Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Przeniesienie otworu na drzwi

foto40

Recommended Posts

Witam,

Trafiłem tu po przeczytaniu kilku tematów na temat burzenia ścian z cegły i wycinania w nich otworów.

Chciałbym przenieść dotychczasowe drzwi(a raczej wyrób drzwiopodobny) wejściowe na strych w inne miejsce, metr obok.

Aktualnie znajdują się one 30 centymetrów od ściany. Nie jestem pewien, czy to ściana nośna. Ściana jest z cegły pełnej, a dokładniej z 2-3 sztuk cegieł.

Aktualne drzwi są obłożone jedynie deskami, nie ma tam żadnego nadproża a drzwi stoją od 40 lat. Jest to stary budynek. Planowałem po prostu wykuć cegły obok i zamurować tymi cegłami otwór po starych drzwiach, ale naczytałem się, że jeśli jest to ściana nośna to trzeba robić nadproże.

Czy skoro stare drzwi przetrwały bez pęknięć na ścianie ponad 40 lat to mogę spokojnie jakoś je przenieść? Zaprawa między cegłami się sypie od śrubokręta, więc nie powinno być problemów z wydłubaniem cegieł.

Jakieś porady, sugestie?

Z góry dziękuję

Przepraszam za nieład.

8dcb185853.jpg

Po cegłach wydaje mi się że to dom przedwojenny - mam rację ? Miałem okazję remontować takie mieszkanie , nadproża były wykonane z grubej deski , 50 mm miała na pewno . Za komuny również podobnie budowali , wstawiali ościeżnicę i na górze od razu jechali cegłami bez nadproża . W ścianach nośnych były nadproża łukowe z cegieł . U ciebie oceniając po otworze ściana nośna raczej nie jest . Edytowane przez mietek440

46 cm to raczej nie jest ściana działowa , zastanawia brak nadproża , być może dlatego ściana nad otworem posypała się . Domyłam się że skoro to piwnica to strop nie jest drewniany . Ja miałem styczność z ceglanym . Zobacz może jak to wygląda u sąsiadów na tej samej ścianie . Zawsze dla pewności wolałbym dać nadproże aby nie doprowadzić do katastrofy . Tyle , że jedno nadproże o szerokości 11,5 to za mało . Ono nadaje się do ścian działowych .

Ogólnie jest to strych, nie piwnica.

Wygląda to mniej więcej tak :

mis.jpg

Kolorem zielonym zaznaczylem aktualna pozycje drzwi.

Na czerwono miejsce, w ktorym chcialbym zamontowac nowe drzwi.

Żólte oznacza to, że ta ściana ciągnie się wewnątrz klatki i po wyjsciu ze strychu robi się zewnętrzna.

Na niebiesko zaznaczylem belki, które służą jako podpory dachowe znajdujące się wewnątrz strychu.

Dach jest zrobiony na belkach drewnianych i jest skośny ale nie wiem czy coś to wnosi.

Nawet wystarczyły 3 szt. , skoro jednak okazało się że to strych a nie piwnica a nad ścianą jest tylko dach oraz jeżeli w miejscu nowego otworu drzwiowego nie leży żadna belka za nadproże wystarczy porządna decha np 50 . Tylko jeszcze kwestia ile tego muru w pionie nad nowymi drzwiami - czy decha wytrzyma . Edytowane przez mietek440

a ileż to nadproże kosztuje, 15-20zł, nie wiem czy jest sens kombinować z deskami, teraz i tak wygoda bo są gotowe, nie trzeba dolewać, szalować itp, worek zaprawy murarskiej 10zł i w stówce wszystko się mieści, nawet kielnie w cenie kupi i szpachelke zeby latwiej bylo upychac zaprawe

Wygląda to tak:

Od nowego otworu belka jest oddalona o ponad metr.

Jeśli mówimy o desce to wstawiać ją tak samo jak nadproże? do boazerii mam najbliżej, byłoby najwygodniej. Jeśli jest taka możliwość to mogę i kilka desek wstawić bo miałbym je za darmoche.

Nad nowym otworem znajdowałoby się prawie o polowe mniej cegieł niż nad aktualnym, ponieważ dach idzie po skosie.

a3c337c4c2.jpg

a3c2a279d3.jpg

a3c31e0a5b.jpg

a3c31148bb.jpg

Edytowane przez foto40

Nie zrozumiałeś mnie . Chodziło mi czy na szczycie ściany na nowym otworem wspiera się belka . Z tego co widać - leci obok ściany .domyślam się że mur dochodzi do desek stanowiących pokrycie dachu . W każdym razie przy ciężarze cegieł nad nowym otworem decha 50 mogłaby się okazać za cienka . Najlepszym rozwiązaniem byłby wstawienie oryginalnego nadproża , na upartego mogłaby być kantówka ale lepiej nadproże chyba że cena jego będzie zbyt wysoka kantówka da radę 10x10 wystarczy , daj 4 szt . Co do ilości wstaw lepiej 4 szt . Leżąc obok siebie będą szerokości muru . Wpuść po bokach drzwi na około 10 cm w mur . Musiałbyś to zrobić w ten sposób że z jednej strony ściany wykuwasz bruzdę do połowy głębokości muru i wmurowujesz 2 nadproża , po związaniu robisz to samo z drugiej strony . Ponownie po związaniu wykuwasz nowy otwór na drzwi .