Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja elektryczna - cena za punkt

caleb

Recommended Posts

• 1 year później...
  • Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 9 months później...

czy praca byla na fakture czy na lewo, czy wykonawca mial ubezpieczenie swoich prac, czy po skonczeniu wykonal pomiary i dal wam dokumentacje wraz z wynikami pomiarow,,,

to moze znacznie podniesc cene, ale z drugiej strony jak sie wam spali dom po zwarciu za dwa lata, to kogo bedziecie oskarzac ? bo ubezpieczalnia na pewno wam nic nie zaplaci jesli elektryka byla wykonana bez papierow. wierzcie.

• 1 month później...

Szanowni Państwo przypadkiem trafiłem na te forum szukając siatki leśnej. Poczytałem i trochę się zmartwiłem poziomem dyskusji.

Po pierwsze cena za różnego rodzaju instalacje składa się z dwóch podstawowych elementów materiału z jego transportem na budowę oraz robocizna która zawiera zazwyczaj koszty płacy pracownika+koszty działalności firmy+zysk. Trochę jest inaczej jeśli firma jest jednoosobowa.

Po drugie uproszczenie opłaty za punkt jest totalnym nieporozumieniem, instalacja to nie bochenek chleba który kosztuje 3 zł za sztukę. Nie obrażając nikogo wycena za punkt jest z ubiegłej epoki komunizmu gdzie Pan Krzysio złapał fuchę i po pracy wykonała komuś coś tam w domu co szumnie nazywał instalacją elektryczną za 20 zł za punkt. Dziś tak nie można !!!. Dziś należy mieć własną koncepcję co się chce mieć we własnym domu. Najpierw wybiera się profesjonalną firmę potem siada się do biurka z doświadczonym Automatykiem z uprawnieniami (nie mylić z instalatorem elektrykiem). W trakcie rozmowy ustala się wszystkie szczegóły z zakresu instalacji elektrycznych i urządzeń które będziecie Państwo instalowali teraz bądź w przyszłości. Taka rozmowa i ustalenia trwają nieraz kilka dni to zależy od waszej wyobraźni i zdecydowania. Jeśli wszystko ustalicie wtedy można zlecić wykonanie PROJEKTU. Na podstawie którego wykonuje się kosztorys i konkretną ofertę dla inwestora. Rodzajów instalacji w budynku jednorodzinnym bywa nie raz i 15. To jest jedyne rozsądne podejście do tematu a nie punkty, puszki, kable itp. rzeczy. Instalacje robicie raz na cały żywot danej budowli dlatego winna być przemyślana i wykonana na najwyższym poziomie i zgodnie z Prawem Budowlanym. Bezpieczeństwo wasze jest tu najważniejsze i nie można je sprowadzać do kwoty 20 czy 50 zł za punkt. Czasami ktoś ze znajomych namówi mnie na tego rodzaju pracę i wiem że koszt profesjonalnych instalacji za automatyką domową jest porównywalny z kosztem instalacji wykonywanych według uproszczonych typowych projektów elektrycznych dołączanych do projektów budowlanych. Oczywiście nie można porównywać instalacji uproszczonej od instalacji profesjonalnej. Instalacja winna być wykonana według norm UE. Wszystkie materiały powinny posiadać oznaczenia CE i odpowiednie certyfikaty dotyczące badań tych materiałów. Nie można stosować tanich kabli kupionych na bazarze i potem skręcanych kombinerkami w puszcze i owijanych izolacja PCV to jest już 21 wiek Ery Kosmicznej Panowie Elektrycy! Instalacje muszą mieć wykonane pomiary! Pewnie się niektórzy obrażą inni powiedzą ale ten człowiek przynudza ja jednak mam nadzieję że może ktoś skorzysta z mojej wiedzy i doświadczenia i wykona swój dom tak jak powinien być wykonany. Aha Nie jest to post sponsorowany i nie było moim celem szukanie reklamy bo współpracuje tylko z firmami i i ich zaopatruje i świadczę usługi z wielu dziedzin techniki.

Pozdrawiam

Marek

Domek ok 180 punktów(elektryczna i niskonapięciowa) z elektrykiem dogadane rok temu na 2500zl za robociznę. Przyszedł pooglądał domek na projekt nawet nie chciał spojrzeć, moich uwag słuchać bo tak jak mi zrobi to i tak będę zadowolony...

no i poszedł w piz...u

tanie mięso psy jedzą

z jakimi normami UE???? kto audytije firmy produkujące te kable??? którzy auditorzy i w którym instytucie? styropian też podukowany zgodnie z normami UE i ITB, proszę o namiar takiego który nie oszukuje na jakości. czy zna ktoś firm która montuje okna zgodnie z wytycznymi ITB i np. schiko????

• 2 months później...

Witam, z uwagą przeczytałem wątek.

Czy ktoś z tu obecnych posiada doświadczenie na temat wyceny pracy elektryka w Kanadzie?

Do wykonania jest instalacja w 18-tu mieszkaniach w kamienicy

do tej pory zrobiłem cztery na gotowo, ale nie wiem tak naprawdę za ile.

Jak na razie dostaję zaliczki na jedzenie

Nie mam doświadczenia co do wyceny robót tu w Montrealu, będę wdzięczny za jakiekolwiek porady.

Zakres robót obejmuje prowadzenie grubego kabla idącego z Piwnicy przewodem po starej windzie kuchennej do mieszkania zainstalowanie rozdzielni i rozprowadzenie instalacji po całym mieszkaniu do grzejników elektrycznych bojlera, kuchni elektrycznej, oświetlenia i gniazdek we wszystkich pomieszczeniach, załatanie bruzd w ścianach pomalowanie ścian, instalację całego osprzętu i urządzeń ( budynek ma konstrukcję drewnianą, prowadzenie przewodów wymaga znacznego otwierania tych ścian)

mieszkania maja od 5 do 8 pomieszczeń

Czym należało by się kierować w rozmowach na temat wynagrodzenia

ustaleniem kwoty za robociznę (kosztorys /punkt) czy też stawką godzinową - jakiej wielkości. Będę wdzięczny za jakiekolwiek porady. Oczywiście będę się dzielił moimi spostrzeżeniami i informował o rozwoju sytuacji. Czy ktoś z Polski może przyjechać mi pomóc? Pytam dlatego, że inwestor chce skończyć remont jak najszybciej, a moim skromnym zdaniem na podstawie doświadczenia, którego nabrałem po wykonaniu robót w pierwszych mieszkaniach jest to mało realne abym skończył sam do grudnia.

Pozdrawiam

Wojtek (aktualnie w Montrealu)

• 2 weeks później...

Tak naprawde "punkt" dla elektryka roznie znaczy. Dla jednego podwojne gniazdko = 2 punkty; zarowka + wylacznik = 2 punkty itd. Dla drugiego jest to 1 punkt. Wiec jak widac nie tylko cena za punkt, ale informacja co w to jest wliczone jest wazna.

Ja polecam elektryka dzialajacego w Krakowie i okolicach - p. Pawel 600 288 490. Tak sie dogadalismy ze za cale poddasze w domu jednorodzinnym (3 sypialnie, garderoba, lazienka, korytarz itd.) zaplacilam ponizej 1000 PLN. Cena za parter (kuchnia, salon, lazienka, klatka, kotlownia, spizarnia, oswietlenie na zewnatrz) praktycznie taka sama. Calosc wyszla ok. 2000 PLN + chyba doplacalam 200 albo 300 PLN za montaz calej rozdzielni.

• 2 weeks później...

Witam!

Mam pytanie. Niestety wczesniej nie czytalem tego watku. Wzialem elektryka w Warszawie po 50 za punkt (jak rozumiem z materialem tzn. nie musze mu kupowac kabli itp). A punktow w mieszkaniu 70 m2 mam sporo. Wyszlo mi min. 50. Elektryk zaczal prace, niemniej dzisiaj dzwonil, ze jeszcze za wmurowywanie kontaktow bierze 20 pln za sztuke o czym wczesniej nie bylo mowy. Teraz zastanawiam sie jak ta cena ma sie do cen na rynku Warszawskim i czy nie powinien tego wmurowania robic w standardzie, tym bardziej ze nie powiadamial mnie o tym wczesniej? BO w poniedzialek mam z nim ustalic pogadac na temat kontaktow i nie wiem czy sie upierac, ze:

1) Nie mowil mi o tym koszcie wczesniej i powinien sie zmiescic w tej pierwotnej ofercie) - tym bardziej ze jeszcze kilka punktow dojdzie, a wiele kabli idzie w sufitach podwieszanych (w zasadzie wiekszosc sufitow jest podwieszana) wiec mniej roboty...

2) Ewentualnie zaplacic ale negocjowac cene.

3) Samemu sobie montowac te kontakty

4) Zaplacic mu te rzadane 20 pln - i nie jest ta cena montazu + wmurowania zawyzona

Prosze o porade. Dodam, ze do tej pory nigdy nie urzadzalem mieszkania i nie mam o tym osobiscie zbyt duzego pojecia.

Pozdrawiam

Geralt

Nie wiem co to jest wmurowanie kontaktów, ale standardowo elektryk zostawia po sobie instalacje w stanie przygotowanym do montażu osprzętu i lamp. Słowem powinieneś mieć zrobione tak, że montujesz gniazdka, wyłączniki, lampy i działa lub nie działa.

Ten montaż gniazdek, wyłączników i lamp to tzw. biały montaż i za niego płaci się osobno.

Sposobów liczenia za punkt jest wiele, pytanie co ustaliłeś (na papierze) przed rozpoczęciem prac?