Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie styropianem - problemy :(

futrzak

Recommended Posts

Witajcie,

właśnie ocieplają mi dom styropianem 15cm.

Niestety nie mogłem być na budowie przez pierwsze trzy dni i widzę że styropian kleili tylko na 6 placków bez obwódki.

Wiem że to kicha totalna (niby wykonawca robi od kilkunastu ładnych lat elewacje), wykonawca twierdził że ściany krzywe i spadał klej - oczywiście buja w obłokach.

Wobec tego postanowił w narożach styropianu użyć kleju Ceresit CT84 do wypełnienia pustek po brakującym kleju na obwodzie.

Czy takie rozwiązanie jest dopuszczalne?

Czy też poprosić ich o zerwanie styropianu i zrobienie poprawnie?

Budynek 10 m wysokości.

Drugie pytanie dotyczy ocieplenia przy oknach, mianowicie doklejane są kawałki 2 cm styropianu (na zaprawę do styropianu) przy oknach.

W załączeniu zdjęcia.

Czy takie coś jest dopuszczalne?

Czy też powinien styropian być klejony na klej - piankę?

Trzecie pytanie:

Czy można zrezygnować z listwy startowe?

Ew. czym można ją zamienić aby uchronić się przed gryzoniami?

Czwarte pytanie.

Jaka może być przestrzeń pomiędzy murem a styropianem?

W załączeniu zdjęcie.

Czy powinni dołożyć tam styropian czy jest to dopuszczalne?

Dziękuję wam za pomoc.

AF

20161027_113525.jpg

20161027_113530.jpg

20161027_113534.jpg

20161101_140627.jpg

Gdyby u mnie robił, to by zrywał, ten klej to mostek termiczny, dziura przy murze, to nawet nie do opisania jest. Mam nadzieję, że pustki wentylacyjnej nie zostawił. Ja u siebie dałem po prostu kątownik na dole. Pomiedzy murem a styro, nie powinno być przestrzeni, bo tamtędy ucieka twoje ciepło i tracisz pieniądze

^^

Ja bym wywalil takiego wykonawce z budowy, to babrok a nie wykonawca, jak sa krzywe sciany to trzebaby je najpierw podrównac, klejenie styro do mega krzywych scian to porazka

no to Cie troche ponioslo....

i to takie spore troche.

I to malo tego, mowi Ci to osoba ktora trzyma sie wytycznych i norm chyba jak malo kto w tym kraju...

gdy wystepuje jako wykonawca biore pod uwage parametr CS i TR anie lambde i cene styropianu ktorym bedzie robiona elewacja... cos o czym wogole inwestor nawet nie pomysli, bo i nie powinien.

Ale to w sumie bez znaczenia.

jezeli jest krzywo jak s.... i powypychane zelbety to sorry ale facet od elewacji ma 3 max 4 opcje:

1 - powiedziec inwestorowi zeby to sobie wyrownal (polozyl tynk cem-wap na calosci) koszty - no moze ktos wrzuci ile to tynk cem wap na cala elewacje. wg mnie zostanie uznany za niepoczytalnego

2 - probowac kleic to co sie da obwodowo plus placki, reszte niestety ... tak zeby bylo prosto

3 - w glebokim powazaniu miec czy rowno i czy ladnie, byleby zmiescilo sie w normach i kleic obwodowo plus placki a pozniej uzerac sie z inwestorem po sadach o zaplate

4 - olac temat zupelnie i nie podchodzic do tematu.

Po 3 latach wykonastwa w sumie to chyba 4 opcja jest najlepsza... cos nie rowno, cos bardziej skomplikowanego - olewac i nie robic wcale niz pozniej walczyc z poprawkami.

ad rem: gdzie byl inwestor taki super dociekliwy i super dokladny jak mu zelbety powypychalo? jak budynek mial byc prostokatny a jest trapezowy?

To teraz co .. wykonawce elewacji pogonic bo probuje jakos to podprostowac... no pewnie ze tak... malo tego, na tym podprostowaniu to mu wyjdzie nie 4,5kg kleju na m2 jak w karcie technicznej ale pewnie z 6-7 wiec co?? zalozyc watek w stylu

"a moze kradna mi z budowy klej do styropianu?!"

Edytowane przez fighter1983

no to Cie troche ponioslo....

i to takie spore troche.

I to malo tego, mowi Ci to osoba ktora trzyma sie wytycznych i norm chyba jak malo kto w tym kraju...

gdy wystepuje jako wykonawca biore pod uwage parametr CS i TR anie lambde i cene styropianu ktorym bedzie robiona elewacja... cos o czym wogole inwestor nawet nie pomysli, bo i nie powinien.

Ale to w sumie bez znaczenia.

Czy ja wiem czy przesadziłem ? Mi sie wydaje, ze nie. Abstrahując od nierównych ścian, to takie przyklejanki nad oknem i nie tylko to wg Ciebie w pełni profesjonalne?

Wg mnie nie, takie coś robi babrok niemający żadnych konkretnych narzędzi do cięcia styropianu, ja nie zajmuje się elewacjami a mam maszynę do cięcia styropianu.

jezeli jest krzywo jak s.... i powypychane zelbety to sorry ale facet od elewacji ma 3 max 4 opcje:

1 - powiedziec inwestorowi zeby to sobie wyrownal (polozyl tynk cem-wap na calosci) koszty - no moze ktos wrzuci ile to tynk cem wap na cala elewacje. wg mnie zostanie uznany za niepoczytalnego

Moim zdaniem jak się ma nierówne mocno podłoże to trzeba się liczyć z większymi kosztami...

2 - probowac kleic to co sie da obwodowo plus placki, reszte niestety ... tak zeby bylo prosto

Wiesz dobrze, że na takie klejenie żaden producent nie da gwarancji, kleje maja swoją maksymalna grubość, wyrównywanie klejem to dość droga sprawa tak sądzę

3 - w glebokim powazaniu miec czy rowno i czy ladnie, byleby zmiescilo sie w normach i kleic obwodowo plus placki a pozniej uzerac sie z inwestorem po sadach o zaplate

To najgorsza opcja

4 - olac temat zupelnie i nie podchodzic do tematu.

profesjonalista tak powinien zrobić tzn najpierw powiedzieć, że należy wyrównać sobie ściany, a jak klient nie chce to nie podchodzić do tematyu.

Po 3 latach wykonastwa w sumie to chyba 4 opcja jest najlepsza... cos nie rowno, cos bardziej skomplikowanego - olewac i nie robic wcale niz pozniej walczyc z poprawkami.

ad rem: gdzie byl inwestor taki super dociekliwy i super dokladny jak mu zelbety powypychalo? jak budynek mial byc prostokatny a jest trapezowy?

To teraz co .. wykonawce elewacji pogonic bo probuje jakos to podprostowac... no pewnie ze tak... malo tego, na tym podprostowaniu to mu wyjdzie nie 4,5kg kleju na m2 jak w karcie technicznej ale pewnie z 6-7 wiec co?? zalozyc watek w stylu

"a moze kradna mi z budowy klej do styropianu?!"

Ten dom wydaje mi się, że jest remontowany i był budowany dawno,

Edytowane przez jacentyy