyczą kotła DeDietricha GTU 1200S ze 130l zasobnikiem. Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi i czy to wystarczy dla rodziny 5 osobowej nie oszczędzającej wody.Sprawa pilna ponieważ właśnie mam zamówić kociołek. Do wyboru mam jeszcze kociołek o większej mocy gdzie te dane to odpowiednio 665 i 220 oraz bardzo podobny kocioł z zasobnikiem 160l gdzie te dane to 515 i 250. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22217-wydajno%C5%9B%C4%87-zasobnika-pilna-pro%C5%9Bba-o-pomoc/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jankes 23.08.2004 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Witaj!Mialem podobny problem swego czasu. To ze sa rozne wydajnosci na 10 minut i na godzine, tlumaczy sie nastepujaco. Zasobnik daje Ci pewien zapas wody, ktory mozesz wykorzystac w momencie duzego zapotrzebowania, np rano, kiedy masz dwie lazienki i z obu sie korzysta, cala rodzina wstaje itd. Wtedy pobor wody jest zwiekszony i woda leci z zasobnika o okreslonej temperaturze, ktora ci potrzebna. Ale nie jest to nieograniczona pojemnosc i w koncu go oproznisz. Wprawdzie do zasobnika naplywa woda i jest ona dogrzewana, ale przy tym poborze, ktory masz podany na 10 minut, to niestety nie zdazy sie ona dogrzac to tej samej temperatury, ktora byla zanim zaczal sie pobor wody. I po dziesieciu minutach nastapi nie dosc ze calkowita wymiana wody w zasobniku, to jeszcze zacznie sie stopniowy spadek jej temperatury.Natomiast jesli chcialbys miec caly czas wode o tej samej temperaturze, to pobor musi byc taki, aby woda ktora uzupelniasz w zasobniku, zdazyla sie dogrzac, czyli caly czas utrzymujesz temperature w zasobniku na tym samym poziomie. At jak napisales to delta czy zmiany w tym przypadku przyrost. Przyjmuje sie, ze woda zimna z sieci ma ok 10 stopni. delta t=35 stopni przy wydajnosci 515 l/h oznacza, ze twoj zasobnik jest w stanie ogrzac o 35 stopni wlasnie 515 litrow wody na godzine( 8,6 l/minute) przy takim wlasnie poborze. Jesli go zwiekszysz, to po jakims czasie dogrzeje o np tylko 30 stopni. Natomiast ta druga wartosc to pobor chwilowy i znaczy, ze przy poborze 21,5 l/mintwoj zasobnik jest w stanie przez dziesiec minut podgrzewac wode z sieci z temperatury 10 stopni do 40( delta t=30)w sposob kombinowany tzn mieszajac ja z woda ktora juz w tym zasobniku byla i oddajac cieplo z wezownicy. Po dziesieciu minutach juz delta t zacznie spadac ( nie iwm tylko czy gwaltownie, czy stopniowo), bo nniestety ciepla woda w zasobniku sie skonczy a sama wezownica nie da Ci takiej ilosci ciepla przy tym poborze. Uff. Mam nadzieje, ze jest to nadal zrozumiale. Sam mialem z tym zagwostke swego czasu, ale ostatecznie zdecydowalem sie na kociol jednofunkcyjny 20KW ze 120 litrowym zasobnikiem( wydajnoisci wyszly odpowiednio chyba 490 l/h i 180 l/10min. Zakladam, ze powinno wystraczyc na czteroosobowa rodzine. A jak bedzie to zobaczymy. Im wieksza wydajnosc zasobnika tym lepiej, ale za bardzo to nie mozna przesadzac tez. Pozdrawiam Jankes Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22217-wydajno%C5%9B%C4%87-zasobnika-pilna-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-390000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wg 25.08.2004 05:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Podciągam, jakie macie u siebie wydajności i na ile osób? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22217-wydajno%C5%9B%C4%87-zasobnika-pilna-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-391727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Przekorek 25.08.2004 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2004 Nie wiem jakie mamy wydajnosci, ale mamy np kociol jednofunkcyjny Vaillant 24 kW, a zasobnik 200 litrow. Temperatura na zasobniku ok 50-55 stopni i wcale te 200 litrow to nie jest zbyt wiele. Jezeli sie 2 osoby wykąpią w krotkim okresie, temperatura wody wyraznie spada -i potrzeba do 15 minut, zeby to odbudowac. Wiem, ze sposobem na to moze byc utrzymywanie stale goracej wody - np 70 stopni w zasobniku, ale ze wzgledu na male dzieci, ktore same zaczynaja kręcić kranikami (=ryzyko oparzenia), zaniechalem.Ponadto - czytałem, ze moc kotła powinna stanowić tylko 75% umownej, przeliczeniowej mocy zasobnika - nie wiem, czy wszyscy producenci to podają, ale sens jest taki, ze wężownica zasobnika potrafi określoną ilość ciepla przekazać do wody - i to powinno być o wiele więcej, niż daje kocioł. To sugeruje raczej duże zasobniki. No i poza tym rozstrzygnij - czy lepiej miec maly zasobnik z wrzątkiem, czy duży - z ciepławą wodą. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/22217-wydajno%C5%9B%C4%87-zasobnika-pilna-pro%C5%9Bba-o-pomoc/#findComment-391940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts