keler 11.03.2005 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 To albo wybudowałeś sobie pałac, albo płacisz mu za dzień roboty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 11.03.2005 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2005 To, co on?? Pracuje tylko jeden dzień w miesiącu, czy masz w tym domu 1700 pkt do zrobienia ??!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemyk 14.03.2005 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 Wykonuje juz od kilku lat instalacje w domkach jednorodzinnych i nie tylko i powiem parę słów od siebie na co zwracac uwage 1. Instalacja najlepiej "bezpuszkowa" taka wykonuje osobiscie i przynajmniej nie ma potem problemow z zamalowanymi lub zatynkowanymi puszkami. 2. Polaczenia tylko na WAGO i gadanie ze skrecane sa najlepsze to bzdury. Zlaczki wago zawpeniaja odpowieni styk, pewnosc polaczenia i estetyke. 3. Instalacje najlepiej wykonywac kompletne. Ja wykonuje wszyskie razem czyli elektryczna, antenowa, domofonowa, alarmowa, telefoniczna i komputerowa wlacznie z montazem anten i konfiguracja centralek, routerow, modemow itd. 4. Stosuje instalacje elektryczne z rozdzielnicami na kazdym pietrze z ochrona przeciwprzepieciowa w klasie B i C. 5. W kazdej rozdzielnicy kilka roznicowek na rozne obwody. Nie jestem zwolennikiem stosowania jednej roznicowki na caly budynek. 6. Sam kupuje materialy, ale rachunek biore na inwestora. Wszyskie rabaty inwestorowi zostaja w kieszeni (np 40 % na przewody). Ja pozniej do końcowego rachunku doliczam 5 % kosztów zaopatrzenia. 7. Jesli sie bierze wykonawce nalezy sie dowiedziec o kompletny cennik, inaczej sie liczy za punkt elektryczny a inaczej za komputerowy. Pozniej dochodzi montaz wszyskich urzadzen i tutaj tez sie staosuje inne ceny. 8. Instalacje do gniazd robione sa w pętli. Jesli nastapi przerwa w obodzie (ktos przewierci przewód) to zawsze gniazda maja zasilanie z "drugiej strony" 9. Na koniec oczywiscie pomiary i dokumentacja wykonanych instalacji. Mozna by jeszcze sporo pisac ...zwlaszcza jak widze instalacje zrobione przez "elektryków" .. a pozniej sa poprawki.. kucie scian i modyfikacje bo ktos za wczasu czegos nie zrobil lub nie zaproponowal do zrobienia .. pzdr, krzemyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tripper 14.03.2005 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2005 jestem w trakcie kupowania mieszkania, w ktorym bede musial zrobic generalny remont. chce zaczac od instalacji elektrycznej, bo ta potem bedzie przykrywana stopniowo. instalacja jest z 1966 i chyba w calosci aluminiowa. mieszkanie ma 36 metrow (2 pokoje, kuchnia, lazienka, przedpokoj) i mam pare pytan: 1. jak to moze wygladac kosztowo? 2. co moge zrobic sam, zeby obnizyc koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 15.03.2005 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2005 Wymiana instalacji to będzie jakieś 1500 + materiały. jeśli mieszkasz w Warszawie to zacznij od kontaktu ze STOENEM, ponieważ jeśli ruszasz już instalacje to trzeba będzie ruszyć licznik więc jeśli ten jest zamontowany w domu to trzeba będzie go przenieść na klatke - o ile administracja budynku wyrazi na to zgode, jeśli nie to masz przeniesienie w obrębie lokalu, ale całą procedure i tak trzeba przejść. Jeśli chcesz jakieś dodatkowe info to wal na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Singer 16.03.2005 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Za instalacje 110 pkt. w Lublinie(elektryka, media, telefony, alarm, material tez) zaplacilem 8 tys. zlotych., Elektryka moge polecic, bardzo profesjonalny, robil juz u mnie w poprzednim domu, jakies 20 lat temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wglenn 16.03.2005 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2005 Za instalacje 110 pkt. w Lublinie(elektryka, media, telefony, alarm, material tez) zaplacilem 8 tys. zlotych., Elektryka moge polecic, bardzo profesjonalny, robil juz u mnie w poprzednim domu, jakies 20 lat temu. 110 szt./8000zł. czy ten wspaniały gość dożucił tobie w tej cenie wszystkie użądzenia bo jak nie to sporo wybuliłeś za "punkt"/dajcie mi takich inwestorów/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzemyk 21.03.2005 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2005 Za instalacje 110 pkt. w Lublinie(elektryka, media, telefony, alarm, material tez) zaplacilem 8 tys. zlotych., Elektryka moge polecic, bardzo profesjonalny, robil juz u mnie w poprzednim domu, jakies 20 lat temu. Poszukuję takich inwestorów co tak dobrze płacą Chyba że ta cena jest razem z materiałami ..jeśli tak to tanio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
darks 24.03.2005 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Mam prośbę. Chciałbym abyście jeszcze raz zdefiniowali co winno się uważać za punkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 24.03.2005 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2005 Punkt jest to zakończenie kabla , ale puszka w której dokonuje się połączeń przewodów nie jest punktem, czyli w skrócie punktem jest gniazdo, włącznik, miejsce gdzie podłączasz lampe, itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monika Malinowska 30.03.2005 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Mam pewien dylemat związany właśnie z instalacją elektryczną. Moi elektrycy wycenili swoją pracę 25 zł za punkt (oczywiście to jest sama robocizna). Odbiór i formalności w elektrowni - 1600 zł. Teraz muszę zamontować gniazdka i pstryczki. Proszę o opinię czy powinni to zrobić w ramach opłaty 25 zł/ punkt cz też policzyć sobie osobną stawkę za ten montaż. Jeśli tak to ile mogąi ode mnie zażadać za tę usługę. Będę bardzo wdzięczna za opinię ponieważ już dziś czeka mnie rozmowa z nimi na ten temat.MM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 30.03.2005 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Montaż osprzętu jest usługą dodatkową i wynosi ok 20zł za pkt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 07.04.2005 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2005 Mi elektryk wycenił w domu ok 160 m2 ściany z PH(kręcą nosem) z zakresem:-instalacja elektryczna;-instalacja telefoniczna;-rozprowadzenie przewodów do inst. alarmowej;-inst. telewizyjna;-inst. do domofonu i bramy oraz wyprowadzenie do ośw. zewnętrznego;-wykonanie przyłącza do skrzynki w linii ogrodzenia (ok. 20m)-pomiary i odbiory;Robocizna 2800 PLN.Materiały będzie kupował na moje nazwisko - szacunkowa wartość to3-4tys. PLN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 13.04.2005 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2005 Jak ja czytam te wszystkie posty to widze ze w polsce panuje mania ze wszysyc patrza w 100% na to ile bedzie kosztowało. Trzeba sobie zadac pytanie czy stac mnie teraz na prowizorki i oszczedzanie aby za rok albo 2 robic generalny remont bo elektryka siada centralne przecieka. Dziwie sie ze ludzie inwestujac powiedzmy szczerze ze duze pieniadze w budowe domu oszczedzaja na takich rzeczach jak instalacje. Jestem w stanie zrozumiec ze mozna zaoszczedzic np w wyborze dywanu czy firan bo je mozna w kazdym momencie zmienic ale instalacje sa juz praktycznie na lata. Wiem ze to nie jest dobre porownianie dywan a instalacja elektryczna jesli idzie o koszt ale i tak zaoszczedzenie na instalacji kilkuset złoty moze sie zemscic. Kolejnym bledem jest to ze ludzie tak naprawde nie wiedza co chca miec w domu ulozone i czesto sie okazuje ze polozyli tylko elektryke a po wprowadzeniu sie przypomnieli sobie ze przydałby sie w kazdym pokoju sygnał antenowy a moze rowniez gniazdo telefoniczne lub doprowadzenie sygnalu komputerowego i juz widac walajace sie przedłuzki albo listwy na scianach.Kolejnym bledem moim zdaniem jest to ze jak juz sie wezmie tego elektryka to zazwyczaj nie jest wstanie on pelnic roli procz instalatora doradcy i proponowac rozwiazania ktore czesto mogły by ulepszyc i poprawic uzbrojenie budynku w media.Na koniec dodam tylko ze zatrudniajac instalatora dowolenj branzy to my mamy glos decydujacy i nie bojmy sie mowic ze nie podoba sie nam to i tamto. jest nie bedziemy upierdliwymi natretami tylko stwierdzimy ze to nam sie nie podoba to sadze ze dojdzie sie do porozumienia. A co do instalacji wymienionej przez jednego forumowicza ze bedzie bez puszek to chyba elektryk mial na mysli to ze do kazdego gniazda kabel bedzoie pedzil wprost z rozdzielki natomiast oswietlenie bedzie wykonane z rodzielni do włacznika a z niego do lampy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 14.04.2005 04:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 Dokładnie popieram wypowiedź kolegi. Najwyższy czas uświadomić sobie iż instalator to już nie jest Pan Kazio, który tak jak powie, że ma być to tak ma być, nowoczesna instalacja musi być elastyczna i dostosowana do uzytkowników i dlatego szanujący się instalatorzy odbywają odpowiednie szkolenia z różnych dziedzin związanych z branżą, a co za tym idzie wiedza i praca takiego człowieka też musi kosztować. A co do tzw "tańszej roboty" to ostatnio byłem u człowieka, któremu elektryk wykonał instalacje "po okazyjnie niskiej cenie" i teraz jak już człowiek ma dom wykończony i chciał go ubezpieczyć to agent ubezpieczeniowy stwierdził iż przy tak wykonanej instalacji elektrycznej nie może podpisać z nim umowy - a dlaczego, ponieważ dom jest wykonany w technologi kanadyjskiej a tamten elektryk aby zrobić taniej nie zastosował przy układaniu instalacji odpowiedniego peszla, - wogóle nie zastosował peszla i efekt jest teraz taki iż od przyszłego tygodnia na nowo robimy mu instalacje zgodną z normami. I tak to wyszła oszczędność że klient tak naprawde zapłaci dwa razy za tą samą robote. A co do instalacji bez puszek to już widze te kilomerty kabla które schodzą się do rozdzielni, i biorąc pod uwage iż 60puszek to wydatek ok 16-17zł to 1mb przewodu to ok 1,8zł razy pare kilometrów to już robi się pokaźna sumka. Troche się rozpisałem - ale cóż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 14.04.2005 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2005 ja tylko nawiaze do tej instalacji bezpuszkowej - plus takiej instalacji jest taki ze jak wlasciciel zlota raczka bedzie wiercil wiertarka pod obrazek dziure na kolek i sie w wierci w przedow to siadzie zalozmy tylko jedno gniazdo a nie caly pokoj - minus chyba jest wiekszy bo mowa tu o cenie kabla a co do rozdzieli to tez wowczas trzeba przeznaczyc troszke wiecej miejsca no ale jesli sie to wszystko ladnie zaprojektuje to moze byc to nawet ladne i nie wielkich rozmiarow - oczywiscie nie tyczy sie to ceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciastko 15.04.2005 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 Witam Pod koniec zeszłego roku robiłem instalacje elektryczną u swojej siostry (jestem takim niby elektrykiem ) i materiały na cały dom (ok 140m2) wyszły ok 2 tys zł, nie wiem ile tam jest dokładnie punktów bo nie liczyłem. W tej cenie są kable z izolacją na 750V, sporo zabezpieczeń, i kabel zasilający budynek (ok 12m) do tego kable do ogrodu (ziemne) itp. Ogólnie trzeba sie targować w hurtowniach bo jesli chodzi o kable to mogą zejść z ceny ok 40-45% Pozdrawiam Ciastko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 15.04.2005 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Kwietnia 2005 oj ludzie, ludzie, - można i dostać 55% od ceny wyjściowej 3600zł za km - kolego lepiej pochwal się ile płaciłeś za mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terine 17.04.2005 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Prosze o pomoc.Bede kladla kabel energetyczny od domu do skrzynki rozdzielczej z licznikiem ok.25m. Czy moge w tym samym wykopie polozyc przewod telefoniczny i od domofonu.?Bede wdzieczna za informacje .Pozdrawiam Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 17.04.2005 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Możesz ale musisz zachować odległość i odpowiednie oznakowanie i wszelkie warunki określone normą. Tzn. Wykop ok 80cm podsypka piaskowa, przewód ziemny, zasypka ok 10cm, folia informacyjna - niebieska, zasypka ok 10cm i potem dopiero inne przewody, najlepiej jak by szły w peszlu i potem zanowu zasypka i folia informacyjna - niebieska ew puść przewody teletechniczne w niebieskim peszlu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts