Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okleina po latach

Recommended Posts

Nie jestem użytkownikiem (mam biale) ale z racji wykonywanej pracy - mam dużą styczność.

I mimo iż w swoich zbiorach foto mam parę przykładów pomarszcoznej czy odpryskującej okleiny, to uważam, że jest to bardzo dobry "wynalazek". Sprawdza się, jest trwałe, mocne i dobrze się zachowuje po latach.

Dziękuję za odpowiedź. Zastanawiam się nad wyborem koloru białego lub winchester (takie jasne kolory pasują mi najbardziej) ale chcę uniknąć historii z "maskowaniem uszkodzeń okleiny". Profil energooszczędny 92 nam najbardziej odpowiada. Czy ktoś z użytkowników okien w okleinie wypowie się w temacie? Proszę o opinie.

Masz najbardziej wiarygodna odpowiedz od osoby majacej z okleinowanymi oknami doczynienie od wielu lat.

Nic sie nie dzieje.

Jest trwala pod każdym względem

Uszkodzic zawsze mozesz i winny jest wtedy uzytkownik a nie okleina

Natomiast jesli masz psa i to takiego ktory dobija sie by wyjsc lub wejsc do domu to zrezygnuj z jakiejkolwiek okleiny i zrob biale PCV.

Witam

Jeżeli nie ma to dla Ciebie znaczenia kupuj BIAŁE, nie tylko ze względu na psa :)

Biała stolarka jest bezproblemowa. Trzeba pamiętać o innych aspektach jak np stopień nagrzewania się okien w kolorach im ciemniejsza okleina tym bardziej nagrzewa się okno, a jak temperatura wysoka to odkształcanie, praca termiczna większa itp.

Wytrzymałość okleiny to jedno a pozostałe aspekty to drugie.

Pozdrawiam

Witam

Skoro trafiłam na osoby służące radą mam jeszcze jedno zapytanie co myślicie o oknach Bluevolution 92, chyba pozostaniemy przy kolorze białym.

Można z tego profilu zrobić dobre okna, można również wykonać z niego byle co :) - to TYLKO mięso na pieczeń :D a od kucharza zależy jak będzie smakować danie :)

Pozdrawiam

• 3 weeks później...

Podepnę się do tematu o odświeżanie okien. Okna białe od strony południowej zaszły mi strasznie jakimś żółtym brudem w okresie letnim. Co ciekawe tylko od strony południowej i tylko na dolnej krawędzi ramy. Do tego żaden środek nie chciał tego brudu ruszyć i pomogło dopiero czyszczenie ram wacikiem i zmywaczem do paznokci. Rozpuszczalnik do nitro nawet tego nie brał.

Sam zmywacz ledwie to rozpuszczał i tarcie wacikiem na chama ścierało ten brud. O co chodzi? Skąd takie coś mogło się wziąć. W wynajmowanym mieszkaniu nigdy takiego czegoś nie miałem a okna myłem tak samo często jak obecnie. Skąd mógł się wziąć taki żółto rdzawy nalot?