angi 25.09.2006 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2006 Proszę, napiszcie mi jak się liczy halogeny, np. w salonie będę miałaich wszystkich ok. 25 szt, w łazience też. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 28.05.2008 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Podciągam temat.. Ile w tym roku kosztuje pkt + material? Jesli ktos robil proszę o info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 28.05.2008 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 Ja będę płacił 48 zł/pktcena robocizny z materiałemokolice Warszawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Monis 28.05.2008 14:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A jak ze skrzynką? Wiesz już ile będzie kosztować? Mi za pkt powiedzieli 50 zł więc podobnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 28.05.2008 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 A ile płacicie za montaż tego co na tynkach- gniazdka, wyłączniki itd? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andy_n 28.05.2008 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Maja 2008 To co na tynkach to już sobie sam podłączę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubas75 29.05.2008 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 Nie każdy sam sobie podłączy. Dlatego pytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Radzik 29.05.2008 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Maja 2008 mi paru elektrykow tez podało cene za punkt w wysokosci 50zł brutto z materiałem.Do tego dochodzi montaz rozdzielni w domu i na zewnatrz (instalacja elektryczna napowietrzna). Koszt montazu z materialami około 1500 zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
salmon969 24.03.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 jak teraz ceny się kształtują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
psyche78 29.03.2009 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 czy praca byla na fakture czy na lewo, czy wykonawca mial ubezpieczenie swoich prac, czy po skonczeniu wykonal pomiary i dal wam dokumentacje wraz z wynikami pomiarow,,,to moze znacznie podniesc cene, ale z drugiej strony jak sie wam spali dom po zwarciu za dwa lata, to kogo bedziecie oskarzac ? bo ubezpieczalnia na pewno wam nic nie zaplaci jesli elektryka byla wykonana bez papierow. wierzcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
atacama 15.05.2009 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2009 W Warszawie (Białołęka) elektrycy życzą sobie 50-55 za punkt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marko91 16.05.2009 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Szanowni Państwo przypadkiem trafiłem na te forum szukając siatki leśnej. Poczytałem i trochę się zmartwiłem poziomem dyskusji. Po pierwsze cena za różnego rodzaju instalacje składa się z dwóch podstawowych elementów materiału z jego transportem na budowę oraz robocizna która zawiera zazwyczaj koszty płacy pracownika+koszty działalności firmy+zysk. Trochę jest inaczej jeśli firma jest jednoosobowa.Po drugie uproszczenie opłaty za punkt jest totalnym nieporozumieniem, instalacja to nie bochenek chleba który kosztuje 3 zł za sztukę. Nie obrażając nikogo wycena za punkt jest z ubiegłej epoki komunizmu gdzie Pan Krzysio złapał fuchę i po pracy wykonała komuś coś tam w domu co szumnie nazywał instalacją elektryczną za 20 zł za punkt. Dziś tak nie można !!!. Dziś należy mieć własną koncepcję co się chce mieć we własnym domu. Najpierw wybiera się profesjonalną firmę potem siada się do biurka z doświadczonym Automatykiem z uprawnieniami (nie mylić z instalatorem elektrykiem). W trakcie rozmowy ustala się wszystkie szczegóły z zakresu instalacji elektrycznych i urządzeń które będziecie Państwo instalowali teraz bądź w przyszłości. Taka rozmowa i ustalenia trwają nieraz kilka dni to zależy od waszej wyobraźni i zdecydowania. Jeśli wszystko ustalicie wtedy można zlecić wykonanie PROJEKTU. Na podstawie którego wykonuje się kosztorys i konkretną ofertę dla inwestora. Rodzajów instalacji w budynku jednorodzinnym bywa nie raz i 15. To jest jedyne rozsądne podejście do tematu a nie punkty, puszki, kable itp. rzeczy. Instalacje robicie raz na cały żywot danej budowli dlatego winna być przemyślana i wykonana na najwyższym poziomie i zgodnie z Prawem Budowlanym. Bezpieczeństwo wasze jest tu najważniejsze i nie można je sprowadzać do kwoty 20 czy 50 zł za punkt. Czasami ktoś ze znajomych namówi mnie na tego rodzaju pracę i wiem że koszt profesjonalnych instalacji za automatyką domową jest porównywalny z kosztem instalacji wykonywanych według uproszczonych typowych projektów elektrycznych dołączanych do projektów budowlanych. Oczywiście nie można porównywać instalacji uproszczonej od instalacji profesjonalnej. Instalacja winna być wykonana według norm UE. Wszystkie materiały powinny posiadać oznaczenia CE i odpowiednie certyfikaty dotyczące badań tych materiałów. Nie można stosować tanich kabli kupionych na bazarze i potem skręcanych kombinerkami w puszcze i owijanych izolacja PCV to jest już 21 wiek Ery Kosmicznej Panowie Elektrycy! Instalacje muszą mieć wykonane pomiary! Pewnie się niektórzy obrażą inni powiedzą ale ten człowiek przynudza ja jednak mam nadzieję że może ktoś skorzysta z mojej wiedzy i doświadczenia i wykona swój dom tak jak powinien być wykonany. Aha Nie jest to post sponsorowany i nie było moim celem szukanie reklamy bo współpracuje tylko z firmami i i ich zaopatruje i świadczę usługi z wielu dziedzin techniki. Pozdrawiam Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lenart 16.05.2009 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 piszesz science-fiction czy poradnik dla multimilionerów ? z jednym się zgadza nie wiadomo czy to cena robocizny czy z materiałem ? zgaduj-zgadula ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mattdl 16.05.2009 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2009 Domek ok 180 punktów(elektryczna i niskonapięciowa) z elektrykiem dogadane rok temu na 2500zl za robociznę. Przyszedł pooglądał domek na projekt nawet nie chciał spojrzeć, moich uwag słuchać bo tak jak mi zrobi to i tak będę zadowolony...no i poszedł w piz...utanie mięso psy jedzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Savik 17.05.2009 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2009 Ja w tym roku płaciłem za punkt 56 PLN (cena z materiałem), do tego alarm był gratis Ale i tak wyszło ok. 180 punktów (elektryka +TV). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marzena999 18.05.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Maja 2009 z jakimi normami UE???? kto audytije firmy produkujące te kable??? którzy auditorzy i w którym instytucie? styropian też podukowany zgodnie z normami UE i ITB, proszę o namiar takiego który nie oszukuje na jakości. czy zna ktoś firm która montuje okna zgodnie z wytycznymi ITB i np. schiko???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtekszel 07.08.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2009 Witam, z uwagą przeczytałem wątek. Czy ktoś z tu obecnych posiada doświadczenie na temat wyceny pracy elektryka w Kanadzie? Do wykonania jest instalacja w 18-tu mieszkaniach w kamienicy do tej pory zrobiłem cztery na gotowo, ale nie wiem tak naprawdę za ile.Jak na razie dostaję zaliczki na jedzenie Nie mam doświadczenia co do wyceny robót tu w Montrealu, będę wdzięczny za jakiekolwiek porady. Zakres robót obejmuje prowadzenie grubego kabla idącego z Piwnicy przewodem po starej windzie kuchennej do mieszkania zainstalowanie rozdzielni i rozprowadzenie instalacji po całym mieszkaniu do grzejników elektrycznych bojlera, kuchni elektrycznej, oświetlenia i gniazdek we wszystkich pomieszczeniach, załatanie bruzd w ścianach pomalowanie ścian, instalację całego osprzętu i urządzeń ( budynek ma konstrukcję drewnianą, prowadzenie przewodów wymaga znacznego otwierania tych ścian) mieszkania maja od 5 do 8 pomieszczeń Czym należało by się kierować w rozmowach na temat wynagrodzenia ustaleniem kwoty za robociznę (kosztorys /punkt) czy też stawką godzinową - jakiej wielkości. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady. Oczywiście będę się dzielił moimi spostrzeżeniami i informował o rozwoju sytuacji. Czy ktoś z Polski może przyjechać mi pomóc? Pytam dlatego, że inwestor chce skończyć remont jak najszybciej, a moim skromnym zdaniem na podstawie doświadczenia, którego nabrałem po wykonaniu robót w pierwszych mieszkaniach jest to mało realne abym skończył sam do grudnia. PozdrawiamWojtek (aktualnie w Montrealu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosia138 18.08.2009 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Tak naprawde "punkt" dla elektryka roznie znaczy. Dla jednego podwojne gniazdko = 2 punkty; zarowka + wylacznik = 2 punkty itd. Dla drugiego jest to 1 punkt. Wiec jak widac nie tylko cena za punkt, ale informacja co w to jest wliczone jest wazna. Ja polecam elektryka dzialajacego w Krakowie i okolicach - p. Pawel 600 288 490. Tak sie dogadalismy ze za cale poddasze w domu jednorodzinnym (3 sypialnie, garderoba, lazienka, korytarz itd.) zaplacilam ponizej 1000 PLN. Cena za parter (kuchnia, salon, lazienka, klatka, kotlownia, spizarnia, oswietlenie na zewnatrz) praktycznie taka sama. Calosc wyszla ok. 2000 PLN + chyba doplacalam 200 albo 300 PLN za montaz calej rozdzielni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Geralt 28.08.2009 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Witam! Mam pytanie. Niestety wczesniej nie czytalem tego watku. Wzialem elektryka w Warszawie po 50 za punkt (jak rozumiem z materialem tzn. nie musze mu kupowac kabli itp). A punktow w mieszkaniu 70 m2 mam sporo. Wyszlo mi min. 50. Elektryk zaczal prace, niemniej dzisiaj dzwonil, ze jeszcze za wmurowywanie kontaktow bierze 20 pln za sztuke o czym wczesniej nie bylo mowy. Teraz zastanawiam sie jak ta cena ma sie do cen na rynku Warszawskim i czy nie powinien tego wmurowania robic w standardzie, tym bardziej ze nie powiadamial mnie o tym wczesniej? BO w poniedzialek mam z nim ustalic pogadac na temat kontaktow i nie wiem czy sie upierac, ze:1) Nie mowil mi o tym koszcie wczesniej i powinien sie zmiescic w tej pierwotnej ofercie) - tym bardziej ze jeszcze kilka punktow dojdzie, a wiele kabli idzie w sufitach podwieszanych (w zasadzie wiekszosc sufitow jest podwieszana) wiec mniej roboty...2) Ewentualnie zaplacic ale negocjowac cene.3) Samemu sobie montowac te kontakty4) Zaplacic mu te rzadane 20 pln - i nie jest ta cena montazu + wmurowania zawyzona Prosze o porade. Dodam, ze do tej pory nigdy nie urzadzalem mieszkania i nie mam o tym osobiscie zbyt duzego pojecia. PozdrawiamGeralt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 28.08.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Nie wiem co to jest wmurowanie kontaktów, ale standardowo elektryk zostawia po sobie instalacje w stanie przygotowanym do montażu osprzętu i lamp. Słowem powinieneś mieć zrobione tak, że montujesz gniazdka, wyłączniki, lampy i działa lub nie działa. Ten montaż gniazdek, wyłączników i lamp to tzw. biały montaż i za niego płaci się osobno. Sposobów liczenia za punkt jest wiele, pytanie co ustaliłeś (na papierze) przed rozpoczęciem prac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts