Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - cena za punkt

caleb

Recommended Posts

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 weeks później...

Po pierwsze to ile masz od słupa, po drugie to czy wliczył skrzynke licznikową z zabezpieczeniami i licznikiem, po trzecie czy wliczył zabezpieczenia różnicówke, przepięciówke itd, czy do sieci komputerowej wliczył kabel UTP czy FTP, czy do instalacji TV wliczył mocowanie masztu, anteny, kabel, wzmacniacze, sumatory itd.

jak ja to szybko policzyłem to zrobi to chyba na kradzionych materiałach bo np 1mb przewodu do WLZ thj YKY 5x10 kosztuje 13zł netto przy hurtowym zakupie, skrzyna wraz z fundamentem ok 700zł netto do tego BM, Rozłącznik, nadmiarówka.

Nie wiem ile masz tam punktów zaprojektowane ale według mnie to masz troche zaniżony kosztorys i może na koniec nie być wcale tak pięknie.

Apropo 1mb ułorzenia przewodu YKY 5x10 wraz z kopaniem rowu na 70cm wynosi 45zł + 7%VAT

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Czytam ten temat od pewnego czasy. Zastanawiam się czy ci tani elektrycy robią plany instalacji, dają gwaracje , wykonują pomiary ochronne, wpisują się wam do dzieników bo wydaje mi sie że nie.

z poważaniem dla inwestorów jasko

Właśnie jestem po spotkaniu z elektrykiem (ma uprawnienia i będzie robił

dokumentacje do odbioru koncowego w tym wszystkie wymagane pomiary) jego cena to 25 zl za punkt robocizna,

materialy zakupi sam zagwarantował ze ze ceny będą kilka procent tansze

od sklepu typu Castorama czy innych hurtowni,

instalacja będzie prowadzona w peszlach i jak to powiedzial bez puszek połączeniowych ?.własnie co to oznacza bez puszek to dobre czy złe

rozwiązanie,

jestem umówiony za tydzień na rozrysowanie wszystkich gniazd itd.

na co zwrócic uwage podczas takiego rozplanowywania instalacji bo najpierw chce sobie zrobić plan na projekcie o czym należy pamiętać

żeby pózniej nie żałować ze o czymś zapomnialem?

Policzyłem wstępnie punkty - mam ich około 215 (nie wiem co jescze wymyślę :D , ale ilość punktów nie wpływa na cenę). Elektryk układa mi prąd, TV, telefon i komputer. Wczoraj szacowaliśmy koszty i powinno się wszystko zamknąć w kwocie 6500 ( materiał, robocizna, pomiary i odbiory przez ZE) Liczone z dużą górką. Czyli punkt wychodzi obecnie 30.23 zł. Wydaje mi się to przyzwoitym wynikiem. Ciekawe ile wyjdzie na końcu :wink:

No wiesz myśle iż za darmo to ty też nie pracujesz więc skoro sam zarabiasz to daj zarobić innym.

Elektryka nie przyduszę, bo bierze uczciwie, hurtownia nie ma konkurencji, nie mam czasu jeździć co chwilę i dowozić różne materiały, ale marże ma nieziemskie. Jeśli obrót chce się nadrobić narzutem to chyba o to nie chodzi.