caleb 23.08.2004 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Czy 45 zł za punkt instalacji elektrycznej w tym robocizna i materiał to dobra cena? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 23.08.2004 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Czy 45 zł za punkt instalacji elektrycznej w tym robocizna i materiał to dobra cena? Sam tez się nad tym zastanawiam. Generalnie na forum krążyły wiesci że za 30/ 35 zł / punkt to jest ok ale: a) większosć z kilku elektryków z którymi gadałem telefonicznie na dzień dobry krzyczy 40-45/punkt b) to sa okolice warszawy c) ponoć trochę skoczyły ceny kabla i materiałów elektrycznych ostatnio d) ponoć zalezy jaki rodzaj materiałów ci pchają w instalację - ci co krzycza więcej oczywiscie zapewniaja ze ich materiał to same cymesy i the beściarsto, ale juz nie od dziś wiadomo, że wyższa cena nie równa się lepsza jakośc W sumie.... skołowany jestem z letka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.08.2004 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 U nas elektryk bierze 20 PLN za punkt za materiały płacimy sami. Szczerze mówiąc łątwiej i taniej jest samemu kable kupić i zmieścić się jak najbliżej 20 PLN niż 45 z materiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 23.08.2004 12:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 A ile realnie może to kosztowac przy założeniu, że robocizna 20 zł a materiał kupuję sam? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bard13 23.08.2004 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 A ile realnie może to kosztowac przy założeniu, że robocizna 20 zł a materiał kupuję sam? To już zależy od twojej inwencji, ile kabla będziesz potrzebował i za ile znajdziesz. Ale na pewno taniej. U mnie materiału na Manuelę pójdzie za jakieś 1500 PLN nie licząc cen samych kontaktów, wyłączników i wyposażenia skrzynki rozdzielczej (sama skrzynka w tych kosztach). Daje to przy ponad 100 pkt koło 10 PLN materiału na punkt (góra) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arkadiusz Godlewski 23.08.2004 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2004 Kij ma dwa końce. Jak płacisz tanio za usługę z materiałem, to wykonawca może iść na skróty (dosłownie - kable po skosie, itp. ). Dostaniesz wszystko, co najtańsze (i w jakości adekwatnej do ceny ), kable w cienkiej izolacji (chyba na 400V, zamiast na 750V), byle jakie pojedyncze puszki bez śrubek, najtańsze bezpieczniki i resztę osprzętu (wszystko od różnych producentów). Kable będą się łączyć na skrętkę + izolacja, w obleśnych puszkach, itd. Jak płacisz drożej, możesz wymagać odpowiedniej jakości materiałów i usług (najlepiej umowa, w której dokładnie wyszczególniacie ilość i rodzaj materiałów i sposób wykonania instalacji. Jak sam kupujesz materiał, to możesz się liczyć z tym, że trochę go wyjdzie z budowy , a ponadto wykonawca nie będzie oszczędnie gospodarował materiałem (bo nie za jego kasę). AREK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oldswan 24.08.2004 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2004 Kij ma dwa końce. .... czyli zgodnie ze starym porzekadlem Cokolwiek wybierzesz i tak na końcu bedziesz żalował Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MIREKK 15.09.2004 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2004 Panie Arkadiuszu łączenie przewodów na "skrętke" jest najpewniejszym połączeniem (wszystkie kostki typu "WAGO" to lipa), a łączenie na kostkach skręcanych w większości przypadków odpada ze względu na małą ilość miejsca w puszce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamY 16.09.2004 04:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 MIREKK napisał: (wszystkie kostki typu "WAGO" to lipa), Ja pierwsze instalacje na WAGO robiłem bardzo dawno i mam z tymi klientami kontakt do dziś, i jak narazie żadnego kłopotu. Nie wiem jak sprawa wyglada z nieoryginalnymi złczkami ale oryginalne są OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jand. 16.09.2004 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Miałem trzy (3) firmy(ekipy) elektryczne. Wyciągnęło się wszystko w czasie. Ekipy pracowały jedna po drugiej - muszę wtrącić, że jestem z wykształcenia elektro-energetykiem i niektóre "wyjaśnienia specjalistów" były lepsze niż kabaret. Jeżeli do tego dodać moje naturalne poczucie przyzwoitości i trochę choleryczne reakcje na przeginanie pały poza granicę plastyczności i wytrzymałości nerwowej... no to się zmieniali. Nie umiem jednoznacznie określić ile kosztuje punkt. U mnie było to ok.5.000,- za całość - ponad 120 pkt. Ale żadna brygada nie dotrwała do końca. Bez wyjaśnień - nie z mojej winy. Teraz nadszedł czas oddanie domu i muszę znależć kogoś kto podpisze stosowne dokumenty. Ile taka operacja kosztuje?Proszę o sugestie.Pozdrawiam, jand Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
abromba 16.09.2004 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 40 zł za punkt - z materiałem, ale bez montażu kontaktów (no i ceny kontaktów). Zaliczkę na kable daliśmy jeszcze w kwietniu. Chyba trochę drogo daliśmy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr J. 16.09.2004 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Ja płaciłem 18 zł za punkt , bez materiału, a elektryk raczej nie marnotrawił materiału i nawet doradzał jak oszczędzać. Wszystko zależy od człowieka, ale nigdy nie wiadomo na kogo się trafi. Ja trafiłem dobrze i na pewno cena wyszła duuuuuuużo mniej niż 45 zł za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fenmar 16.09.2004 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2004 Płacę 30 zł za punkt z materiałem wykonawcy:) Jest to cena "po znajomości". Za 35 zł wykonują w okolicach Warszawy i Radomia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jprzedworski 17.09.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 Właśnie mi skończyli - 34zł za punkt z materiałem, ale można jeszcze nieco utargować. Oczywiście wyposażenie rozdzielni i kabel do szafki (ok. 50m) liczone oddzielnie. Zachodnia granica Warszawy. Kable nie były "na skróty", choć miejscami może dałoby się to zrobić inaczej, ale nie miałem czasu konsultować każdego kabelka. Generalnie przyzwoicie. Miałem też inne propozycje 40-50zł, ale jak widać, nie skorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
godzilla 17.09.2004 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2004 ja tak tylko w ramach wymiany miedzynarodowej wspomne ile zaplacilem w szwajcarii... byla to wymiana starych przewodow na nowe, dojscia do zalozenia nowych rurek z przewodami byly otwarte, tak ze nie musial kuc scian itp a tylko wymienic i zalozyc te rurki prowadzace, przeciagnac w nich kable i gniazdka podlaczyc.... tak sobie licze i wychodzi mi na palcach obu rak ze zalozyl mi w sumie jakies 15 punktow wliczajac w to przelaczniki swiatla z gniazdkami 240 V, gniazdkiem telefonu, doprowadzajac koncowki kabli do lamp na suficie.... zaplacilem 3100 CHF czyli prawie 9000 PLN.... wychodzi po 600 PLN za punkt... w polsce jednak jest troche taniej.... a benzyna 95 oktan kosztuje dzisiaj w najtanszej stacji jakies 4.06 PLN za literek.... to tak dla porownania innych cen.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ckwadrat 02.10.2004 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Października 2004 Ja dzisiaj pytałem jednego elektryka we wsi 15 km za zachód Wawy, to zaśpiewał 47 zł/punkt . Czy miedź aż tak bardzo poszła do góry, czy raczej ceny usług, bo z kolei drugi elektryk z mojego sąsiedztwa, do którego się dodzwoniłem, pracuje już na unijnym rynku i w Polsce na razie nie zamierza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KasiaZ 05.10.2004 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2004 Hej !Ja płaciłam 15 z moim materiałem, mój znajomy 25 zł z materiałem elektryka - w okolicach Warszawy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wit 07.10.2004 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Ja płaciłem 35zł od punktu. Zrobili mi ich 98. Do tego osobno szafka z dodatkowymi zabezpieczeniami, siła itd po kosztach materiału. W sumie zapłaciłem za instalację 4300 zł.Okolice Przemyśla. Trochę drogo jak na mój gust ale wygląda na dobrą robotę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziigii 07.10.2004 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2004 Jak chcesz to zadzwoń pod ten numer /603621146/jakiś czas temu korzystałem z usług tego człowieka teraz nie wiem jakie ma stawki ale wtedy nie były wygórowane w porównaniu z innymi do których dzwoniłem,teraz niewiem!.nara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Rz 01.01.2005 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2005 Witam !!!! Do kolegi MIRKA K - jeśli twierdzisz że połączenie na skrętkę jest najpewniejszym połączeniem przewodów elektrycznych to" gratuluje".Nie ma nic gorszego od skręcenia dwóch przewodów i "już " .Po kilku latach zacznie tam iskrzeć i ........instalacja gotowa . 100x lepszym rozwiązaniem jest kostka nie mówiąc o faktycznym skręceniu przewodów a potem zalutowaniu połączenia . pozdr D.RZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts