hudini 17.04.2005 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Kwietnia 2005 Do Pana KeleraPodał Pan definicje punktu: ... punkt to punkt czyli puszka pod włącznik,kontakt lub zakończenie kablowe... a jak sie ma sytuacja jesli osoba przemyslala i podjela decuzje iz w pokoju beda montowane komplety gniazd gdzie w jednej potrojnej oprawce bedzie gniazdo zasilania 230V + gniazdo TV + gniazdo RJ45*2 czy bedzie to liczone jako 1 punkt? Bo spotkałem sie z okresleniem ze sa to 3 rozne instalacje i liczone sa jako 3 pojedyncze gniazda???? Co Pan na to???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 18.04.2005 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Zasilanie 230V - punkt, TV- punkt i 2xRJ45 pod komputer jest jako 2 punkty, dlatego iż do komputera trzeba prowadzić dwa przewody, natomiast jeśli jest dwa gniazda 230V w jednej obudowie ramkowej wtedy jest 1 punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
terine 18.04.2005 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2005 Dziekuje Keler za odpowiedz ,ale mam nastepne pytanie.Dlaczego uwazasz ,ze do komputera potrzeba dwa przewody.O ile wiem, to do komputera tak jak i do telefonu potrzeba po jednej parze przewodow.Takze chyba starczy jeden kabel 2x2 tzn 4 zyly.Mysle ,ze jezeli poloze kabel 10x2 to wystarczy jeszcze na domofoni na otwieranie furtki.Pisze jako laik ,ale mysle po co tyle kabli, jezeli teraz mozna wykorzystac kable wieloparowe.Co sadzisz? Pozdrawiam Teri Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 19.04.2005 05:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Do komputerów stosuje się inny przewód niż wieloparowy, jest to tzw. skrętka komputerowa. Na obecną chwile standardem jest skrętka kat 5e, a już coraz częściej robi się na skrętce kat6. co do ilości żył to w skrętce jest 4x2 z czego rzeczywiście wykozystujesz tylko 2 pary, ale w twoim opisie było iż masz gniazdka 2xrj45 więc trzeba do każdego zakończenia doprowadzić jeden przewód, natomiast jeśli masz gniazdo 1xRJ45 i 1xRJ11 to można to zrobić jednym przewodem , gdyż wtedy RJ-45 jest do komputera, a RJ-11 do telefonu - ale uwaga nie polecam tego rozwiązania gdyż aby to zrobić trzeba stosować naprawde dobre przewody teleinformatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 19.04.2005 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Targuj się przynajmniej za 40 zł. Tak było u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 19.04.2005 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2005 Rozmawiałem dzisiaj z bardzo dobrym,solidnym i szybkim elektrykiem.45 zł za punkt z ryciem bruzd w silce.Cena oczywiście z atestowanymi materiałami dobrej jakości.Z tym ,że u niego punkt to gniazdko lub "wyjście" do lampy.Puszka i włącznik nie są liczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 20.04.2005 04:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Przyzwoita cena za przyzwoitą prace , tylko czy na pewno nie liczy włączników, bo zawsze włącznik też jest punktem. A co do bruzdowania w silce to jak się ma dobrą bruzdownice to dom 150m/2 zrobi w pół dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pattaya 20.04.2005 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Pytałem dwa razy.Nie liczy wyłączników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 20.04.2005 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Do Pana KELERA dziekuje za odpowiedz na moje pytanie na temat liczenia punktu zlozonego zakonczen roznych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cezarr 22.04.2005 06:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Jest tu paru fachowców-mam do Was pytanie.Czy przewody naścienne moga byc mocowane na klej , czy jakąś żywicę. Wczoraj elektryk mi proponował taką metodę.Jest to dobry sposób? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hudini 22.04.2005 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 nigdy nie stosowalem takiego rozwiazania podczas instalacji ale trzeba sie zastanowic czy aby ten klej lub zywica nie bedzie wchodzil w reakcje z izolacja. Po co zycie sobie utrudniac i eksperymetowac wiertarke w dlon okolkowac domek i montowac przewody no chyba ze ten elektryk da gwarancje na ten sposob mocowania ze wszystko w czasie pomiarów bedzie ok bez potrzeby ewentualnego kucia aby dokonac poprawek. To sa tylko moje odczucia i moje spostrzezenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 22.04.2005 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 Miał na myśli montaż na klej, dla osób nie będących w temacie informuje iż jest to taki klej który wsadza się w pistolet i nagrzewa a potem wychodzi z pistoletu taka masa, która po chwili przysycha. Aby przewody dobrze się trzymały trzeba dobrze oczyścić podłorze z pyłu, Plusy - szybka instalacjaMinust - przewód 3x1.5 czy nawet 2x1.5 jest bardzo sztywny i może nie chcieć trzymać się go dobrze poza tym pod przwewodem trzeba nalać dużo tego kleju co powoduje zrobienie takiego zgrubienia.Tego typu metode stosuje się przy cinkich przewodach np alarmowych, jednak sam jako praktyk polecam standardowy montaż przewodów - tymbardziej że jak trzeba coś "podciągnąć" to łatwo kawałek się rozpina i układa spowrotem jeszcze raz. Apropo jeszcze innego tematu - radze wystrzegać się montowania na taśme aluminiową, gdyż wiele razy zdarza się iż później tynkarze jak im coś wystaje poprostu traktują młotkiem i przy taśmie aluminiowej zrywają izolacje i powodują zwarcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bobek 22.04.2005 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2005 a jeśli w jednej ramce będą 4 gniazda prądowe to też jeden punkt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
keler 23.04.2005 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2005 Zależy od instalatora, można się dogadać aby był to jeden punkt + jakieś tam pare groszy z pozostałe 3 otwory i koszt puszki na 4 gniazda.Zasada jest taka jeśli trzeba ciągnąć od punktu przewód to jest to punkt jeśli nie to dolicza się powiedzmy 5-6zł za puszke i wycieńcie otworu, gdyż tutaj zachodzi problem korony do wycinania - dobra koronka jest droga i przy wierceniu dosyć mocno się zużywa więc jej praca musi się zamortyzować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość gosc*** 06.05.2005 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2005 Punkty punkty punkty. Instalacje elektryczne liczy się w tzw. wypustach. Są wypusty na gniazdo wt., na wyłącznik, na przełącznik itp. Wypust obejmuje całość robót: ułożenie przewodu, puszek pod osprzęt i puszek rozgałęźnych i montaż osprzętu.Po wykonaniu wypustu wszystko ma po prostu działać. Budowniczowie domów za grube setki tysięcy z wannami z hydromasażem, basenami itp. chcą oszczędzić kilka złotych na elektrykach, więc elektrycy wymyślili tzw. punkty. Każda rozmowa z fachowcem zaczyna się od pytania " a ile pan bierze za punkt?"Więc teraz punktem jest:1-puszka pod np. wyłącznik2-puszka rozgałęźna3-miejsce podłączenia żyrandola4-podłączenie w rozdzielnicydodatkowo należy doliczyć montaż i cenę osprzętu i opraw ( to po tynkowaniu) + wykonanie pomiarów + przekazanie instalacji do Zakładu Energetycznego. Punkty są coraz tańsze tylko zależy jak się je liczy. Pozdrowienia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Carrrlos 12.05.2005 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Maja 2005 jestem po spotakniu z eklektrykiem, proszę owasze komentarze: punkt 43 zł z materiałem, punkt rozumiany jako włącznik plus odbiornik, schodowy cena x2, siła 23 zł za mb i tu moim zdaniem jest OK. "problemy" zaczęły się przy obliczaniu kosztów instalacji TV/LAn/TEL.do każdego pokoju doprowadzam 2 przewody koncentryki 75Om, jeden przwód 10x0,5 pod telefon i może jeszcze coś oraz skrętka komputerowa ekranowana. Ilość punktów tych teleinformatycznych to 2 na parterze i 3 na górze w pokojach, razem 5 zbiorczych.Ceny za mb:przewód antenowy (ponoć lepszy niż ten za złotówke) 7 zł mb (materiał plus robota) pójdzie ok 150metrówskrętka 6 zł mb. będzie ok 100-120 metrów do tego jeszcze montaż rozdzielnicy z materiałem, jego propozycja to 45 zł za moduł na gotowo. Nie będzie oszczędzał na różnicówkach i obwodach. Instalacja będzie przygotowana tak aby tylko "obrać" kable i podpiąć pod włącznik. Mamy więc 3 etapy:- punkty elektryczne- instalacje teletechniczne- montaz z wyposażeniem rozdzielnicy Proszę o Wasz komentarz, do tych zaproponowanych cen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabinstal 15.05.2005 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2005 witamwszystkich.Panowie gdybacie jak stare baby, zakładajcie firmy elektryczne daj bożei daje wam słowo że nawet za 50 zł od punktu nie będziecie robićjestem instalatorem swój zawód traktuje ze czcią i oddanym mu szacunkiem jest to bowiem poważny zawód.Nie wiem skąd takie ceny macie materiał chyba z chin a robotnicy też.Szanujmy sie na wzajem a z tego co widać jedni żerują na innych.ROBOTA MA BYĆ ZROBIONA SOLIDNIE I FACHOWO ZA PORZĄDNE PIENIĄDZE I WTEDY BĘDZIE NORMALNIE.Każdy pożądny fachowiec się ceni.targowanie musi wyjść z mody. [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aries 26.05.2005 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Maja 2005 Punkty punkty punkty. Budowniczowie domów za grube setki tysięcy z wannami z hydromasażem, basenami itp. chcą oszczędzić kilka złotych na elektrykach, więc elektrycy wymyślili tzw. punkty. no właśnie....elektrycy wymyślili punkty dla inwestorów z setkami tysięcy złotych....to jaka jest cena dla tych bez setek tysięcy? Bez wanny z hydromasażem i bez samochodu?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Murarz 27.05.2005 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 jestem po spotakniu z eklektrykiem, proszę o wasze komentarze: (...)do każdego pokoju doprowadzam 2 przewody koncentryki 75Om, jeden przwód 10x0,5 pod telefon i może jeszcze coś oraz skrętka komputerowa ekranowana. Ilość punktów tych teleinformatycznych to 2 na parterze i 3 na górze w pokojach, razem 5 zbiorczych. Ceny za mb: przewód antenowy (ponoć lepszy niż ten za złotówke) 7 zł mb (materiał plus robota) pójdzie ok 150metrów skrętka 6 zł mb. będzie ok 100-120 metrów Niezbyt jasno sprecyzwałeś pojęcie skrętki i koncentryka, ale ja to rozumiem tak: - przewód TV (75ohm) - ilośc 150mb - 7zł dobra cena - kabel tel. 10x0,5 ? chodzi o 5x2x0,5 czy 10x2x0,5 ? - moim zdaniem 3x2x0,5 jest w zupełności wystarczający (0,8zł/mb - kabel) - 6zł cena też wydaje się dobra Ważne: drugi koniec sprowadzony do jednego punktu (np. w piwnicy), a nie połączone w pętlę !, czyli 1 gniazdo = 1 zakończenie kabla 3x2. Na Twoim miejscu tak samo zrobiłbym z TV, ale to kwesta kosztów. Tyle jeśli chodzi o TV i Tel., jeśli chodzi o LAN: to po pierwsze nie 75 ohm, a 50 ohm, lecz ja poprowadziłbym odzielne kable kat. 5e do każdego punktu (Kat 5e(+) FTP4x2x0,5 - 2,1zł/mb) i w przyszłości zastosował HUB-a, lub Switcha (więcej możliwości). do tego jeszcze montaż rozdzielnicy z materiałem, jego propozycja to 45 zł za moduł na gotowo. Nie będzie oszczędzał na różnicówkach i obwodach. Przy tej cenie nie dziwię się, że nie będzie oszczędzał Instalacja będzie przygotowana tak aby tylko "obrać" kable i podpiąć pod włącznik. To jest jeszcze jakieś inne rozwiązanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek o1 27.05.2005 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Maja 2005 witam . jestem elektrykiem i powiem szczerze zrobić z głową instalacie to sztuka ,by nie zapomnieć o niczym .bo puzniej trzeba kombinować. przeważnie teraz mało kto ma projekt , więć wszystko w głowie elektryka . więc czy 45 zł z punktu to sporo ? [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts