Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Suszarka nad zlewem

xavi

Recommended Posts

Witam

Planuję kuchnię w stylu nowoczesnym, aczkolwiek ponadczasowym.

Bardzo podobają mi się kuchnie bez szafek wiszących stąd moje pytanie:

Czy można zrezygnować z wiszącej szafki nad zlewem - pełniącej rolę suszarki do naczyń na kożyść szafki pod zlewem.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie związane z funkcjonalnością takiego rozwiązania.

Nadmienię że w kuchni będzie zmywarka do naczyń...

Można.

Nie posiadam wogóle żadnej szafki pełniącej rolę suszarki. Od razu ze zmywarki wkładam naczynia do docelowych szafek. Jeżeli jestem bardzo niecierpliwa i wyciągam ze zmywarki niewyschnięte naczynia to na chwilkę stawiam je na suchej ścierce tak by odsączyły się grube krople i kładę je w miejsce docelowe. Sporadycznie zmywam naczynia w zlewie - najczęściej jeżeli w trakcie przyrządzania potraw są mi ponownie potrzebne - wtedy chwilę stoją na ociekaczu w zlewie lub je wycieram.

• 5 months później...
Witam

Planuję kuchnię w stylu nowoczesnym, aczkolwiek ponadczasowym.

Bardzo podobają mi się kuchnie bez szafek wiszących stąd moje pytanie:

Czy można zrezygnować z wiszącej szafki nad zlewem - pełniącej rolę suszarki do naczyń na kożyść szafki pod zlewem.

Ma ktoś jakieś doświadczenia w tym temacie związane z funkcjonalnością takiego rozwiązania.

Nadmienię że w kuchni będzie zmywarka do naczyń...

Ja nie mam szafek wiszących. Zastąpiłam je stalowymi półkami z Ikei. Większość naczyń suszę w zmywarce, ale jeśli już coś myję "ręcznie" - wystarcza mi ociekacz przy (jednokomorowym) zlewozmywaku

Obecnie mamy zlewozmywak 1,5 -komorowy. Brak zmywarki. Nad zlewem kaloryfer a pod nim wieszak na scierkę do wycierania.

Działa! Naczynia po myciu jakoś szybko ladują w szafkach ;)

W nowym domu też nie będzie szuszarki. Nie będzie zmywarki. Ścierka nie będzie wisiała nad zlewem, bo tam będzie okno :wink: . Myslę, że też będzie działało!

W praktyce wycieranie wszystkiego w chwilę po obcieknieciu nie jest takie uciążliwe. Może wejśc w krew :D