arek_s 21.01.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2005 i wszystko na dwóch obwodach zabezpieczających i przewodem 2x0,75 skrętka i bez różnicówki i przepięciówki. cha, cha, cha ale sie uśmiałem napisałem przecież że elektryk zna się na tym co robi - poprostu jeden weźmie za tę samą robotę 25 pln a drugi 50 pln - taniej nie znaczy gorzej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
izz 22.01.2005 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2005 a czy którys z Forumowiczów moze polecić firme ,która wykonywała u niego elektrykę?Szukam sprawdzonego elektryka znajacego sie na nowoczesnych instalacjach elektryzcnych spełnijacych najnowsze NORMY,który doradzi wariantowo a nie tylko szybko ,szybko i kasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilu1 31.01.2005 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Mi elektryk powiedział że za przyłącz od słupa+instalacja wewnątrz+instalacja pod centralny odkurzacz+instalacja pod kino domowe+ siec komp.+anteny - 7000 zł (robocizna z materiałami) Dom 160 M2 Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 31.01.2005 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 Po pierwsze to ile masz od słupa, po drugie to czy wliczył skrzynke licznikową z zabezpieczeniami i licznikiem, po trzecie czy wliczył zabezpieczenia różnicówke, przepięciówke itd, czy do sieci komputerowej wliczył kabel UTP czy FTP, czy do instalacji TV wliczył mocowanie masztu, anteny, kabel, wzmacniacze, sumatory itd.jak ja to szybko policzyłem to zrobi to chyba na kradzionych materiałach bo np 1mb przewodu do WLZ thj YKY 5x10 kosztuje 13zł netto przy hurtowym zakupie, skrzyna wraz z fundamentem ok 700zł netto do tego BM, Rozłącznik, nadmiarówka.Nie wiem ile masz tam punktów zaprojektowane ale według mnie to masz troche zaniżony kosztorys i może na koniec nie być wcale tak pięknie.Apropo 1mb ułorzenia przewodu YKY 5x10 wraz z kopaniem rowu na 70cm wynosi 45zł + 7%VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vector 31.01.2005 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2005 A mój zażyczył sobie 25 PLNów za punkt bez materiałów.Chyba go wezmę. vector Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januzsjo 10.02.2005 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Może to glupie pytanie ale czy w tych kosztorysach za pkt mieści się montaż okablowania i instalacji alarmu , montaż instalacji antenowej , montaż gniazdek i i wyłączników, wykonanie zasilania budynku , instalacja domofonu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
januzsjo 10.02.2005 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2005 Czy w tych kosztorysach za pkt miesci się :- wykonanie zasilania budynku- montaż okablowania i instalacja alarmu- instalcja domofonu- instalacja i montaż anteny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gien1313 23.02.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2005 U nas elektryk bierze 35 zł. od punktu z materiałem i z fakturą. woj .Lublin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 24.02.2005 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 My po podpisaniu umowy za producentem kabli też bierzemy 35zł za punkt instalacji elektrycznej a 55zł za punkt instalacji alarmowej.Instalacje Warszawa i okolice Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gien1313 24.02.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Najlepsza rada to wziąć firmę która ma najniszą cene.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasko1719499723 24.02.2005 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2005 Czytam ten temat od pewnego czasy. Zastanawiam się czy ci tani elektrycy robią plany instalacji, dają gwaracje , wykonują pomiary ochronne, wpisują się wam do dzieników bo wydaje mi sie że nie. z poważaniem dla inwestorów jasko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 25.02.2005 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2005 gwarantuje ci iż ci tani elektryce nie robią nic takiego - a propo ilu tych tanich elektryków pokazywało wam swoje uprawnienia, bo w wielu przypadkach są ludzie którzy są tani ale robią instalacje bez uprawnień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alpin 26.02.2005 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2005 Właśnie jestem po spotkaniu z elektrykiem (ma uprawnienia i będzie robiłdokumentacje do odbioru koncowego w tym wszystkie wymagane pomiary) jego cena to 25 zl za punkt robocizna,materialy zakupi sam zagwarantował ze ze ceny będą kilka procent tanszeod sklepu typu Castorama czy innych hurtowni,instalacja będzie prowadzona w peszlach i jak to powiedzial bez puszek połączeniowych ?.własnie co to oznacza bez puszek to dobre czy złerozwiązanie,jestem umówiony za tydzień na rozrysowanie wszystkich gniazd itd.na co zwrócic uwage podczas takiego rozplanowywania instalacji bo najpierw chce sobie zrobić plan na projekcie o czym należy pamiętać żeby pózniej nie żałować ze o czymś zapomnialem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.03.2005 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Policzyłem wstępnie punkty - mam ich około 215 (nie wiem co jescze wymyślę , ale ilość punktów nie wpływa na cenę). Elektryk układa mi prąd, TV, telefon i komputer. Wczoraj szacowaliśmy koszty i powinno się wszystko zamknąć w kwocie 6500 ( materiał, robocizna, pomiary i odbiory przez ZE) Liczone z dużą górką. Czyli punkt wychodzi obecnie 30.23 zł. Wydaje mi się to przyzwoitym wynikiem. Ciekawe ile wyjdzie na końcu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 03.03.2005 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 cena przyzwoita Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.03.2005 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 Cena przyzwoita, ale wydaje mi się, że materiały drogo wychodzą, bo elektryk bierze mało... trzeba będzie bardziej przydusić hurtownię, ale ta i tak jest najtańsza w okolicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 03.03.2005 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 No wiesz myśle iż za darmo to ty też nie pracujesz więc skoro sam zarabiasz to daj zarobić innym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 03.03.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2005 No wiesz myśle iż za darmo to ty też nie pracujesz więc skoro sam zarabiasz to daj zarobić innym. Elektryka nie przyduszę, bo bierze uczciwie, hurtownia nie ma konkurencji, nie mam czasu jeździć co chwilę i dowozić różne materiały, ale marże ma nieziemskie. Jeśli obrót chce się nadrobić narzutem to chyba o to nie chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 10.03.2005 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2005 Proponuje 35 zł za punkt http://republika.pl/pszalka/cennik.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
caleb 11.03.2005 12:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 Powiem wam taką ciekawostkę elektryk robi mi instalację od września, a to już będzie prawie pól roku i jeszcze mu to zajmie pewnie ze 2 miechy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts